Verenigd Koninkrijk legt Israëlische ministers sancties op
Het Verenigd Koninkrijk stelt sancties in tegen de Israëlische extreemrechtse ministers Bezalel Smotrich (Financiën) en Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid), meldt de Britse krant The Times.
Het VK doet dat vanwege de “monsterlijke” uitlatingen van de ministers over de Gazastrook. Zo zei Smotrich vorige maand dat “Gaza volledig zal worden vernietigd’ en dat de inwoners “in grote getalen naar derde landen zullen vertrekken”. Ben-Gvir zei op zijn beurt dat de “vrijwillige emigratie van de bewoners in Gaza “moet worden gestimuleerd”. Beide ministers zijn ook tegen humanitaire hulp voor Gaza.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zegt dat de Israëlische ministers hebben “aangezet tot extremistisch geweld en serieus misbruik van Palestijnse mensenrechten”. In een reactie zegt Israël woedend te zijn “dat gekozen volksvertegenwoordigers en leden van de regering worden getroffen door dit soort maatregelen”.
Door de sancties zullen eventuele tegoeden en bezittingen van de ministers in het Verenigd Koninkrijk worden bevroren. Ook mogen Britse financiële instellingen geen zaken meer met hen doen. Smotrich en Ben-Gvir mogen ook het Verenigd Koninkrijk niet meer in.
Het VK, Frankrijk en Canada zinspeelden vorige maand op sancties tegen Israël als het land zijn offensief in Gaza niet stopzet en de blokkade van hulpgoederen niet opheft. En het VK schortte eind mei gesprekken over een nieuw vrijhandelsverdrag met Israël op vanwege de aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.
Israël reageert op dodelijk incident bij hulppost: ‘Waarschuwingsschoten gelost’
Het Israëlische leger zegt bij een voedseldistributiepunt van in Centraal-Gaza waar ten minste zeventien mensen zijn gedood waarschuwingsschoten te hebben gelost, meldt de Israëlische krant Haaretz.
Met de waarschuwingsschoten wilde het Israëlische leger “verdachten die het distributiepunt naderden en een bedreiging vormden voor de militairen op afstand houden”. De schoten zouden op honderden meters afstand van het distributiepunt zijn gelost en uren voordat het openging.
Eerder meldden lokale gezondheidsfunctionarissen aan persbureau Reuters dat naast de zeker 17 doden zo’n 100 mensen gewond raakten. Volgens het Israëlische leger komt het aantal gewonden niet overeen met informatie die het daarover zegt te hebben. Over de doden zegt het niets.
Een week geleden werden bij een ander distributiepunt van de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) 27 mensen gedood. Het Israëlisch leger zei toen ook waarschuwingsschoten te hebben afgevuurd omdat er “meerdere verdachten op onze troepen afkwamen”. Daarna zouden militairen gericht hebben geschoten “op enkele individuen die op hen afkwamen”.
Vier activisten uitgezet, acht anderen gaan in beroep
Van de twaalf activisten die gisteren werden opgepakt op hun boot op weg naar Gaza, hebben alleen Greta Thunberg en drie anderen besloten akkoord te gaan met hun deportatie, zo meldt de Israëlische krant Haaretz op gezag van het Adalah Legal Center, dat de activisten jurisich bijstaat. De anderen vinden dat zij onterecht zijn opgepakt en gaan in hoger beroep tegen het deportatiebesluit. Of de Nederlander Mark van Rennes, die de boot bestuurde, bij deze groep zit, is niet bekend.
Adalah zegt dat de acht nu worden overgebracht naar de Givon-gevangenis in Ramla, een stadje in de buurt van het Ben Goerion-vliegveld. Daar kunnen ze nog de komende twee weken vastgehouden worden, terwijl hun bezwaarprocedures tegen de deportatie lopen. Volgens Adalah gaan ze niet akkoord met hun deportatie, omdat ze dan zouden moeten erkennen dat ze de wet overtreden hebben. Dat kan tot gevolg hebben dat ze het land later niet meer in mogen.
‘Minstens 17 doden door Israëlisch geweervuur bij uitdeelpunten hulpgoederen’
In Centraal-Gaza zijn ten minste zeventien mensen gedood door Israëlisch geweervuur, toen die een distributiepunt naderden voor hulpgoederen. Dat melden lokale gezondheidsfunctionarissen aan persbureau Reuters. Tientallen anderen raakten gewond. De slachtoffers werden vooral binnengebracht bij twee ziekenhuizen: Al-Quds in Gaza-Stad en Al-Awda in het Nuseirat-vluchtelingenkamp.
