Nederland

Vrouwen met endometriose lopen twee keer zo hoge kans op kanker, blijkt uit onderzoek Cathrien | Eindhoven

EINDHOVEN – Patiënten met endometriose of adenomyose hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van eierstokkanker en baarmoederkanker. Dat blijkt uit het onderzoek dat Marjolein Hermens uit Helmond uitvoerde in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. 

Deze vrouwen hebben wel een relatief grotere kans om hiervan te herstellen dan anderen. Hermens promoveert maandag 27 juni aan de Maastricht University op dit onderwerp. Ze voerde haar onderzoek uit onder leiding van gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis.

Veel vrouwen lijden jarenlang elke maand hevige pijn door endometriose. Gemiddeld duurt het zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Bij endometriose is weefsel wat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terechtgekomen op of in bijvoorbeeld de eierstokken of het buikvlies. Bij adenomyose komt dit baarmoederslijmvliesachtige weefsel voor in de spierlaag van de baarmoeder. 

,,Iedere maand bouwt het slijmvlies zich bij een vrouw op. De baarmoeder wordt als het ware klaargestoomd voor een eventuele zwangerschap. Als een bevruchting uitblijft, wordt het slijmvlies afgebroken en gaat de vrouw menstrueren. Bij vrouwen met endometriose ontstaan vooral rondom de menstruatieperiode kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet, zoals het menstruatiebloed, via de schede weg en kan zorgen voor heftige pijn in de buik en hevig bloedverlies”, legt de onderzoekster uit.

Goedaardige aandoeningen

Hoewel endometriose en adenomyose goedaardige aandoeningen zijn, hebben vrouwen dus een verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker. ,,Het is niet zo dat alle vrouwen met endometriose en adenomyose kanker krijgen, maar de kans is twee keer zo groot ten opzichte van vrouwen die de aandoening niet hebben”, benadrukt Hermens.

Ze vervolgt: ,,Mijn deel van het onderzoek is afgerond maar dat wil niet zeggen dat we klaar zijn. We gaan nu kijken, op basis van het endometrioseweefsel wat bij deze vrouwen is afgenomen, of we hier patronen in kunnen ontdekken. Het is nog niet goed mogelijk om te screenen op eierstokkanker. Daarom focussen wij ons op preventie van kanker bij hoog risico groepen. Het zou fantastisch zijn als we kunnen voorspellen welke vrouwen met endometriose of adenomyose een hoog risico lopen op het ontwikkelen van kanker, zodat we ze kunnen behandelen en kanker voorkomen wordt.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button