Ontslag aangekondigd van ruim duizend Biden-getrouwen

President Trump wil af van ruim duizend overheidsfunctionarissen die zijn benoemd door zijn voorganger Biden. Zij moeten het veld ruimen omdat ze niet achter Trumps visie staan, schrijft hij op zijn socialemediaplatform Truth Social. Hij voegde meteen de daad bij het woord door vier bekendheden weg te sturen, zoals chefkok Jose Andres, die zich bezighield met adviezen over voeding, sport en fitness, en oud-topmilitair Mark Milley. Die gaf advies over infrastructurele projecten.

“Beschouw dit als een officiële aanzegging van ontslag voor deze vier en er volgen er snel nog veel meer”, schrijft Trump. “ERUIT JULLIE!” Op voorhand was al duidelijk dat hij van plan was om mensen uit het kamp van Biden te vervangen door getrouwen van hemzelf.

Mexicanen voelen zich overvallen

Onder de eerste maatregelen die president Trump afkondigde, was één van zijn belangrijkste campagnethema’s: immigratie. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het grensgebied tussen de VS en Mexico en kondigde aan dat veel immigranten het land zullen worden uitgezet. “We gaan het proces hervatten van het terugsturen van miljoenen en miljoenen criminele buitenlanders naar de plekken waar ze vandaan komen”, zei Trump, zonder duidelijk te maken waar hij dat aantal op baseert.

Verder wil hij wat hij noemt zijn “Blijf-in-Mexico-beleid weer invoeren. Mexicanen die asiel vragen in de VS moeten een beslissing daarover in Mexico afwachten. “Mensen voelen zich overvallen”, zegt Midden-Amerikacorrespondent Boris van der Spek daarover. “Velen merken de gevolgen nu al. Ze maken gebruik van een app waarmee ze afspraken kunnen maken met de immigratiedienst, maar die is meteen op zwart gegaan.” President Scheinbaum van Mexico zegt dat er een plan klaarligt om de mensen die stranden aan de grens op te vangen, maar het is nog onduidelijk wat dat behelst.

Website Witte Huis razendsnel omgebouwd

Gelijk na de beëdiging van Donald Trump zijn ook de website en de sociale media-accounts van het Witte Huis aangepast. Wie nu naar whitehouse.gov gaat, wordt verwelkomd met een video van Trump die uit de presidentiële helikopter stapt. Op de site staat verder een lijst met decreten die door de president zijn ondertekend.

‘America is terug’ valt er in grote letters te lezen, met daaronder de tekst: “Ik zal elke dag voor je vechten, met elke ademtocht die ik doe. Ik zal niet rusten voordat we het sterke, veilige en welvarende Amerika zijn dat onze kinderen en u verdienen. Dit wordt daadwerkelijk een gouden eeuw voor Amerika.”

Ook het Instagram-account is aangepast. Het profiel van de regering-Biden is gearchiveerd en op het nieuwe account zijn alleen nog maar posts te zien van Donald Trump.

  • The White House

    De website van het Witte Huis na de inauguratie van Trump
  • The White House

    De website van het Witte Huis op 20 januari

Musk reageert op handgebaar dat met Hitlergroet vergeleken wordt

Techmiljardair Elon Musk heeft gereageerd op de ophef over een handgebaar dat hij maakte in een speech na de inauguratie van president Trump. Hij groette het publiek in een sportstadion tweemaal door zijn rechterhand uit te steken, wat mensen aan een Hitlergroet deed denken. Het leidt tot veel bezorgde reacties op sociale media.

Ook in Israël krijgt het handgebaar veel aandacht. “Elon Musk lijkt fascistische groet te brengen tijdens Trump-inauguratiebijeenkomst”, kopte de krant Haaretz. In het artikel wordt een verband gelegd met het handgebaar en Musks uitlatingen over de Joodse miljardair George Soros. “Bracht Musk de Hitlergroet?”, schreef The Jerusalem Post.

Bekijk de beweging hieronder:

Elon Musk maakt opvallend handgebaar tijdens speech bij inauguratie

In een bericht op zijn sociale mediaplatform X reageert Musk op de ophef. “Ze hebben betere trucjes nodig”, zegt hij. “Steeds iedereen maar Hitler noemen is zó vermoeiend.”

De Anti-Defamation League (ADL), de Amerikaanse autoriteit op het gebied van antisemitisme, zegt niet te denken dat Musk de Hitlergroet bracht. “Het lijkt erop dat Musk in zijn enthousiasme een ongemakkelijke beweging maakte. We waarderen dat mensen scherp zijn hierop.”

Cuba weer terug op terrorismelijst

Enkele uren na zijn aanstelling heeft Trump Cuba terug op de lijst van terreurlanden gezet. Daarmee maakte hij een beslissing die zijn voorganger Biden vorige week nam meteen weer ongedaan.

Biden haalde het eiland dat bij de Amerikaanse staat Florida ligt vorige week van de terrorismelijst. Hij versoepelde ook meerdere sancties. Volgens Amerikaanse functionarissen was dat onderdeel van een deal waarbij Cuba “een aanzienlijk aantal” politieke gevangenen vrijlaat.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel noemt Trumps besluit “een daad van arrogantie en minachting voor de waarheid”. Hij stelt dat sancties die Trump in zijn eerste termijn aan het eiland oplegde, leidden tot grote tekorten. Bovendien zouden ze ervoor gezorgd hebben dat er meer Cubanen naar de VS migreerden.

Trump draagt ministerie van Justitie op verbod TikTok niet te handhaven

Trump heeft het ministerie van Justitie bevolen om het Amerikaanse verbod de komende 75 dagen niet te handhaven. De Amerikaanse president hoopt het bedrijf achter TikTok meer tijd te geven om een geschikte Amerikaanse koper te vinden, zodat het platform operationeel kan blijven in de VS. “Ik heb een zwakke plek voor TikTok”, zei Trump. “Dit geeft mij het recht de app te verkopen of te verbieden. Dat zullen we later besluiten.”

Trump trekt VS terug uit de Wereldgezondheidsorganisatie

Na de terugtrekking uit het klimaatverdrag van Parijs, heeft Trump ook een decreet ondertekend waarmee de terugtrekking van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie in gang wordt gezet. “Oooh, dit is een grote”, zei Trump terwijl hij het document ondertekende. De WHO is onderdeel van de Verenigde Naties.

