Waarschuwing voor mogelijk nieuwe aardbeving in voorstad Mandalay
Lokale autoriteiten hebben een aardbevingswaarschuwing afgeven voor inwoners van Amarapura, een voorstad van Mandalay.
DIe geldt van middernacht lokale tijd tot 08.00 uur in de ochtend. De waarschuwing kwam nadat er opnieuw een naschok te voelen was in de voorstad, meldt de BBC op basis van lokale bronnen.
Gedeeltelijk staakt-het-vuren aangekondigd door verzetsgroepen
De gewapende verzetsgroepen in Myanmar hebben eenzijdig een gedeeltelijk staakt-het-vuren voor twee weken aangekondigd, zodat er noodhulp kan worden gebracht naar gebieden die door de aardbeving getroffen zijn.
De PDF, een een coalitie van prodemocratische milities en gewapende etnische groepen, zegt te gaan samenwerken met de VN en NGO’s. De PDF doet dit “om te zorgen voor veiligheid, vervoer en de oprichting van tijdelijke reddings- en medische kampen”, zegt de coalitie in een verklaring.
Ook vandaag voerde de junta luchtaanvallen uit, melden lokale media. Het leger zou ook plekken die zijn getroffen door de aardbeving hebben aangevallen.
VN-hulporganisatie OCHA: grote belemmeringen hulpverlening
In het midden en noordwesten van Myanmar worstelen ziekenhuizen met de grote toevoer van gewonden. Dat schrijft VN-hulporganisatie OCHA in een update over de situatie in het land.
Niet alleen de beschadigde wegen, ziekenhuizen en internet- en telefoniestoringen vormen grote belemmeringen volgens OCHA. Ook de grote tekorten aan medische benodigdheden bemoeilijken de hulpverlening. Er zijn meer bloedzakken, traumakits en tenten nodig.
Er is een konvooi van 17 vrachtwagens met essentiële hulpgoederen voor onderdak en medicijnen onderweg vanuit China. Die zal naar verwachting morgen arriveren in het land.
Ministerie Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de gevolgen van de aardbeving. Reizigers tussen Mandalay en Yangon moeten rekening houden met ingestorte bruggen en beschadigde wegen. Ook wijst het ministerie erop dat de vliegvelden van Mandalay en Naypyidaw gesloten zijn.
Ook is er nauwelijks elektriciteit of telefonieverbinding, schrijft het ministerie. Sinds de junta aan de macht kwam in 2021 is het reisadvies voor het land al grotendeels rood. In sommige gedeelten is het reisadvies oranje.
In Thailand is de situatie wel grotendeels onder controle, zegt het ministerie. “Sommige gebouwen zijn nog niet veilig verklaard. Blijf op de hoogte via lokale media en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.”
Junta: dodental opgelopen tot 1644
Het officiële dodental na de aardbeving in Myanmar is opgelopen tot 1644, meldt de junta. Eerder op de dag sprak de militaire leiding van het land over 1002 mensen die zijn omgekomen.
Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld. De junta zegt dat het om zeker 3400 mensen gaat. Nog 139 anderen zijn geregistreerd als vermist.
Reddingswerkers zijn nog altijd op zoek naar overlevenden. Dertig uur na de aardbeving werd er een vrouw onder het puin van een ingestort gebouw gehaald, zagen verslaggevers van AFP ter plaatse.
Verkeerstoren vliegveld Naypyidaw ingestort, onduidelijk aantal slachtoffers
De verkeerstoren op Naypyidaw International Airport is door de aardbeving verwoest. Een woordvoerder van de luchtmacht heeft aan nieuwssite Mizzima bevestigd dat de toren is ingestort. Hij merkt wel op dat een oudere, kleinere verkeerstoren tijdelijk kan worden gebruikt.
Hoeveel mensen zijn omgekomen door de instorting van de toren is onzeker. Mizzima meldt dat er tussen de 10 en 15 slachtoffers gevallen kunnen zijn, zonder daarin onderscheid te maken tussen gewonden en doden. De luchthaven is vooralsnog dicht hoewel de landingsbaan zelf geen schade zou hebben opgelopen.
Op satellietfoto’s van Planet Labs PBC die zijn geanalyseerd door persbureau AP is te zien er vanaf de basis niet veel meer over is van de toren.