Waarom Israëlische militairen het vuur zouden hebben geopend op de Palestijnen, is niet bekend. Het leger zegt de zaak te onderzoeken. Vorige week waarschuwde het Gazanen om de distributiepunten van het Gaza Humanitarian Foundation (GHF) niet te benaderen tussen 18.00 uur en 6.00 uur, omdat het de wegen rondom die locaties nog steeds beschouwt als oorlogsgebied.
Het GHF ligt al weken onder vuur omdat de geboden hulp veel te weinig is voor de hongerige bevolking, en de uitgifte ervan zeer chaotisch verloopt. Regelmatig leidt die tot bestormingen van de uitgiftepunten.
“Ik ging naar zo’n punt om twee uur ’s nachts, in de hoop wat voedsel te krijgen”, zo zegt Gazaan Mohammed Abu Amr (40) tegen persbureau Reuters. “Maar onderweg zag ik al mensen teleurgesteld terugkeren. Zij zeiden dat de voedselpakketten al in vijf minuten op waren. Het is echt gestoord, veel te weinig. Sommige mensen lopen twintig kilometer, en keren terug met niets.”
Israël: Thunberg en andere activisten zo snel mogelijk uitgezet
Klimaatactivist Greta Thunberg, en andere bemanningsleden van de boot met humanitaire goederen voor Gaza, worden zo snel mogelijk het land uit gezet. Dat heeft het Israëlische buitenlandministerie bekendgemaakt. Het schip werd gisteren geënterd door de Israëlische marine, waarna het naar de havenstad Ashdod werd gebracht.
De bemanningsleden, die met hun actie de schijnwerpers wilden richten op de humanitaire crisis die de Israëlische blokkade van Gaza aanricht voor de burgerbevolking, werden gearresteerd. Zij zijn vannacht naar het internationale vliegveld van Tel Aviv overgebracht, en worden “binnen enkele uren” uitgezet. Wie daar niet mee akkoord gaat, schrijft het ministerie, zal voor de rechter moeten verschijnen om te beargumenteren waarom ze in het land zouden mogen blijven.
Het schip vervoerde een bescheiden hoeveelheid voedsel, zoals rijst en babymelk, en werd geënterd in internationale wateren. Thunberg zelf zei vlak daarvoor in een video vanaf de boot dat ze werd ‘gekidnapt’ door Israël. Volgens Israël had de boot geen toestemming om in Gaza aan te meren, en was de actie een publiciteitsstunt voor Hamas.
Het Israëlische buitenlandministerie plaatste vandaag een foto op sociale media, waaruit zou blijken dat Thunberg al in het vliegtuig naar huis zit:
Marine Israël valt voor het eerst Jemenitische havenstad Hodeida aan
Voor het eerst sinds de oorlog in Gaza uitbrak, heeft de Israëlische marine de Jemenitische Houthi-rebellengroep aangevallen. Israëlische schepen vuurden twee raketten af op de havenstad Hodeida, volgens Israël om te voorkomen dat de Houthi’s nog verdere raketaanvallen uitvoeren op Israël. Hoe groot de schade is en of er gewonden zijn, is niet bekend. Israël riep gisteravond inwoners van delen van de stad al op om hun huizen te verlaten en zichzelf in veiligheid te brengen. Eerder werd de havenstad al wel aangevallen door Israëlische straaljagers.
Vrijwel tegelijkertijd heeft de Israëlische defensieminister Katz de Houthi’s gewaarschuwd om hun raketaanvallen te staken. Doen ze dit niet, zo is de waarschuwing, dan dreigt Israël het door Houthi’s bestuurde deel van Jemen te isoleren van de rest van de wereld – zowel via zee als lucht.
De door Iran gesteunde Houthi’s hebben al jaren een kwart van Jemen in handen, het dichtstbevolkte en economische belangrijkste westelijke deel, waaronder hoofdstad Sanaa. Hodeida is een belangrijke havenstad voor wapentuig, maar ook voor humanitaire goederen voor de bevolking.