In 2020 trok de VS zich onder Trump ook al terug uit de WHO. Dat deed hij omdat de organisatie de corona-pandemie verkeerd zou hebben aangepakt. Joe Biden maakte dat besluit later weer ongedaan.

Trump: ‘Importheffingen Mexico en Canada kunnen op 1 februari ingaan’

Eén van Trumps meest besproken plannen is het opleggen van importheffingen voor Mexico en Canada. Terwijl hij decreten ondertekende in het Oval Office in het Witte Huis zei hij tegen de aanwezige pers dat die mogelijk op 1 februari in kunnen gaan. Het zou gaan om heffingen van 25 procent.

Met de al eerder aangekondigde heffingen wil Trump onder meer zorgen dat mensen meer in Amerika gemaakte spullen gaan kopen.

Trump verleent gratie aan 1500 Capitoolbestormers

Trump zegt gratie te hebben verleend aan ongeveer 1500 mensen die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden. Dat komt neer op vrijwel iedereen die strafrechtelijk is vervolgd voor hun rol bij de rellen. In veertien gevallen heeft hij de straf van de veroordeelden verkort. Daarbij lijkt het te gaan om mensen die veroordeeld werden voor het gebruiken van geweld tijdens de bestorming.

Terwijl hij het document ondertekende, stelde de president wederom dat de veroordeelden in zijn ogen onschuldig zijn. “Dit zijn gijzelaars”, aldus Trump.

Hoe Trump met zijn gratieplannen 6 januari herschrijft:

Hoe Trump met zijn gratieplannen 6 januari herschrijft

Trump keert terug in het Witte Huis

Na een afwezigheid van vier jaar is Donald Trump teruggekeerd als president in het Witte Huis. Daar begon hij meteen met het ondertekenen van meer decreten. Hij beloofde eerder al dat hij in de Oval Office gratie zal verlenen aan de bestormers van het Capitool.

Trump terug in de Oval Office in het Witte Huis

Onder welke decreten zette Trump nog meer zijn handtekening?

Achter een bureau op het podium van de Capital One Arena heeft Trump onder luid gejuich een aantal decreten ondertekend. Zo tekende hij een decreet om de VS terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs en maakte hij 78 besluiten van Biden ongedaan. Welke decreten ondertekende Trump nog meer?

  • Een vacaturestop voor alle ambtenaren, met uitzonderingen voor het leger en een aantal andere essentiële vakgebieden.
  • De eis dat alle ambtenaren weer volledig op kantoor werken.
  • Iedere overheidsinstantie moet zich inzetten om de hoge kosten van levensonderhoud aan te pakken.
  • De opdracht om “vrijheid van meningsuiting te herstellen en censuur te voorkomen”.
  • Een einde maken aan het inzetten van de federale overheid tegen “politieke tegenstanders” van een vorige regering.

In de Oval Office in het Witte Huis zal Trump straks naar verwachting meer decreten ondertekenen.

Trump ondertekent decreet en haalt VS uit klimaatverdrag van Parijs

Trump heeft een decreet ondertekend waarmee de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Daarna ondertekende hij een brief waarmee de Verenigde Naties op de hoogte gesteld moeten worden van het besluit.

De stap is geen verrassing. In Trumps eerste termijn, in 2017, stapte hij ook al uit het verdrag en ook in zijn afgelopen verkiezingscampagne liet hij er geen twijfel over bestaan dat opnieuw te doen. Het verdrag dat in 2015 in Parijs werd gesloten noemde hij “het meest oneerlijke document dat je ooit hebt gezien”.

Trump tekende in de Capital One Arena een aantal belangrijke decreten

Trump begint met het ondertekenen van decreten

Trump is begonnen met het ondertekenen van presidentiële decreten. Dat doet hij achter een bureau op het podium in de Capital One Arena. Met het eerste decreet dat hij ondertekende maakte hij 78 besluiten van Biden ongedaan.

In rap tempo en onder luid gejuich ondertekent Trump een aantal decreten. Daarbij haalde hij uit naar zijn voorganger. “Kun je je voorstellen dat Biden zoiets zou doen? Ik denk het niet”, zei Trump.

Trump bevestigt gratie voor Capitoolbestormers

Trump gaat met een presidentieel decreet gratie verlenen aan de bestormers van het Capitool, zei hij zojuist in de Capital One Arena. Eerder meldden Amerikaanse media dat al op basis van anonieme bronnen.

Vier jaar geleden bestormden Trump-aanhangers het Capitool omdat ze het niet eens waren met de verkiezingsoverwinning van de verkozen president Biden. Meer dan 1.580 mensen werden strafrechtelijk vervolgd voor deelname aan de rellen. Honderden veroordeelden hebben hun straf al volledig uitgezeten. In de presidentsrace kondigde Trump al aan om de Capitoolbestormers gratie te verlenen als hij opnieuw president zou worden.

Trump maakte niet duidelijk of hij van plan is om volledig gratie te verlenen aan alle bestormers van het Capitool. Een ingewijde bron zei eerder tegen persbureau Reuters dat hij de straffen van mensen die geweld hebben gebruikt tegen politieagenten wil verkorten. Mensen die geen geweld hebben gepleegd zou hij volledig gratie gaan verlenen.

Wat is een presidentieel decreet?

Donald Trump is aangekomen in de Capitol One Arena, waar hij naar verwachting een aantal belangrijke decreten zal ondertekenen. Een presidentieel decreet is in feite een bindende aanwijzing, die de president aan overheidsinstanties kan geven. Op het moment dat de president heeft getekend, beginnen ambtenaren met de uitvoering van de plannen. Die plannen hoeven niet meer langs het Congres – de Amerikaanse Eerste en Tweede Kamer – die de wetten in het land schrijft.

Het staat echter niet gelijk aan een wet. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om geld vrij te maken met een decreet. Als er geld vrijgemaakt moet worden, zal het Congres er alsnog over moeten stemmen. Het parlement kan als enige een wetswijziging doorvoeren en gaat uiteindelijk over de begroting van het land.

Amerikaanse presidenten gebruiken decreten na hun beëdiging om direct daadkrachtig over te komen. Ze kunnen echter ook ongedaan gemaakt worden. Zo ondertekende Obama een decreet om Guantanamo Bay te laten sluiten, maar ondertussen is het omstreden gevangenkamp nog altijd in gebruik. Als Trump vandaag decreten ondertekent, staat het dus niet vast dat ze ook uitgevoerd worden.