Vanuit de toren werd al het vliegverkeer van en naar de hoofdstad geregeld. Vluchten met reddingsteams uit China zijn geland op de luchthaven in Yangon in plaats van rechtstreeks op de luchthavens van de zwaar getroffen grote steden Mandalay en Naypyidaw.
Nederlander die noodhulp wil bieden in Myanmar: ‘Nog niet gelukt’
Het is voor buitenlandse organisaties moeilijk om hulp te bieden aan de getroffen gebieden in Myanmar. Het geïsoleerde militaire regime heeft de internationale gemeenschap gevraagd om te komen helpen, maar in de praktijk lijkt dat toch lastiger te liggen. Dat zegt een Nederlander die bij een ngo noodhulp voor Myanmar coördineert. Hij wil alleen op basis van anonimiteit spreken.
“Er is nog niets te coördineren, omdat het regime wel zegt dat het buitenlandse hulp wil, maar over opheffen van visumbeperkingen en reisbeperkingen heeft nog niemand iets gehoord. Verbinding krijgen met lokale organisaties is ook nog moeilijk of nog niet gelukt.”
Bijna 900 huizen beschadigd in Chinese provincie Yunnan
In de Chinese stad Ruili zijn 847 huizen beschadigd door de aardbeving van gisteren. De stad ligt in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China, die grenst aan Myanmar. De stad ligt ongeveer 300 kilometer van het epicentrum.
Twee mensen raakten lichtgewond bij de aardbeving en hebben medische behandeling gekregen, meldt de Maleisische nieuwssite Awani. Het stadsbestuur beoordeelt momenteel de omvang van de schade die de lokale bewoners hebben geleden. De toegang tot water, elektriciteit, transport en communicatie in de stad zijn weer hersteld.
Rode Kruis zet mobiele gezondheidsklinieken op in Myanmar en Thailand
Hulpverleners van het Rode Kruis zijn onderweg naar Thailand en Myanmar om de lokale ziekenhuizen en ambulancediensten te helpen. Daarvoor zijn er vier mobiele gezondheidsteams gestuurd naar de getroffen gebieden.
“We horen dat mensen in hun auto slapen en hun huis niet meer in durven, uit angst voor naschokken”, zegt Rode Kruis-directeur Harm Goossens in een verklaring. “Mensen zijn wanhopig over het lot van hun geliefden, velen liggen nog onder het puin. Hulpverleners van het Rode Kruis werkten de hele nacht door en zetten mobiele gezondheidsklinieken op om gewonden te helpen.”
In de Thaise hoofdstad Bangkok vangt het Rode Kruis getroffen mensen op. Ook delen vrijwilligers eten en drinken uit. Hulpverleners en medische teams verlenen verdere hulp als de autoriteiten daarom vragen.
Premier: ‘Thailand keert terug naar normaal, één gebouw ingestort’
Thailand “keert terug naar de normaliteit”. Dat heeft de Thaise premier Shinawatra gezegd. Volgens haar is er maar één gebouw in Bangkok ingestort, het flatgebouw in aanbouw waar op dit moment nog gezocht wordt naar overlevenden.
“We hebben de afdeling openbare werken en stads- en plattelandsplanning de opdracht gegeven om te onderzoeken wat er is gebeurd met het ingestorte gebouw en wat de toekomstige normen zullen zijn”, zei Shinawatra.
Nog 50 vermisten na ingestort gebouw in Bangkok
De Thaise autoriteiten zeggen dat er nog 50 mensen vermist worden na de instorting van een flatgebouw in aanbouw van 30 verdiepingen, gisteren in Bangkok.
“We hebben altijd hoop. We werken nog steeds dag en nacht om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is,” zei vicepremier Charnweerakul tegen verslaggevers ter plekke. Daarbij zei hij dat er hulp is aangekomen vanuit het buitenland. “We hebben voldoende mankracht en voldoende middelen, maar als ons meer hulp wordt aangeboden, vooral technologische hulp, dan zullen we die natuurlijk graag accepteren.”
Charnweerakul zei verder dat nog onderzocht wordt waarom het gebouw instortte.
Hulp komt aan in Myanmar, China geeft 12 miljoen aan hulp
China geeft Myanmar 100 miljoen yuan (ongeveer 12 miljoen euro) aan hulp, zo meldt de Chinese ambassade in het land. De hulp bestaat uit tenten, dekens, ehbo-dozen, levensmiddelen en andere essentiële artikelen. De eerste lading komt maandag aan, aldus de ambassade.
