Een bever in het water

In samenwerking met

Omroep Gelderland

NOS Nieuws

De waterschappen in Nederland zijn steeds meer manuren kwijt aan de bever. De waterschappen waren vorig jaar in totaal ruim 30.000 manuren kwijt aan de bever. In 2022 was dit nog zo’n 20.000 uur, blijkt uit cijfers van de Unie van Waterschappen (UvW) die Omroep Gelderland analyseerde. De UvW wil dat er een landelijke aanpak komt voor bevers.

De bever staat vooral bekend om het omver knagen van bomen zodat ze ervan kunnen eten en ermee hun burchten en dammen kunnen bouwen. Ze kunnen ook holen en gangen graven onder de grond. Als dat onder dijken, wegen, of spoorwegen gebeurt, kan dat gevaarlijke situaties veroorzaken.

Bevers veroorzaken de laatste jaren steeds meer problemen en dat kost de waterschappen tijd en geld. Het waterschap Limburg had vorig jaar het meeste werk aan de bever en besteedde ruim 9000 uur aan het knaagdier. Het waterschap Aa en Maas was er 8000 uur zoet mee.

Met name het dichten van beverholen kost de waterschappen tijd, maar ook het inspecteren van dijken en de preventieve maatregelen nemen tijd in beslag, ziet Dolf Moerkens van de Unie van Waterschappen. “De dijken worden steeds vaker geïnspecteerd”, zegt hij. “Er zijn zelfs waterschappen die dat wekelijks doen.”

Volgens de UvW kan een landelijk beleid helpen om sneller in te grijpen bij overlast door bevers. Momenteel hebben de provincies allemaal een eigen beleid, waardoor ze op verschillende manieren met het knaagdier omgaan. “Met een landelijk beleid kan bijvoorbeeld een ontheffing eenvoudiger worden aangevraagd”, zegt Moerkens.

Daarnaast beslaat een werkgebied van een waterschap soms meerdere provincies. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het waterschap Rivierenland, dat opereert in Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. Het waterschap heeft dan ook te maken met vier verschillende protocollen.

Wilbert Litjens zit namens de BBB in het bestuur van het waterschap Rivierenland. Hij ziet dat het waterschap veel tijd kwijt is aan het voorkomen van beverschade. “Je moet er niet aan denken dat door de bever een dijk doorbreekt als het hoogwater is”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Ik denk dat de bever een groter probleem is dan de wolf.”

Ook hij pleit voor een landelijke aanpak. “Rivierenland beheert en onderhoudt 1000 kilometer aan rivierdijken en kades”, zegt hij. “Dan heb je het over miljoenen euro’s aan preventiemaatregelen.” Volgens de Unie van Waterschappen wordt er in april over een landelijk beleid gesproken.

Share.
Exit mobile version