Trump komt aan in de Capital One Arena, waar hij decreten zal ondertekenen

Trump is onder luid gejuich aangekomen in de Capital One Arena, waar de presidentiële parade plaatsvindt. Duizenden aanhangers van de president hebben zich in het overdekte stadion verzameld om de inauguratie van de Amerikaanse president te vieren.

Hier zal hij naar verwachting een aantal belangrijke decreten ondertekenen. Bij eerdere inauguraties vond dit moment plaats in het Oval Office in het Witte Huis, maar vandaag is er een bureau op het podium van het stadion geplaatst.

Trump kwam al dansend de Capital One Arena binnen

Jubelstemming bij gevangenis Washington om verwachte gratie Capitoolbestormers

Aanhangers van Donald Trump hebben zich verzameld buiten de DC Central Detention Facility in Washington omdat ze verwachten dat Trump gratie zal verlenen aan de Capitoolbestormers. Amerikaanse media melden op basis van ingewijden dat Trump snel een decreet zal ondertekenen om dat te regelen.

Vier jaar geleden bestormden Trump-aanhangers het Capitool omdat ze het niet eens waren met de verkiezingsoverwinning van de verkozen president Biden. In de presidentsrace kondigde Trump al aan om de Capitoolbestormers gratie te verlenen als hij opnieuw president zou worden.

Sommige mensen hielden al meer dan 900 nachten een wake bij het detentiecentrum. Vandaag kwamen er meer mensen naar de gevangenis. De sfeer is uitgelaten, melden Amerikaanse media.

  • News Licensing

    Aanhangers van Trump zingen het volkslied buiten de DC Central Detention Facility
  • Reuters

    Aanhangers van Trump buiten de DC Central Detention Facility

Demonstranten in Chicago verzetten zich tegen Trumps beleid

In Chicago hebben een paar honderd demonstranten tijdelijk wegen geblokkeerd uit protest tegen het beleid van de nieuwe president Trump. Ze maken zich zorgen over de rechten van minderheden en immigranten. Demonstranten droegen borden met teksten als “verdedig de democratie”.

Demonstranten in Chicago verzetten zich tegen Trumps beleid

Pentagon verwijdert portret van door Trump gehate generaal

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft uit zijn eregalerij met voormalige chefs-staf het portret van generaal buiten dienst Mark Milley verwijderd. Dat hing er nog geen maand. Milley ligt niet goed bij president Trump.

Milley werd in 2019 door Trump tot chef-staf benoemd. De verhouding tussen de twee raakte bekoeld na de bestorming van het Capitool in 2021. Milley nam toen contact op met Peking om de Chinese regering te verzekeren dat de VS nog altijd een stabiele natie was.

Trump beschouwde dat als verraad en zei dat Milley de doodstraf verdiende. Milley noemde Trump later een nepdictator en een “fascist tot op het bot”.

Oud-president Biden verleende hem vandaag preventief gratie om te voorkomen dat hij slachtoffer zou worden van wraakoefeningen van Trump. Hij deed dat ook bij anderen die door Trump als vijand worden beschouwd.

Generaal buiten dienst Mark Milley

Zijn onze ministers voorbereid op Trump?

Nieuwsuur vraagt onze ministers naar hun vooruitblik op de nieuwe termijn van Donald Trump.

Wat verwachten zij? Bekijk de video:

Zijn onze ministers voorbereid op Donald Trump?

Musk: ‘Zo voelt een overwinning’

“Zo voelt een overwinning”, zei een uitzinnige Elon Musk op het podium in de Capital One Arena, waar duizenden Trump-aanhangers zich hebben verzameld om de inauguratie te vieren.

“Sommige verkiezingen zijn belangrijk, andere niet. Maar deze, deze deed er echt toe. En ik wil jullie bedanken dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt”, zei de techmiljardair. Daarna groet hij het publiek twee keer met een gestrekte rechterarm, wat doet denken aan de Hitlergroet. Daarover is op sociale media ophef ontstaan. Musk heeft daarop niet gereageerd.

Tesla en Space X-eigenaar Musk heeft 250 miljoen dollar gestoken in de verkiezingskas van Trump. Hij gaat zich in de Trump-regering bezighouden met het ‘efficiënter’ maken van de Amerikaanse overheid.

Bekijk de toespraak hier, met op 46 seconden de omstreden beweging:

Musk door het dolle in de Arena: ‘Deze verkiezing doet er echt toe’

Panamese president: ‘Kanaal is en blijft van Panama’

De Panamese president Mulino zegt dat “het Panamakanaal van Panama is en ook zal blijven”. Hij reageert daarmee op uitspraken van Trump, die in zijn inauguratiespeech de belofte deed om het Panamakanaal in te nemen.

Trump zei dat Panama zich niet houdt aan de afspraken over het kanaal dat de VS aanlegde door het Midden-Amerikaanse land. “We gaan het terugnemen”, beloofde hij. Hoe hij dat precies wil doen, met economische druk of militair ingrijpen, zei hij niet.

Het Panamakanaal is de enige waterweg die de Atlantische Oceaan verbindt met de Stille Oceaan en is daarmee van groot economisch belang. Trump dreigde de afgelopen weken al vaker om het kanaal in te nemen na zijn aantreden als president.

Trump ondertekent documenten in Capitool

Trump heeft in de President’s Room in het Capitool een aantal belangrijke documenten ondertekend. Het gaat onder meer om documenten die te maken hebben met kabinetsbenoemingen.

Ook tekent hij later vandaag een aantal belangrijke decreten. Dat doet hij in de Capital One Arena, waar een bureau op het podium is geplaatst. In het overdekte stadion hebben duizenden Trump-aanhangers de beëdiging via schermen gevolgd.

Bij eerdere inauguraties vond dit moment plaats in The Oval Office in het Witte Huis.

Trump werkt aan gratieverlening Capitoolbestormers

President Trump is van plan om gratie te verlenen aan aanhangers die in 2021 het Capitool bestormden. Dat zeggen ingewijden tegen ABC News en CNN. Naar verwachting zal Trump later vandaag een decreet ondertekenen.

