President Maduro enkele dagen geleden bij zijn beëdiging.

NOS NieuwsAangepast

Venezuela straft Nederland en beperkt het aantal diplomaten tot drie. De regering in het Zuid-Amerikaanse land nam dezelfde maatregel tegen Frankrijk en Italië. Er zijn nu nog zes Nederlandse diplomaten in Venezuela, inclusief de ambassadeur.

Het land zegt dat Nederland, Frankrijk en Italië zich vijandig gedragen. Ze hadden kritiek op de verkiezing van president Nicolás Maduro voor een derde termijn. Zowel de oppositie in Venezuela als westerse landen wijzen erop dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.

De kiesraad heeft de definitieve tellingen nooit openbaar willen maken en internationale waarnemers waren niet welkom.

Enkele dagen geleden is Nicolás Maduro opnieuw beëdigd tot president. De inauguratie ging gepaard met veel protesten van inwoners en politieke tegenstanders.

Op het matje

Nederlandse diplomaten moeten verder schriftelijke toestemming krijgen van het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als ze verder dan veertig kilometer van de hoofdstad Caracas willen reizen. De gestrafte landen hebben 48 uur om aan de maatregelen te voldoen.

Als reactie roept Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken de Venezolaanse zaakgelastigde, (iemand die de taken van een ambassadeur op zich neemt) op het matje. Veldkamp noemt de ontwikkelingen een escalatie die de dialoog nog ingewikkelder maakt.

Veldkamp zegt ook met een tegenreactie te komen. “We beraden ons nu, ook samen met EU-partners, op hoe die tegenreactie eruit komt te zien. We betreuren deze stap. We zullen met onze EU-partners kijken wat dit voor de relaties betekent.”

De actie van Venezuela kan diplomatieke gevolgen hebben voor Aruba, Bonaire en Curaçao. De eilanden liggen voor de kust van Venezuela. Met name voor Curaçao is Venezuela een belangrijke handelspartner.

Vanwege de spanningen in het land heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week een negatief reisadvies voor Venezuela afgegeven.

Share.
Exit mobile version