In Yangon, de grootste stad van Myanmar, zijn inmiddels Chinese reddingswerkers aangekomen. China had het land hulp toegezegd na de zware aardbeving. Yangon ligt honderden kilometers ten zuiden van het zwaarst getroffen gebied, rond de steden Mandalay en Naypyidaw in het midden van het land.
Onder meer Rusland, India, Maleisië en Singapore sturen hulpgoederen per vliegtuig naar Myanmar. Zuid-Korea heeft 2 miljoen dollar aan extra humanitaire hulp toegezegd.
Dodental gestegen naar boven de 1000
Het officiële dodental van de aardbeving is opnieuw opgelopen. Volgens de militaire leiding van Myanmar zijn er in dat land zeker 1002 mensen omgekomen. De junta maakte ook bekend dat 2376 gewonden zijn geteld. Ook worden nog tientallen mensen vermist.
De meeste doden vielen in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, en de stad die het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving ligt. Vrijwel alle gebouwen in Mandalay zijn beschadigd en ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden.
Internationale hulp wordt nog steeds aangeboden. Zo geeft Zuid-Korea omgerekend bijna 2 miljoen euro aan Myanmar ter ondersteuning.

Juntaleider Myanmar gaat kijken bij ingestorte gebouwen
Junta: dodental gestegen naar 694
Het aantal doden na de aardbeving in Myanmar is gestegen naar 694. Dat heeft de junta bekendgemaakt. Er zouden zeker 1670 gewonden zijn gevallen. Tot nog toe was er sprake van 144 doden. De verwachting is dat er mogelijk duizenden doden zijn gevallen.
Ook in buurland Thailand heeft de aardbeving veel schade veroorzaakt. In Bangkok zijn zeker negen doden gevallen. Ook dat aantal zal naar verwachting nog oplopen. Zeker 117 mensen worden vermist.
Productieteam The White Lotus betuigt medeleven
Het team van de HBO-dramaserie The White Lotus heeft op sociale media een steunbetuiging geplaatst voor de getroffenen van de aardbeving in Myanmar en Thailand. Het derde seizoen van de serie speelt zich af in Thailand.
“Het White Lotus-team en wij allemaal bij HBO Max dragen de mensen van Myanmar en Thailand vandaag een warm hart toe. We betuigen ons diepste medeleven aan degenen die getroffen zijn door deze tragedie,” aldus de verklaring op Instagram.
De voorlaatste aflevering van de serie komt zondagavond online.
Aardbevingsbureau VS: mogelijk meer dan 10.000 doden
Het dodental van de aardbeving in Myanmar kan oplopen tot boven de tienduizend. Die schatting doet de United States Geological Survey (USGS), het Amerikaanse aardbevingsbureau, op basis van onder meer de hevigheid van de beving, de bebouwing, de bevolkingsdichtheid en eerdere aardbevingen in het getroffen gebied.
De USGS heeft een ‘red alert’ uitgevaardigd. Dat betekent dat er een hoog aantal slachtoffers en veel schade wordt verwacht. Op dit moment staat het officiële dodental van de beving in Myanmar nog op 144. De verwachting is dat het dodental zal oplopen. Veel huizen en gebouwen zijn ingestort. Vooral de stad Mandalay is zwaar getroffen.
Chinese reddingswerkers op weg naar Myanmar
Een 37-koppig Chinees medisch reddingsteam is op weg naar Myanmar om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers, melden Chinese staatsmedia.
Volgens de Chinese staatszender CCTV is het team met nood- en reddingsmiddelen en andere benodigdheden vertrokken vanaf een vliegveld in het zuidwesten van China.
“China staat klaar om zijn best te doen om humanitaire noodhulp te bieden aan Myanmar”, schrijft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
Nog geen lichamen onder puin gebouw Bangkok vandaan
Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar de ongeveer honderd vermiste bouwvakkers in Bangkok. Door de aardbeving van vanochtend stortte een appartementencomplex in aanbouw in. Het gebouw had dertig verdiepingen.
Naast het appartementencomplex werden vijf doden aangetroffen, meldt een BBC-verslaggever die sprak met een aantal reddingswerkers. Er zou nog niemand onder het puin vandaan zijn gehaald.