Vier jaar geleden bestormden Trump-aanhangers het Capitool omdat ze het niet eens waren met de verkiezingsoverwinning van de verkozen Biden. In de presidentsrace kondigde Trump al aan om de Capitoolbestormers gratie te verlenen als hij als president zou worden herkozen.

CNN schrijft dat 1100 mensen een straf opgelegd hebben gekregen voor de ongeregeldheden op 6 januari. Die hebben ze vaak al uitgezeten.

ABC meldt dat de straffen van Trump-aanhangers die waren veroordeeld voor gewelddadige aanvallen op de politie worden omgezet. Daarmee zouden mensen die voor geweldsdelicten zijn veroordeeld snel op vrije voeten kunnen komen, aldus de zender.

Wereldleiders reageren op inauguratie Trump

De eerste wereldleiders hebben gereageerd op de beëdiging van Trump.

“Het vrede-door-kracht-beleid dat Trump heeft aangekondigd biedt een kans om het Amerikaanse leiderschap te versterken en een rechtvaardige vrede op de langere termijn te bereiken”, schrijft de Oekraïense president Zelensky op X.

De Duitse bondskanselier Scholz feliciteert Trump met zijn tweede ambtstermijn en benadrukt dat de VS een onmisbare bondgenoot is voor Duitsland. “Zoals altijd streven we naar een goede trans-Atlantische relatie. De Europese Unie is met 27 lidstaten en ruim 400 miljoen inwoners een sterke Unie”, aldus Scholz.

De Israëlische premier Netanyahu zegt naar de samenwerking met Trump uit te kijken. “Zodat we de resterende gijzelaars terug naar huis kunnen brengen en de militaire capaciteiten van Hamas vernietigen. Dan kan Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël vormen”, zegt Netanyahu.

Ook NAVO-baas Rutte heeft van zich laten horen. “Veel succes, president Trump. De NAVO kijkt ernaar uit om nauw met u samen te werken om de mondiale uitdagingen aan te pakken.”

Nu hij oud-president is, verlaat Joe Biden het Capitool met de presidentiële helikopter. Hij maakt buiten de hoofdstad nog een tussenstop op Andrew Air Force Base, waar hij kort de pers zal toespreken. Daarna is het de verwachting dat hij naar Santa Ynez in Californië vliegt voor een vakantie.

Zijn voormalige vicepresident Harris vliegt naar verwachting naar Los Angeles.

Democraten blijven zitten

Democratische politici bleven zitten op momenten dat Trump staande ovaties kreeg van aanhangers. Biden, Harris, de Clintons en Obama gingen wel staan toen Trump vierde dat Israëlische gijzelaars zijn vrijgekomen. Volgens aanwezige journalisten lachte Biden soms minzaam om de kritiek van Trump op zijn beleid en keek Harris vooral stoïcijns voor zich uit. Hillary Clinton schudde een paar keer haar hoofd.

Niet iedereen gaf Trump een staande ovatie

“Door onze macht zullen we alle oorlogen stoppen en een nieuwe geest van eenheid brengen in een wereld die angstig, gewelddadig en totaal onvoorspelbaar was.”

Trump spreekt zijn inauguratierede uit

“Ik ben het bewijs dat je nooit moet geloven dat iets onmogelijk is. In Amerika zijn we goed in het onmogelijke te doen”, zegt Trump. “Niemand dacht dat ik zo’n politieke comeback kon maken, maar hier ben ik: het Amerikaanse volk heeft gesproken.”

Trump kondigt aan van plan te zijn een bemande missie naar Mars te sturen. Hij wil de Stars and Stripes zien wapperen op de rode planeet. “Ambitie is de levensadem van een groots land.” Het levert hem applaus op, onder meer van ruimtevaartondernemer Elon Musk, die vlakbij zit.

Trump zegt dat Panama zich niet houdt aan de afspraken over het kanaal dat de VS aanlegde door het Midden-Amerikaanse land. “We gaan het terugnemen.” Hoe hij dat precies wil doen, met economische druk of militair ingrijpen, zei hij niet.

Trump: ‘We nemen het Panamakanaal weer terug’

Trump zegt dat hij wil worden herinnerd als vredesstichter en iemand die eenheid bracht in het land. Hij zegt dat zijn land niet alleen moet worden beoordeeld op de veldslagen die het wint, maar ook op de oorlogen die worden beëindigd of nooit zullen beginnen.

Trump: “Er zijn twee genders: man en vrouw”

Het moet voor Trump uit zijn met de pogingen ras en gender telkens maar centraal te stellen. Volgens hem wordt zijn regering kleurenblind en zullen verdiensten weer doorslaggevend zijn.

Hij zegt dat voor zijn overheid er maar twee genders zijn, man en vrouw.

Hij kondigt ook aan dat militairen die zijn ontslagen omdat ze geen covid-vaccin wilden, weer in dienst mogen komen, met volledige terugbetaling van gemist inkomen.

Trump zegt andere landen importheffingen op te willen leggen om de belastingdruk op Amerikaanse staatsburgers te verlichten. Hij belooft daarvoor een External Revenue Service voor op te zetten. “Grote hoeveelheden geld zullen binnenkomen bij Financiën.”

Verder kondigt Trump aan inflatie te gaan bestrijden door uitgaven te beperken en energieprijzen terug te brengen door een energienoodtoestand uit te roepen. Dat is bedoeld om meer olie op te kunnen pompen: “drill, baby, drill“. Hij wil verder afstappen van maatregelen die het gebruik van auto’s op fossiele brandstof tegengaan.

Noodtoestand aan de grens

Als eerste beleidsmaatregel kondigt Trump aan dat hij de noodtoestand uitroept aan de zuidelijke grens met Mexico. Hij belooft ook “miljoenen en miljoenen” criminele illegale immigranten uit te zetten. Hij kondigt de maatregel aan met de mededeling dat hij wil dat “gezond verstand” weer voorrang krijgt in de politiek. “Als bevelhebber moet ik ons land beschermen tegen dreigingen in invasies.”

’20 januari 2025 is bevrijdingsdag’

Trump noemt vandaag ‘bevrijdingsdag’, omdat hij zich wil inzetten voor de bevolking. In een verwijzing naar de feestdag ter ere van Martin Luther King vandaag zegt hij de droom van die burgerrechtenactivist waar te zullen maken.