Sinds de Israëlische invasie van Gaza hebben de Houthi’s tientallen aanvallen uitgevoerd op koopvaardijschepen in de Rode Zee, en tientallen raketten afgevuurd op Israël. De meeste werden onderschept of bereikten hun doel niet.
Activistenschip aangekomen in Ashdod
Activistenschip de Madleen is aangekomen in de haven van Ashdod in Israël. Daar worden de opvarenden waarschijnlijk ondervraagd. Israëlische autoriteiten melden dat ze ergens in de komende dagen terug naar huis worden gestuurd, schrijft de Israëlische zender i24NEWS.
Naast de ondervraging, moeten de twaalf opvarenden een film bekijken over de aanslagen door Hamas op 7 oktober 2023. Dat is een opdracht van de Israëlische minister van Defensie Katz. De minister zei vandaag dat de activisten de terroristische organisatie Hamas steunen en hij wil zo laten zien welke gruwelijkheden Hamas heeft aangericht.
De Freedom Flotilla Coalition, de organisatie achter het schip met activisten, sprak van “ontvoering” door het Israëlische leger. Die woordkeuze is in Israël slecht gevallen, vanwege de link met de Israëlische gijzelaars die sinds 7 oktober 2023 worden vastgehouden in de Gazastrook.
Op de video’s na die de opvarenden van tevoren hadden gemaakt werd er weinig informatie gedeeld. Lang was niet duidelijk waar het schip zich sinds vannacht bevond.
Tunesisch hulpkonvooi wil Israëlische blokkade breken
Honderden mensen zijn vandaag vertrokken vanuit Tunesië richting de Gazastrook. Op dit moment bestaat het konvooi uit negen bussen, maar volgens een woordvoerder van de organisatie zullen onderweg nog meer mensen zich aansluiten. Tunesisch media citeren een woordvoerder van het initiatief, die meldt dat zo’n 1500 Tunesiërs en bijna 200 Algerijnen zullen meegaan met het hulpkonvooi.
De karavaan zal door verschillende Tunesische regio’s trekken en vervolgens via Libië en Egypte naar de grensovergang bij Rafah reizen. Volgens de woordvoerder zal er coördinatie zijn met Arabische en internationale humanitaire organisaties om de hulp te verspreiden. “Het doorbreken van de blokkade gaat niet alleen over het binnenbrengen van voedsel en medicijnen, maar ook over het evacueren van gewonden voor behandeling in het buitenland”, zegt de woordvoerder.
Op dit moment mag alleen de felbekritiseerde organisatie GHF hulpgoederen verstrekken in Gaza van Israël.
Oppositie wil dat kabinet actie Israël tegen Madleen veroordeelt
Oppositiepartijen vinden dat het demissionaire kabinet de Israëlische actie tegen het schip Madleen moet veroordelen. Jan Paternotte (D66) spreekt op X van een “scheepskaping”. Stephan van Baarle van Denk zegt: “Veroordeel deze militaire actie tegen een boot met humanitaire hulp”.
“De schending van het zeerecht door Israël moet hard worden veroordeeld en kan niet onbestraft blijven”, laat ook Kati Piri van GroenLinks-PvdA op sociale media weten. “De straffeloosheid van Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza moet stoppen. Het kabinet moet komen met sancties en een wapenembargo tegen Israël.”
Het schip kreeg vannacht de waarschuwing zijn koers te verleggen en werd daarna door Israëlische troepen geënterd. Het is voor zover bekend gedwongen onderweg naar de Israëlische haven Ashdod.
Ministerie wil Nederlandse kapitein Madleen helpen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de Nederlandse kapitein Mark van Rennes helpen. Van Rennes vaart op de Madleen, het activistenschip dat op weg was naar Gaza om hulp af te leveren. Een woordvoerder van het ministerie laat aan het ANP weten dat de Israëlische autoriteiten om informatie is gevraagd. Van Rennes krijgt consulaire bijstand.
De Madleen was vanuit Sicilië vertrokken met twaalf mensen aan boord onder wie de Zweedse activiste Greta Thunberg. Toen het dichter in de buurt van Gaza kwam, werd het onderschept door het Israëlische leger. De bemanning zegt “ontvoerd” te zijn.
Secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty International noemt de onderschepping een schending van het internationaal recht. “Israël is als bezettingsmacht wettelijk verplicht om te zorgen voor voldoende voedsel en medicijnen voor de burgers in Gaza”, verklaarde Callamard verder in een bericht op X. “Ze hadden de Madleen moeten toestaan om humanitaire hulpgoederen naar Gaza te brengen.”
