NOS Nieuws•
De sinds donderdag vermiste Israëlisch-Moldavische rabbijn Zvi Kogan is vandaag dood aangetroffen in Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Kogan woonde in de VAE en runde een koosjere supermarkt in Dubai. Hij was daarnaast actief voor de orthodox-joodse beweging en wereldwijde organisatie Chabad.
De autoriteiten van de VAE maakten vanavond bekend dat drie verdachten zijn gearresteerd in verband met de dood van de rabbijn. Wat hun nationaliteit is en of er iets bekend is over een motief werd niet bekendgemaakt.
Volgens een functionaris van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het lichaam van de 28-jarige rabbijn gerepatrieerd naar Israël, meldt persbureau Reuters. Volgens de bron weet ook Israël niet wat de identiteit van de verdachten is en wie er achter de dood op de rabbijn zit.
Beschuldigingen Iran
Het kantoor van Netanyahu liet eerder vandaag al weten dat Israël “alle middelen” zal inzetten om de verantwoordelijken voor de dood van Kogan en de opdrachtgevers aan te pakken. Netanyahu zelf sprak op X van een “antisemitische terroristische aanslag”.
Hoewel de regering geen publieke uitspraken heeft gedaan over een mogelijk motief voor de moord op de rabbijn, schreven Israëlische media al voor de vondst van het lichaam over een moord die mogelijk is aangestuurd vanuit Iran.
De Iraanse veiligheidsdiensten ontvoeren volgens westerse inlichtingendiensten vaker mensen in de VAE. Zo wordt Iran verdacht van de ontvoering van de Britse Iraniër Abbas Yazdi. In 2020 werd de Iraanse Duitser Jamshid Sharmahd ontvoerd uit Dubai en overgebracht naar Iran, waar hij de doodstraf kreeg. Eind vorige maand meldden de Iraanse autoriteiten dat hij was terechtgesteld. Later beweerde een overheidsfunctionaris dat hij was overleden voor zijn executie.
De Iraanse ambassade ontkent alle beschuldigen over betrokkenheid van Iran bij de dood van Kogan.
Joodse gemeenschap VAE
De Joodse gemeenschap groeit al jaren in de VAE. In 2020 besloten Israël en de Emiraten hun onderlinge relaties te normaliseren en tekenden ze de zogeheten Abraham-akkoorden. De landen stuurden ambassadeurs en er kwamen steeds meer onderlinge zakenbezoeken.
Na de dood van Kogan raadt de Israëlische veiligheidsraad Israëliërs niet-essentiële reizen naar de VAE af. Ook roept de raad op om onder meer alle bedrijven en ontmoetingsplekken in de Emiraten die met Israëliërs en Joden geassocieerd worden te vermijden. Daarnaast waarschuwt de veiligheidsraad om geen Israëlische symbolen te dragen.