Trump: Vanaf nu is 20 januari bevrijdingsdag voor Amerikaanse burgers

Trump haalt aan dat hij tijdens de verkiezingscampagne nipt een moordaanslag heeft overleefd. “Ik ben door God gered om Amerika weer groots te maken.” Het levert hem applaus op in het Capitool.

Trump: ‘Ik ben door God gered om Amerika groots te maken’

Trump had beloofd dat zijn toespraak positiever zou zijn dan in 2017. Hij begint met de opmerking dat er een vertrouwenscrisis is onder de bevolking omdat volgens hem de overheid de meest basale voorzieningen niet kan leveren. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de branden in Californië. “Maar dat gaat vanaf vandaag veranderen. En snel ook.”

“De neergang van Amerika is voorbij.”

Trump: gouden tijdperk voor Amerika

Trump belooft in zijn inauguratietoespraak dat Amerika gouden tijden tegemoet gaan. “We willen een land scheppen dat trots, welvarend en vrij is.” Hij zei ook altijd America first te zullen zetten.

Website Witte Huis meteen aangepast

De nieuwe vormgeving

Zoals gebruikelijk is de website van het Witte Huis meteen aangepast toen de eed was voltrokken. Onder een foto van de nieuwe president belooft Trump: “Ik zal elke dag met elke ademtocht in mijn lichaam voor jullie vechten. Ik zal niet rusten tot we het sterke, veilige en welvarende Amerika hebben dat uw kinderen en u verdienen. “

Trump beëdigd als president

De eed

Donald Trump is voor de tweede keer beëdigd als president van de Verenigde Staten. Hij werd direct daarna gefeliciteerd door nu oud-president Biden. Buiten het Capitol klonken saluutschoten om de machtswisseling te markeren.

Trump gebruikte twee bijbels voor de ceremonie: het exemplaar dat zijn voorganger Lincoln in 1861 bij zich had voor zijn inhuldiging en een die hij van zijn moeder cadeau had gekregen.

Het is pas de tweede keer dat een oud-president weet terug te keren naar het Witte Huis: de eerste keer dat dat gebeurde was in 1893 toen Grover Cleveland terugkeerde in het ambt.

De eed van Donald Trump

J.D. Vance legt op dit moment de eed af om vicepresident te worden. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn vrouw Usha en hun drie jonge kinderen. Ook zijn moeder is aanwezig, ondanks wat gezondheidsklachten de afgelopen tijd. Hij gebruikt een bijbel van zijn overgrootmoeder om de eed op af te leggen. Rechter Brett Kavanaugh van het Hoogerechtshof neemt de eed af.

Beëdiging vicepresident Vance

President Trump is aangekomen in de Rotunda, waar hij zal worden beëdigd. Op het moment dat hij in beeld kwam werd er luid gejuicht in het sportstadion waar aanhangers de ceremonie kunnen volgen. Ook werd er in het Congresgebouw USA gescandeerd.

Trump arriveert voor zijn beëdiging

Biden verleent ook familie preventief gratie

Vlak voordat zijn opvolger beëdigd wordt heeft Joe Biden nog enkele leden van zijn familie preventief gratie verleend. Hij schrijft op de website van het Witte Huis dat hij zo een eind wil maken aan de “niet aflatende aanvallen en bedreigingen die alleen bedoeld zijn om mij te raken”.

Het gaat om zijn jongere broer James B. Biden, diens vrouw Sara Jones Biden, zijn zusje Valerie Biden Owens, haar man John T. Owens en zijn tweede broer Francis W. Biden.

Eerder vandaag gaf Biden ook al preventief gratie aan critici van Trump, om hen te beschermen tegen wraakzuchtige procedures van Donald Trump. Ook gaf hij vorig jaar zijn zoon Hunter gratie.

Een overzicht van de plekken in het Capitool

Omdat het ijzig koud in Washington wordt de ceremonie vandaag voor het eerst in 40 jaar binnen gehouden, in de Rotunda van het Capitool. Dat betekent ook dat er slechts plek is voor 600 genodigden, en niet voor de tienduizenden aanhangers die normaal gesproken op The Mall staan om de ceremonie te volgen.

Onder de genodigden zijn familieleden van Trump, leden van zijn aankomende ministerploeg en tech-ondernemers als Elon Musk, Jeff Bezos Apple-baas Tim Cook en Mark Zuckerburg van Meta. Daarnaast zijn er enkele oud-politici aanwezig, zoals alle nog levende presidenten (Clinton, Bush en Obama) en hun vrouwen: alleen Michelle Obama heeft ervoor gekozen, zonder opgaaf van reden, afwezig te zijn.

Aankomst oud-presidenten

Opvallend genoeg is ook Trumps voormalig vicepresident Pence aanwezig, de man die Trump-aanhangers wilden aanvallen omdat hij op 6 januari 2021 de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van Biden niet wilde voorkomen. Hij zei enkele uren geleden op X dat het vandaag een dag is om de democratie te vieren.

Er zijn ook enkele internationale gasten uitgenodigd, zoals de Italiaanse premier Meloni, de Argentijnse president Milei en vicepresident Han Zheng van China.

Kinderen Trump, Musk, Milei en Meloni in Capitool

Biden met Trump onderweg naar inauguratie

De presidentiële limousine is met Joe Biden en Donald Trump onderweg naar het Capitool, de zetel van het Congres waar de beëdiging van de nieuwe president zal plaatsvinden. Langs Pennsylvania Avenue, de brede boulevard die van het Witte Huis daarnaartoe leidt, wordt The Beast begroet door juichend publiek.

Omdat Biden nu voor het laatste zijn ambtswoning heeft verlaten, is ondertussen in het Witte Huis een grote verhuisoperatie op gang gekomen. Verhuizers zullen de bezittingen van de vertrekkend president inpakken terwijl collega’s de eigendommen van het gezin Trump uitladen. Het personeel van het Witte Huis heeft ongeveer vijf uur om de operatie uit te voeren, tegen de tijd dat Trump vanavond terugkeert in het gebouw moet het klaar zijn.

Het is bekend dat Joe Biden ook een brief heeft achtergelaten voor zijn opvolger, een traditie onder presidenten. Over de inhoud wilde hij niets zeggen tegen de media, dat was aan zijn opvolger, vond hij.