Of het schip inmiddels is aangekomen in een Israëlische haven is nog altijd onduidelijk. Minister Katz van Defensie zei eerder dat het op weg was naar Ashdod.
Opvarenden spreken in videoboodschappen van ‘ontvoering’
De Freedom Flotilla Coalition, de organisatie achter het schip met activisten, spreekt van “ontvoering” door het Israëlische leger. Op hun X-pagina plaatsen ze video’s waarin ze de ministeries van Buitenlandse Zaken oproepen in actie te komen.
De video’s zijn al gemaakt voordat het schip daadwerkelijk werd tegengehouden. Ook de Nederlandse opvarende Mark van Rennes is daarin te horen: “Als je deze video ziet, dan zijn wij in internationale wateren op zee ontvoerd door het Israëlische bezettingsleger of een leger dat Israël helpt bij het plegen van genocide op de Palestijnse bevolking. Ik roep de Nederlandse bevolking op om te pleiten voor mijn vrijlating en die van alle andere vreedzame activisten.”
Ook de Zweedse activiste Greta Thunberg en de Frans-Palestijnse Europarlementariër Rima Hassan hebben soortgelijke boodschappen. De Freedom Flotilla Coalition zegt dat de hulpgoederen die bedoeld waren voor de mensen in Gaza door Israël in beslag zijn genomen.
‘Opvarenden schip krijgen beelden 7 oktober te zien’
De Israëlische minister van Defensie Katz heeft het leger de instructie gegeven om de opvarenden van de Madleen bij aankomst in de haven van Ashdod beelden van de aanslagen op 7 oktober te laten zien. Volgens Katz steunen de opvarenden de terroristische organisatie Hamas en moeten ze zien welke wreedheden die heeft begaan.
De activisten hadden onder meer babyvoeding, meel, rijst, luiers en medische benodigdheden aan boord. Die beperkte voorraad was vooral symbolisch, zei de Frans-Palestijnse Europarlementariër Rima Hassan. Greta Thunberg zei tegen de NOS met de vaartocht “de ogen op Gaza gericht te willen houden”.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een “selfiejacht” met “beroemdheden”. “Er zijn manieren om hulp naar de Gazastrook te krijgen, maar dan zonder Instagram-selfies”, schreef het ministerie op X.
Israël entert activistenschip met Greta Thunberg
Het Israëlische leger heeft de Madleen tegengehouden, het activistenschip dat op weg was naar Gaza om hulp af te leveren. Op zee gingen Israëlische militairen aan boord.
Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is het schip onderweg naar de Israëlische kust en zijn de opvarenden ongedeerd. “Naar verwachting zullen ze terugkeren naar hun eigen land”, aldus het ministerie.
Aan boord zijn onder anderen de bekende Zweedse activist Greta Thunberg en de Nederlandse kapitein Mark van Rennes. Kort voordat de militairen aan boord kwamen, meldde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Israëlische marine de zeilboot opdracht had gegeven de koers te wijzigen.
Iran zegt geheime info over nucleaire faciliteiten Israël te hebben
Iran zegt duizenden geheime documenten in handen te hebben uit de Israëlische militaire, wetenschappelijke en nucleaire sector. De informatie zou onder meer betrekking hebben op de Israëlische nucleaire faciliteiten, defensiecapaciteiten en relaties met de Verenigde Staten en Europa. Dat melden Iraanse, Israëlische en Amerikaanse media.
Volgens de Iraanse minister van Inlichtingen, Esmail Khatib, worden de documenten “spoedig” gepubliceerd. Hij deed de aankondiging op de Iraanse staatstelevisie. Khatib noemde de documenten als een “schat” die de Iraanse offensieve capaciteiten aanzienlijk zal vergroten, maar onderbouwde dat verder niet.
Volgens de zender Al Jazeera is een mogelijke bron van het materiaal een hack van een Israëlisch nucleair onderzoekscentrum vorig jaar, maar de informatie kan ook afkomstig zijn van spionage.
Israël heeft nooit details vrijgegeven over zijn nucleaire arsenaal. De Israëlische autoriteiten hebben volgens Al Jazeera nog niet gereageerd op de gelekte documenten.