Vanochtend zouden zo’n 400 bouwvakkers zich gemeld hebben bij het bouwproject. Ongeveer driehonderd van hen keerden terug, meldt de BBC-verslaggever.
Stichting Vluchteling trekt 250.000 euro uit voor Myanmar
Stichting Vluchteling trekt 250.000 euro uit voor slachtoffers in Myanmar. “Zicht op de precieze omvang van de verwoestende aardbeving in Zuidoost-Azië is er nog niet”, schrijft de organisatie. “Wel weten we zeker: de verwoesting zal enorm zijn.”
“Vóór de aardbeving waren er al 20 miljoen mensen die afhankelijk waren van hulp, van wie miljoenen ontheemd waren en leven in onzekerheid. Nu is de situatie nog nijpender geworden.”
‘We hebben niet genoeg mankracht en machines’
“Onze stad ziet eruit als een ingestorte stad”, citeert persbureau Reuters een reddingswerker in Amarapura, een voorstad van Mandalay. Hij schat dat ongeveer een vijfde van alle gebouwen verwoest is.
De reddingswerker zegt dat er dertig lichamen zijn geborgen uit ingestorte flatgebouwen. “We hebben hulpoproepen gekregen van mensen in gebouwen, maar we kunnen niet helpen omdat we niet genoeg mankracht en machines hebben om het puin te verwijderen.”
Mandalay ligt dichtbij het epicentrum van de aardbeving die de regio vanochtend trof.
Trump zegt Myanmar te gaan helpen
De Amerikaanse president Trump zegt dat hij functionarissen heeft gesproken in Myanmar. “We gaan helpen”, zei hij tegen journalisten bij het Witte Huis.
De Verenigde Staten leveren al decennia humanitaire hulp aan het land. In oktober vorig jaar liet de Amerikaanse ambassade in het land weten dat de VS in een jaar tijd 141 miljoen dollar aan humanitaire hulp had verstrekt.
De onlangs aangekondigde bezuinigingen van de VS op humanitaire hulp zullen een verpletterende impact hebben op de bevolking in Myanmar, zei VN-rapporteur Andrews eerder deze maand. Hij noemde de bezuinigingen “onnodig en wreed”.
Omvallende tempels en ingestorte huizen: bekijk de verwoesting in Myanmar
De aardbeving van vandaag was tot in de Thaise hoofdstad Bangkok te voelen. Online circuleren beelden van instortende gebouwen, vluchtende mensen en paniek bij mensen op straat. Op sommige plekken zijn de wegen totaal onbegaanbaar geworden.
Bekijk in de video hieronder videobeelden die door de NOS zijn geverifieerd:

Omvallende tempels en ingestorte huizen: bekijk de verwoesting in Myanmar
Rode Kruis opent gironummer voor slachtoffers
Hulporganisatie Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend voor de slachtoffers van de aardbeving in Myanmar en Thailand. “De omvang van de schade is nog niet exact duidelijk. Duidelijk is wel dat de levens van duizenden mensen volledig overhoop zijn gehaald”, zegt directeur Harm Goossens.
Hulpverleners van het Rode Kruis helpen momenteel met zoek- en reddingsacties van mensen die nog onder het puin liggen. Ook treffen ze voorbereidingen voor het uitdelen van voedsel, dekens, tenten en hygiënepakketten.
Het belangrijkste is nu zorg voor de gewonden en zorgen dat mensen levend onder het puin vandaan komen, zegt Goossens. “Onze hulpverleners blijven de rest van de avond en nacht doorwerken, zodat families hopelijk weer herenigd worden.”
‘Hulpverlening getroffen gebieden lastig’
“Het zal moeilijk worden om alle mensen te kunnen helpen die dat nodig hebben”, zegt Kyi Minn, de directeur van World Vision Myanmar, tegen de NOS. Zijn organisatie gaat proberen de hulpverlening op te starten vanuit het gebied waar de organisatie normaal opereert. Minn verwacht dat het lastig zal zijn om de hulpverlening uit te breiden naar de getroffen gebieden. “Ik denk niet dat we genoeg middelen hebben.” Al voor de aardbeving was hulpverlening bieden lastig, zegt hij.
Daarnaast heeft de aardbeving grote schade toegebracht aan de infrastructuur. In zowel Mandalay als Naypyidaw zijn de vliegvelden ernstig beschadigd, vertelt Minn. In Naypyidaw is de luchtverkeersleidingtoren ingestort, in Mandalay is de landingsbaan beschadigd. Ook de wegen zijn veelal niet begaanbaar.