Biden en Trump naar Capitool voor eedaflegging

Trump over Bidens preventieve gratie: ‘Schandalig’

Trump heeft tussen de bedrijven door kort gereageerd op het besluit van zijn voorganger Biden om enkele critici van Trump preventief gratie te geven. “Het is schandelijk. Velen van hen hebben zich schuldig gemaakt aan grote misdaden!”, geeft zijn woordvoerder de reactie van de nieuwe president weer.

Biden gaf eerder vandaag preventief gratie aan enkele personen over wie Trump heeft gezegd hen te willen vervolgen omdat ze hem tegengewerkt zouden hebben. Biden benadrukte dat geen van hen zich ergens schuldig aan heeft gemaakt en hij niet machteloos kan toekijken hoe hun reputatie wordt beschadigd door juridische procedures.

Benamingen non-binair en Golf van Mexico verdwijnen

Trump is vandaag ook van plan via presidentieel decreet zijn stempel te drukken op de taal die de overheid bezigt, melden verschillende Amerikaanse media. Zo worden op overheidsdocumenten genderaanduidingen als non-binair geschrapt. “De federale overheid gaat geen genderideologie propageren”, zei een bron binnen de inkomende regering tegen Politico. Ook wordt er bij de huisvesting van transgender migranten of gevangenen geen rekening meer gehouden met hun voorkeur.

Daarnaast schrapt de regering verschillende diversiteitsprogramma’s. In aanloop naar de regering-Trump hadden ook al enkele grote bedrijven hun beleid om rechten van minderheden te bevorderen afgebouwd.

Daarnaast staat Trump erop dat de overheid voortaan spreekt van de Golf van Amerika in plaats van de Golf van Mexico als het gaat om de wateren ten zuiden van de VS. Ook draait hij de naamswijziging van Denali terug, die berg in Alaska heet voortaan weer Mount McKinley, zoals de Amerikaanse overheid de berg in 1917 noemde. President Obama bepaalde in 2015 dat naam gebruikt ging worden die de inheemse bevolking al eeuwen gebruikte.

Biden begroet Trump bij Witte Huis

Biden en Trump

Donald en Melania Trump zijn aangekomen bij het Witte Huis om een kopje thee te drinken met zijn voorganger Biden. De vertrekkend president en zijn vrouw ontvingen het echtpaar met een grote glimlach en een handdruk. Volgens aanwezige journalisten zei Biden “Welkom thuis” tegen zijn voorganger en opvolger toen Trump arriveerde.

Na kort voor de fotografen te hebben geposeerd, liep het viertal naar binnen om de ontmoeting in besloten kring voort te zetten. Journalisten schreeuwden enkele vragen naar beide leiders, maar geen van hen ging daarop in.

Na de thee gaan Biden en Trump gezamenlijk richting het Capitool, waar over ruim anderhalf uur Trump voor zijn tweede termijn wordt beëdigd. Met de ontvangst herstelt Biden een traditie in ere: Trump zelf liet vier geleden verstek gaan en vloog een uur voordat Biden de eed aflegde naar zijn thuisstaat Florida.

Opvallend is dat op het Witte Huis de vlag nog halfstok hangt, vanwege de 30-daagse rouwperiode die president Biden heeft afgekondigd na het overlijden van president Carter. Bij het Capitool, waar de beëdiging plaatsvindt, zijn de vlaggen vandaag juist weer in top gehesen. Voorzitter van het Huis Johnson maakt deze uitzondering omdat hij de inauguratie een feestdag vindt. Morgen worden de vlaggen weer halfstok gehangen om de rouwperiode voort te zetten.

Donald Trump wordt ontvangen door president Biden bij Witte Huis

Harris ontvangt Vance op het Witte Huis

De kerkdienst is voorbij en de hoofdpersonen worden nu ontvangen op het Witte Huis. Als eerste komt aankomend vicepresident Vance met zijn vrouw Usha aan, hij wordt ontvangen door zijn voorganger Harris en haar echtgenoot.

Het is gebruikelijk dat de opvolger ook een rondleiding krijgt door de ambtwoning van de vicepresident, maar Harris heeft ervoor gekozen dat dit keer niet te doen. Volgens een woordvoerder had de vicepresident het te druk. Wel heeft haar echtgenoot telefonisch contact gehad met Vance’ vrouw.

Harris ontvangt vicepresident Vance

Trump wil leger naar grens sturen

Fox News meldt dat president Trump vandaag van plan is op zijn eerste dag als president zeker elf presidentiële decreten te tekenen die over de grens gaan. Zo zal hij opdracht geven het leger naar de grens te sturen om illegale immigratie te bestrijden. “Dit is de duidelijke boodschap dat de VS van plan is zijn soevereiniteit te beschermen en dat het leger een rol heeft te spelen in de bewaking van onze grenzen”, luidt volgens Fox de toelichting bij het decreet.

Ook wil Trump weer beginnen met het uitbreiden van de grensmuur met Mexico. Bovendien wil hij zijn beleid herinvoeren dat Latijns-Amerikaanse asielzoekers hun procedure in Mexico moeten afwachten.

Ten slotte is de nieuwe president van plan drugskartels als het Salvadoraanse MS-13 aan te merken als terreurorganisatie. Daarmee zou justitie meer armslag krijgen in de strijd tegen deze organisaties, zoals het afkondigen van financiële sancties tegen leiders.

Persbureau Reuters vult aan dat Trump een einde wil maken aan het automatische Amerikaanse staatsburgerschap voor baby’s die in de VS worden geboren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland heeft iedereen die in de VS wordt geboren recht op een Amerikaans paspoort, maar Trump wil dat als ouders illegaal in de VS verblijven de overheid een uitzondering op die regel maakt.

De Wall Street Journal heeft ondertussen nieuws over de importheffingen waar Trump het al langere tijd over heeft om de Amerikaanse industrie te beschermen. De nieuwe president zal daarover vandaag nog geen besluiten over aankondigen, zegt de krant. Trump liet eerder weten bijvoorbeeld China een importheffing van 60 procent op te leggen en 25 procent voor Canada en Mexico. Maar naar verluidt wil Trump eerst onderzoeken hoe het kan dat de VS zo’n groot handelstekort heeft met deze landen.

