Een vrouw met een vape

NOS Nieuws

De minimumleeftijd voor vapen moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Daarvoor pleiten verslavingsdeskundigen van het NIP, het Nederlands Instituut van Psychologen. Want ondanks meerdere ontmoedigende maatregelen neemt het aantal jongeren dat de vape gebruikt toe.

Vapen – het roken van een elektrische sigaret – werd ooit aan de man gebracht als een gezond alternatief voor roken. Inmiddels is bekend dat het minstens zo schadelijk is als het roken van een sigaret.

Volgens Hendrik Roozen van het NIP is het vooral voor jongeren een gevaarlijke hobby: “Zij zitten juist in een fase waarin het brein heel gevoelig is voor verslavende stoffen”, legt hij uit. “En daarmee lopen ze een extra risico dat ze op latere leeftijd ook verslavende middelen gaan gebruiken en verslavingen ontwikkelen.”

Dat blijkt ook uit onderzoek van het Trimbos-instituut: van de jongeren die vapen stapt 70 procent over naar het roken van sigaretten. Overigens pleiten de verslavingsdeskundigen ook voor het verhogen van de minimumleeftijd voor tabak naar 21 jaar.

Om de overstap naar andere verslavende middelen te voorkomen, is het volgens deskundigen zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Een verhoging van de leeftijdsgrens kan daarbij helpen, menen ze ook bij verslavingszorginstelling Jellinek. “Het verhogen van de minimumleeftijd heeft ook geholpen bij het terugdringen van alcoholgebruik. Je ziet dat jongeren daar nu later mee beginnen”, zegt Youssef el Markhous.

Maatregelen om het vapegebruik in te dammen zijn al genomen. Zo geldt sinds 1 januari 2024 een verkoopverbod op vapes met een smaakje en worden er eisen gesteld aan het maximale nicotinegehalte. Maar het lijkt niet te helpen: een op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 heeft het afgelopen jaar gevapet.

Afgelopen oktober trokken kinderartsen al aan de bel. Zij maken zich vooral zorgen over de smartvape. Een e-sigaret waar je niet alleen mee kan vapen, maar ook bellen, appen, muziek luisteren en spelletjes spelen. “Het is een ongelooflijk verknipt apparaat”, zei kinderlongarts Sophie Cohen toen. “Ongeveer alles waar een kind verslavingsgevoelig voor is, stoppen ze in één doosje.”

Share.
Exit mobile version