Het is daarom een goed teken dat het bewind heeft aangegeven open te staan voor hulp van andere landen, zegt Minn. Het zal maanden of zelfs jaren duren voordat het land herstelt van de aardbeving, verwacht hij. De focus moet eerst liggen op het vinden van de overlevenden en het bieden van noodhulp.
Water is een van de belangrijkste dingen die nu nodig zijn in het land, onder meer vanwege het risico op ziektes. Ook kant-en-klare voeding is dringend nodig, zegt Minn. “Dingen die je niet hoeft te koken en direct kunt eten.”
‘Ik kan mijn vader nog steeds niet bereiken’
Veel bezorgde familieleden proberen contact te krijgen met hun familie in Myanmar, maar dat is erg lastig. “Ik probeer mijn vader te spreken, maar ik kan hem nog steeds niet bereiken”, zegt Zack tegen de NOS. Zack kwam in 2018 naar Nederland. Zijn vader woont in het zwaar getroffen Mandalay. “Er is geen hulp voor de gewonden en de doden liggen nog onder het puin”, zegt hij.
Myanmar heeft veel te lijden gehad sinds de militairen vier jaar geleden de macht hebben gegrepen, zegt Myanmar-kenner Minka Nijhuis. “Toen is de gezondheidszorg ook ingestort.” Veel mensen leefden al op de rand van de armoede, zegt ze. “Ongeveer een derde van de bevolking is sowieso al afhankelijk van voedselhulp.”

Zack kan zijn vader in Myanmar nog niet bereiken
Guterres: VN mobiliseert hulp voor Zuidoost-Azië
De Verenigde Naties zijn zich aan het mobiliseren om mensen in Zuidoost-Azië te helpen, zegt VN-secretaris-generaal Guterres. “De regering van Myanmar heeft om internationale steun gevraagd en ons team in Myanmar heeft al contact opgenomen om onze middelen in de regio volledig te mobiliseren om de mensen in Myanmar te ondersteunen”, zei Guterres.
Er zijn ook andere landen getroffen, erkende Guterres, maar het epicentrum van de aardbeving bevond zich in Myanmar. “Myanmar is het zwakste land in deze situatie.”
Amnesty International: ‘Ramp kon niet op een slechter moment komen’
De aardbeving in Myanmar kon niet op een slechter moment komen, zegt Amnesty International. “Meer dan drie miljoen mensen zijn ontheemd geraakt door het gewapende conflict dat sinds de militaire coup van 2021 woedt”, schrijft organisatie op X. Meer dan een derde van de bevolking zal dit jaar humanitaire hulp nodig hebben volgens Amnesty International.
Ook de gevolgen van de bezuinigen van de Amerikaanse overheid op humanitaire hulp beginnen voelbaar te worden in Myanmar, somt Amnesty op.
Ook wijst de organisatie erop dat het leger veel mediakanalen heeft verboden en de internettoegang beperkt is. “We zullen misschien nog een tijd geen duidelijk beeld hebben van de omvang van de schade en het verlies.”
Buitenlandse Zaken: nog geen verzoeken van Nederlanders in nood
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen consulaire hulpverzoeken ontvangen van Nederlanders uit Myanmar of Thailand die in nood zijn. Wel zijn er telefoontjes binnengekomen van bezorgde familieleden.
Op dit moment heeft het ministerie van nog geen concrete aanwijzingen dat er Nederlandse doden of gewonden gevallen zijn. Het is nog te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen, laat het ministerie weten.
Zeker vijf doden en 117 vermisten bij ingestort gebouw in Bangkok
Volgens reddingswerkers zijn minstens vijf doden gevallen bij een ingestort gebouw in Bangkok. Zeker 117 anderen worden nog vermist.
De Thaise premier Paetongtarn Shinawatra heeft een bezoek gebracht aan het appartementencomplex in aanbouw. Tientallen bouwvakkers zouden nog onder het puin liggen.
Junta: zeker 144 doden en 732 gewonden in Myanmar
In Myanmar zijn zeker 144 doden gevallen en 732 mensen gewond geraakt bij de aardbeving, citeren staatsmedia in Myanmar de juntaleider in het land.
De juntaleider verwacht dat het aantal doden en gewonden zal oplopen, zei hij op de staatstelevisie.