Trump aangekomen bij kerk

Trump naar St. Johns Church

Donald Trump is aangekomen in de kerk tegenover het Witte Huis om de dag van zijn inauguratie te beginnen met een dienst. St. Johns aan Lafayette Square staat bekend als de Church of the Presidents omdat presidenten er al sinds 1816 diensten bijwonen. Het is gebruikelijk dat de aankomend president hier zijn dag begint voor de beëdiging.

Trump arriveerde bij de kerk met zijn vrouw Melania. Ze hebben de nacht doorgebracht in het nabijgelegen Blair House, het gastenverblijf van het Witte Huis. Eerder was aankomende vicepresident Vance al gearriveerd met zijn vrouw.

Vance begroet Trump

Andere aanwezigen zijn familieleden als dochter Ivanka en zoon Barron, beoogd minister van Volksgezondheid Kennedy en zijn oud-advocaat Giuliani. Ook in de kerk zijn Meta-baas Zuckerberg, Amazon-eigenaar Bezos en podcaster Joe Rogan. De BBC meldt dat ook de Britse oud-premier Johnson aanwezig is, daarnaast lijkt mediatycoon Rupert Murdoch aanwezig.

Na de dienst heet president Biden zijn opvolger en diens echtgenote officieel welkom in zijn ambtswoning. Ook dat is traditie, al liet Trump zelf vier geleden verstek gaan: hij vloog een uur voor dat Biden de eed aflegde naar zijn thuisstaat Florida.

Aanwezigen in de kerk in afwachting van Trump

Symbolisch tijdstip voor afleggen ambtseed

Het organiserend comité voor de inauguratie heeft het tijdstip voor Trump om de ambtseed af te leggen vastgesteld op 11.47 uur lokale tijd, of 17.47 uur Nederlandse tijd. Die tijd is gekozen omdat Trump de 47e president wordt, Overigens verloopt de ceremonie meestal niet op de minuut nauwkeurig.

Het comité wordt voorgezeten door voormalig senator Kelly Loeffler uit Georgia en Steve Witkoff, een bekende vastgoedinvesteerder. Reince Priebus, die tijdens de eerste ambtstermijn van Trump een van de stafchefs van het Witte Huis was, is financieel voorzitter van het comité.

Het tijdschema van de belangrijkste momenten rond de inauguratie kun in deze blogpost bekijken.

In beeld: ochtend in Washington

Het is ochtend in Washington. Het is in de Amerikaanse hoofdstad zes uur vroeger dan in Nederland. Er staan al lange rijen voor de Capitol One Arena, waar de inauguratie op schermen te volgen is. Het is er behoorlijk koud: volgens de weersverwachting kan het -10 worden vandaag.

Podcast De Dag: Gouden eeuw voor het Trumpisme

De eerste werkdag van Trump in het Witte Huis is de laatste werkdag van Marieke de Vries als NOS-correspondent in Washington. Zes jaar lang zag ze hoe het land verder verdeeld raakte, hoe de trauma’s van corona bleven doorwerken, en hoe Trump alles beheerste. Ook toen Biden president was.

Voor podcast De Dag spreekt Mattijs van de Wiel met haar bij het Capitool in Washington. Samen zoeken ze de Trumpfans op, en de demonstranten, die óók naar de hoofdstad zijn gekomen.

De aflevering kun je hier beluisteren.

Biden verleent preventief gratie aan Fauci, Cheney en andere tegenstanders van Trump

Vertrekkend president Biden heeft enkele uren voordat hij de macht overdraagt aan Donald Trump, preventief gratie verleend aan prominente tegenstanders van zijn opvolger.

Het gaat om onder anderen de Congresleden die Trumps betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool onderzochten. Ook Mark Milley, de voormalige chef-staf van het leger die felle kritiek uitte op Trump, en Anthony Fauci, het gezicht van de Amerikaanse corona-aanpak, hebben preventief gratie gekregen. Fauci werd regelmatig bekritiseerd door Trump en zijn politieke bondgenoten.

Milley is inmiddels met pensioen, maar heeft eerder gezegd zich zorgen te maken dat de regering-Trump hem weer zou oproepen voor het leger en vervolgens voor de krijgsraad zou brengen. Hij merkte op dat Steve Bannon, een belangrijke bondgenoot van Trump, heeft beloofd “hem ter verantwoording te roepen”. Met de verleende gratie kan dat nu niet meer.

Paus hoopt dat onder presidentschap Trump er ‘geen ruimte voor haat’ zal zijn

Paus Franciscus heeft in een bericht aan Trump gezegd dat hij hoopt dat er gedurende diens presidentschap “geen ruimte zal zijn voor haat, discriminatie of uitsluiting”.

Franciscus zegt ook te hopen dat onder Trump “het Amerikaanse volk tot bloei zal komen en er altijd naar zal streven een rechtvaardiger samenleving te bouwen. Waar geen ruimte is voor haat, discriminatie of uitsluiting. Tegelijkertijd, vraag ik God, nu onze menselijke familie met talloze uitdagingen wordt geconfronteerd, om nog maar te zwijgen van de gesel van de oorlog, om leiding te geven aan uw inspanningen bij het bevorderen van vrede en verzoening tussen de volkeren.”

De paus had eerder in aanloop naar de presidentsverkiezingen gezegd dat het plan van Trump om miljoenen immigranten het land uit te zetten een “ernstige” zonde is, om vervolgens de Amerikaanse katholieke kiezer op te roepen om “het minste kwaad te kiezen”. De paus ging niet verder in op wat of wie hij daarmee bedoelde.

Terugblik: Beëdigingen Amerikaanse presidenten door de jaren heen

Een overzicht van inauguraties van Amerikaanse presidenten vanaf 1963.

Terugblik: Beëdigingen Amerikaanse presidenten door de jaren heen

Elon Musk en TikTok-baas wel bij inauguratie, Nancy Pelosi niet

De gastenlijst voor de inauguratie straks is gevuld met miljardairs en politieke leiders. Ook alle oud-presidenten zullen bij de ceremonie aanwezig zijn. CNN meldt dat George W. Bush en zijn vrouw Laura de inauguratie bijwonen, en ook Bill en Hillary Clinton en Barack Obama zijn er bij. Michelle Obama overigens niet.

