Israël houdt VN-konvooi aan in Gaza
Het Israëlische leger heeft een konvooi van de Verenigde Naties (VN) in Gaza staande gehouden. Het leger meldt inlichtingen te hebben die erop wijzen dat “enkele Palestijnse verdachten” zich in het konvooi bevinden en wil hen ondervragen. Wat die inlichtingen precies inhouden is niet bekend.
De VN is op de hoogte van “een lopend incident met VN-personeel en -voertuigen”, zegt een woordvoerder. “Onze prioriteit is de veiligheid van onze collega’s.”
Volgens het leger gaat het niet om een konvooi met poliovaccins. In de Gazastrook loopt sinds begin deze maand een grote vaccinatiecampagne tegen polio.
Afscheid van gedode Amerikaans-Turkse activiste
Op de bezette Westelijke Jordaanoever is vandaag afscheid genomen van de gedode Amerikaans-Turkse activiste Aysenur Eygi. Haar lichaam werd in een stoet door de straten van Nablus gedragen. Volgens ooggetuigen werd Aysenur Eygi drie dagen geleden door Israëlische troepen tijdens een demonstratie door het hoofd geschoten.
De Verenigde Naties willen een “volledig onderzoek” naar haar dood. Ook de VS heeft opgeroepen tot een onderzoek. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Israël probeert “iedereen te intimideren die de Palestijnen helpt en vreedzaam strijdt tegen genocide”.
De afgelopen maanden nemen de Israëlische regering en kolonisten steeds meer land in van Palestijnen op de Westoever. Ook het geweld in het gebied neemt toe.
Herdenkingsstoet voor Turks-Amerikaanse activiste
VN-mensenrechtenchef: beëindigen oorlog heeft absolute prioriteit
Landen moeten iets doen tegen “Israëls onverholen minachting” voor het internationale recht in de bezette Palestijnse gebieden, zegt VN-mensenrechtenchef Volker Türk.
“Het beëindigen van de oorlog en het voorkomen van een groot regionaal conflict is een absolute en dringende prioriteit”, zei Türk in een toespraak in Genève. Hij haalde ook een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in juli aan, waarin werd bepaald dat de nederzettingen die Israël de voorbije decennia heeft gebouwd op onder meer de Westelijke Jordaanoever in strijd zijn met het internationaal recht. Israël heeft die uitspraak naast zich neergelegd.
Türk vraagt vaker aandacht voor de oorlog die Israël voert. In juli kwam de VN met een rapport waaruit bleek dat Palestijnse gevangenen in Israëlische detentiecentra te maken krijgen met waterboarding, honden en soms seksueel geweld. “De getuigenissen die zijn verzameld wijzen op een reeks van afschuwelijke daden. Het is een schaamteloze schending van het internationale mensenrecht en humanitaire recht”, zei hij toen.
Dodental aanval in Syrië opgelopen
Het dodental bij de Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië is opgelopen tot 14, meldt het Syrische staatspersbureau. 43 mensen raakten gewond.
Volgens bronnen die persbureau Reuters citeert is gisteravond een militair onderzoekscentrum voor de productie van chemische wapens in de stad Masyaf getroffen. Daar zou een team van Iraanse wapenexperts gehuisvest zijn.
Er is na de aanval brand uitgebroken. Of die uit is, is onbekend.
Een militaire bron zegt tegen het Syrische persbureau SANA dat rond 22.30 uur plaatselijke tijd een aanval is geweest gericht op een aantal militaire locaties. Volgens de bron werden ook een aantal raketten uit de lucht gehaald door het luchtverdedigingssysteem.
Israël heeft niet gereageerd op de aanvallen. Doorgaans laten ze niets los over operaties in Syrië.
Syrische staatsmedia: doden door Israëlische aanvallen
Bij Israëlische luchtaanvallen in het midden van Syrië zijn zeker vijf burgers om het leven gekomen, melden Syrische staatsmedia. Negentien mensen werden gewond naar het ziekenhuis gebracht in de regio Hama en op meerdere plekken is brand ontstaan.
Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een mensenrechtenorganisatie die de situatie in Syrië monitort vanuit Londen, zegt dat de luchtaanvallen gericht waren op een militair onderzoekscentrum voor de productie van chemische wapens in de stad Masyaf en op andere locaties waar “Iraanse milities en experts zijn gestationeerd om wapens te ontwikkelen in Syrië”. Syrië is een bondgenoot van Iran, de aartsvijand van Israël.
Lokale media maken ook melding van aanvallen op kuststad Tartous. Het Israëlische leger heeft nog niet op de berichten gereageerd.
Israël heeft de afgelopen jaren honderden aanvallen uitgevoerd op delen van het door oorlog verscheurde Syrië die door de regering worden gecontroleerd. Sinds de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober heeft Israël ook de aanvallen op door Iran gesteunde milities in Syrië opgevoerd. Ook de luchtverdediging van het Syrische leger en Syrische troepen zijn getroffen.