Het Amerikaanse geologische instituut USGS liet eerder vandaag weten rekening te houden met duizenden doden in Myanmar.
WHO treft voorbereidingen hulpverlening Myanmar
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) treft voorbereidingen voor het opstarten van noodhulp aan Myanmar. De WHO focust zich daarbij vooral op het sturen van spullen om slachtoffers te kunnen behandelen. Ook stuurt de WHO essentiële medicijnen. De organisatie zegt klaar te zijn om hulp te leveren, maar eerst meer informatie nodig te hebben over wat er waar nodig is.
De WHO was de afgelopen weken al aan het kijken naar de beste manieren om hulpgoederen naar het land te brengen, aldus een woordvoerder. Het leger greep in 2021 de macht in het land en zette regeringsleider Aung San Suu Kyi aan de kant. Sindsdien woedt er een gewelddadige strijd tussen de junta en meerdere verzetsgroepen.
Videobeelden van hulpverlening op straat
De eerstehulpafdeling van een ziekenhuis in Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar, is deels ingestort door de aardbeving. Het ziekenhuis behandelt gewonden van de aardbeving noodgedwongen op straat.
Bekijk in de video hieronder de beelden van de hulpverlening:

Gewonden aardbeving Myanmar worden op straat behandeld
Gebouwen in militair hoofdkwartier ingestort
In de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw zijn gebouwen in het militaire hoofdkwartier ingestort. Dat melden bronnen aan de NOS.
Ook zouden gebouwen rondom het nationaal parlement zijn ingestort, net als een verkeerstoren op het vliegveld van de stad.
Grote schade in Mandalay, veel moslims slachtoffer
De schade in de Myanmarese stad Mandalay is groot, melden bronnen aan de NOS. Vrijwel elk gebouw in de stad heeft schade opgelopen.
Verschillende gebouwen van de universiteit van Mandalay zijn afgebrand. Op de luchthaven van Mandalay is grote schade en het paleis van de stad is deels ingestort.
Er zouden veel slachtoffers zijn onder moslims omdat het vrijdagmiddaggebed in moskeeën aan de gang was toen de aarde begon te schudden. Maar ook tempels en kloosters zijn ingestort.
Ondertussen is de chaos groot, want veel mensen hebben geen telefoon- of internetverbinding. Ook kunnen de ziekenhuizen het grote aantal patiënten niet aan.
Ten minste twintig doden in ziekenhuis Myanmar
In een ziekenhuis in de hoofdstad van Myanmar, Naypyidaw, zijn ten minste twintig mensen overleden. Dat zegt een arts uit het ziekenhuis tegen persbureau AFP.
Ook zijn er volgens de arts veel gewonden.
Paar duizend Nederlanders in Thailand
In Thailand zijn waarschijnlijk een paar duizend Nederlanders via een reisorganisatie die is aangesloten bij branchevereniging ANVR. Dat zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie tegen persbureau ANP.
Via Riksja Travel zijn een paar honderd reizigers in het gebied dat is getroffen door de aardbeving. De meesten van hen zitten in Bangkok, andere reizigers in Vietnam of China. Iedereen is volgens topvrouw Fenny Koppen in veiligheid. Hun reis gaat door zoals gepland.
Anneke den Hartog is met haar dochter op vakantie in Bangkok. “We zijn hier voor een paar dagen, daarna zouden we verder reizen.” Op het moment van de beving zaten zij op een vlonder aan het water. “Het begon te schudden, maar we hadden het niet helemaal door, want het leek door het water te komen.” In het restaurant hadden mensen het volgens Den Hartog wel in de gaten. “Er was paniek. Iedereen moest naar buiten.”
Junta Myanmar vraagt om internationale hulp
Het militaire bewind van Myanmar heeft gevraagd om internationale hulp na de aardbeving in het land. Er zijn volgens juntaleider Min Aung Hlaing bloeddonaties nodig voor slachtoffers in Naypyidaw, Mandalay en Sagaing.
Hoeveel doden en gewonden er precies zijn in Myanmar, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de aardbeving veel schade heeft aangericht. Volgens de staatsmedia zijn in vijf stedelijke gebieden gebouwen ingestort.
Een hotel in de Myanmarese plaats Aungban is ingestort, schrijft de nieuwssite The Irrawaddy die vanuit het buitenland bericht over Myanmar.