Verder geeft TikTok-CEO Shou Zi Chew naar verwachting acte de présence, melden bronnen aan CNN. Trump ontving Chew in december in huis in Mar-a-Lago. Trump heeft eerder opgeroepen tot een verbod op de app vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid. Later kwam hij hierop terug. Trump zei dit weekend dat hij het verbod op TikTok met 90 dagen wil uitstellen. Op zijn eigen platform Truth Social schreef hij dat hij na zijn inauguratie een bevel uitvaardigt waarin staat dat het bedrijf achter TikTok meer tijd krijgt om een geschikte koper te vinden.

Ook Tesla-CEO en Trump-adept Elon Musk, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Meta-CEO Mark Zuckerberg zullen bij de inauguratie aanwezig zijn. Volgens de Amerikaanse nieuwszender zullen de drie techmiljardairs naast de genomineerden van het kabinet van Trump en andere nieuwe regeringsfunctionarissen zitten.

Opvallende afwezige is voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Democraat Pelosi woonde wel de eerste inauguratie van Trump bij in 2017. De 84-jarige Pelosi werd in december opgenomen in een ziekenhuis in Luxemburg. Daarna kreeg ze een nieuwe heup in een ziekenhuis in Duitsland. Of haar afwezigheid daarmee te maken heeft is niet duidelijk.

Bekijk: Trumps diner met sterren en techmiljardairs

Na het grote inauguratiefeest met 20.000 toeschouwers was er gisteravond nog een veel kleiner gezelschap samen met de aanstaande president. Onder de gasten veel superrijken, zoals techmiljardairs Jeff Bezos en Elon Musk.

Trumps diner met sterren en techmiljardairs

Gemengde gevoelens bij Nederlandse ondernemers over tweede termijn Trump

Nederlandse ondernemers die handelen met het buitenland, kijken gemengd naar de nieuwe termijn van president Trump. De grootste groep, maar geen meerderheid, verwacht dat het negatief zal uitpakken voor hun bedrijf. Maar er zijn ook ondernemers die kansen zien. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De RVO ondervroeg bijna duizend ondernemers die actief zijn in het buitenland. Bijna 40 procent denkt dat het negatieve gevolgen zal hebben voor hun bedrijf, 27 procent denkt dat het geen impact zal hebben. Meer dan 15 procent verwacht dat Trump een positieve invloed gaat hebben op hun handel. Een op de vijf bevraagde bedrijven heeft nog geen idee wat de invloed van de nieuwe Amerikaanse president zullen zijn.

Ondernemers die een negatieve impact vrezen, maken zich vooral zorgen over mogelijk importtarieven. Ook mogelijke veranderingen van de handelsafspraken met de EU zijn een bron van zorg. De veranderingen die Trump mogelijk wil doorvoeren op het gebied van de NAVO en de hulp aan Oekraïne staan op het zorgenlijstje.

Een meerderheid van de bedrijven die zich zorgen maken over Trump overweegt dan ook maatregelen te treffen, blijkt uit de enquête. Bijvoorbeeld door te kijken naar handelsmogelijkheden in andere landen, maar ook wordt er gekeken naar het aanpassen van de prijzen.

De geopolitieke invloed die Trump de komende jaren gaat hebben stemt juist de bedrijven die kansen zien heel positief. Vooral een mogelijk verscherpte houding richting China kan voor een aantal bedrijven gunstig uitpakken. Wat Trump de komende tijd precies gaat doen is nog onduidelijk. Veel bedrijven wachten daarom ook af welke wind er precies gaat waaien uit de Verenigde Staten.

Trumps cryptomunt snel meer waard

Trump lanceerde afgelopen vrijdag ook een eigen cryptomunt. De $TRUMP steeg in het weekend snel in waarde, naar zo’n 75 dollar (73 euro). Deze ochtend schommelt die rond de 60 dollar.

Het gaat om een meme coin, een virtuele munt die niet bedoeld is als serieus beleggingsobject. Die waarschuwing wordt ook meegegeven op de site van de munt, maar desalniettemin wordt er fors geld in gestoken. Trump lijkt erop te gokken dat alle aandacht in aanloop van de inauguratie voor een koersstijging zorgt. Tot nu toe lijkt dat te lukken: de 200 miljoen munten (van de totale 1 miljard) die tot nu beschikbaar zijn, zijn tot nu toe bijna 11 miljard dollar waard.

Kan een aankomend staatshoofd zomaar zo’n speculatief financieel product in de markt zetten? Dennis Post, crypto-expert van consultantkantoor EY: “Het is onvoorstelbaar dat dit kan, maar voorlopig lijkt alles te kunnen in Amerika onder deze president. En dat gebeurt steeds openlijker en brutaler.” In Europa zou het niet meer door de beugel kunnen, zegt Post, door nieuwe Europese regels (MiCAR) waar cryptomunten en handelsplatformen aan moeten voldoen.

Trump beloofde tijdens zijn campagne om van de VS “cryptohoofdstad van de wereld” te maken. Ook de bekendste cryptomunt, Bitcoin, bereikte deze ochtend een record. Vandaag stapt Gary Gensler op, de baas van Amerikaanse financiële waakhond. Hij heeft zich in de ogen van Trump te conservatief over crypto uitgelaten.

Trump wil meteen aan de slag

Nadat het ceremoniële deel van de inauguratie is afgerond, wil Trump meteen aan de slag. De aanstaand president herhaalde gisteren dat hij meteen na zijn aantreden verschillende maatregelen zal doorvoeren.

Zo zei Trump dat hij 200 decreten wil gaan doorvoeren. In aanloop naar de verkiezingen deed hij talloze beloftes die hij meteen op dag 1 wil inlossen, zoals gratie voor de bestormers van het Capitool.

Lees in dit artikel van correspondent Marieke de Vries meer over wat er verwacht kan worden van de nieuwe termijn van Trump als president van de Verenigde Staten:

Volg de inauguratie van Trump live bij de NOS

Via de NOS blijf je de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de inauguratie van Donald Trump.

Kijk vanaf 16.50 uur live naar de speciale uitzending over de inauguratie. In de uitzending schakelen we live met Washington, onze correspondenten en Amerikaspecialist Laila Frank, die in de studio zit. De inauguratie is rond 18.00 uur.

De uitzending is live te volgen via de NOS-app, NOS.nl en NPO 1. Ook op NPO Radio 1 is de inauguratie live te volgen.

Share.
Exit mobile version