NOS Nieuws

VVD en D66 komen met een initiatiefwet om kinderen die niet zijn gevaccineerd te kunnen weren bij de kinderopvang. Volgens het voorstel van de Kamerleden Tielen (VVD) en Paulusma (D66) moeten crèches verplicht kunnen worden om kinderen te weigeren die niet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Via dat programma worden kinderen ingeënt tegen ziekten als mazelen en kinkhoest. De verplichting zou moeten ingaan als de vaccinatiegraad (het percentage gevaccineerde kinderen) is gedaald tot onder de 92 procent. Ook medewerkers zouden moeten zijn geprikt.

Deskundigen maken zich al jaren zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Een half jaar geleden presenteerde toenmalig staatssecretaris Van Ooijen een plan om de vaccinatiegraad te verhogen. Hij wilde onder meer dat er een wijkgerichte aanpak kwam met voorlichting door zorgprofessionals, maar een deel van de Tweede Kamer wil meer actie.

‘Collectieve verantwoordelijkheid’

In de toelichting op hun wet zeggen VVD en D66 dat mensen gevraagd mag worden “een bijdrage te leveren aan het realiseren van groepsbescherming en zo de collectieve verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid te nemen”. Ze benadrukken dat ouders de keuze houden om hun kind niet te laten vaccineren, maar daar zit dan een consequentie aan vast als de vaccinatiegraad een kritische ondergrens bereikt.

Of er een Kamermeerderheid is voor het voorstel, is nog niet duidelijk. Eerder lieten onder meer NSC en BBB zich er al kritisch over uit.

Enkele jaren geleden was er ook al een initiatiefwet over vaccinatie in de kinderopvang. Dat voorstel (ook van D66) moest kinderopvangorganisaties de mogelijkheid geven om kinderen die niet waren ingeënt, te weigeren. Dat voorstel werd aangenomen door de Tweede Kamer, maar strandde in 2022 in de Eerste Kamer.

Share.
Exit mobile version