Hulpdiensten melden dat er een reddingsoperatie bezig is voor de mensen die vastzitten onder het puin. Volgens de eerste berichten zijn er slachtoffers gevallen, maar verdere details ontbreken vooralsnog.
Op het moment van de beving ontstond er ook paniek op de internationale luchthaven van Mandalay. Op beelden is te zien hoe reizigers door de beschadigde ruimtes van het vliegveld lopen en buiten op de grond gaan zitten.
Beelden van het ingestorte hotel en paniek op het vliegveld van Mandalay:

Schade op vliegveld en ingestort hotel in Myanmar
In de stad Taungoo zou een klooster zijn ingestort, waar ontheemden woonden. Hier zijn volgens Khit Thit Media vijf mensen overleden.
Op de luchthaven van Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar, is een verkeerstoren ingestort, meldt een bron bij het leger aan Yangon Times. Al het personeel dat hier aan het werk was, is volgens de bron overleden.
In de hele stad zijn er volgens de nieuwssite doden, maar er is geen zicht op het totale aantal.
NOS-cameraman: ‘Alles ging op en neer’
Cameraman voor de NOS Mike Versteegh is momenteel in Bangkok waar hij verblijft in een deel van de stad met veel toeristen. Hij liep net zijn hotelkamer in toen hij de lampen tegen het plafond zag slaan. “Mijn vriendin zei dat ze duizelig werd en ik besefte: dit is een heel heftige aardbeving. Alles ging op en neer. Dus schoenen aan en ineens stonden we met het hele hotel op straat.”
Volgens Versteegh is de lokale bevolking redelijk in paniek en zeggen zij dat ze nog niet eerder zo’n heftige aardbeving hebben meegemaakt. “De mensen maken zich zorgen omdat er grote risico’s zijn vanwege de oude gebouwen in de stad. We mogen het hotel ook nog niet in vanwege de angst voor naschokken.” In de omgeving valt de schade voor zover Versteegh kan zien nog mee.
‘Drie doden bij instorten moskee’
Myanmar heeft de noodtoestand afgekondigd voor zes regio’s, meldt persbureau AFP.
In het land zijn volgens ooggetuigen ten minste drie doden gevallen toen een moskee deels instortte in de stad Taungnoo, tussen de hoofdstad Naypyidaw en Yangon, de grootste stad van het land. “We waren aan het bidden toen het schudden begon. Drie stierven ter plekke”, zeggen ze tegen persbureau Reuters.
Frank uit Hengelo is in Bangkok: ‘Best wel eng’
Frank Huckriede uit Hengelo is in Bangkok, waar de aardbeving ook goed te voelen was. “Ik ga niet liegen, dat was best wel eng”, zegt hij tegen Oost.
Huckriede was op het moment van de aardbeving op zijn hotelkamer in Bangkok. “Het hotel bewoog als een jenga-toren. Mensen renden in paniek naar beneden.”
Toen hij zelf ook buiten was, zocht hij direct contact met zijn familie om te laten weten dat hij in veiligheid is. “Ik sprak hier iemand die zegt dat hij in 35 jaar niet zo’n heftige aardbeving heeft meegemaakt.”
Schade aan voormalig paleis Mandalay
In Mandalay, dicht bij het epicentrum in Myanmar, is een deel van het voormalig koninklijk paleis beschadigd. Dat is te zien op foto’s.
Ook zijn delen van de snelweg tussen Mandalay en Yangon beschadigd geraakt. In Yangon renden mensen uit hun huizen op het moment van de beving. Er zijn daar nog geen meldingen van doden of gewonden.
Het gebied buiten Mandalay is gevoelig voor aardbevingen en er wonen relatief weinig mensen. Ook staat er vooral laagbouw.
Flat in aanbouw in Bangkok ingestort
Uit Myanmar zelf, waar het epicentrum van de aardbeving is, komen enkele berichten over schade. Lokale media meldden dat er op verschillende plekken schade is aan huizen, gebouwen en wegen. Ook is een verkeersbrug ingestort, meldt News Eleven.
In de Thaise hoofdstad Bangkok, 1000 kilometer verderop, is een appartementencomplex in aanbouw ingestort. Daar zouden 43 bouwvakkers onder het puin liggen.
Andere gebouwen schudden heen en weer en mensen renden de straat op.

Paniek in Bangkok bij instorten flat in aanbouw door aardbeving