Hezbollah-leider Nasrallah

NOS Nieuws

Goedemorgen! Hezbollah-leider Nasrallah houdt een toespraak naar aanleiding van de reeks dodelijke ontploffingen in Libanon en Syrië. En premier Schoof beantwoordt vragen van de Tweede Kamer op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Eerst het weer: vandaag is er veel ruimte voor de zon en bij een matige noordoostenwind wordt het 22 tot 24 graden. In de namiddag komen in het zuidoosten enkele stapelwolken voor; lokaal is hier een enkele onweersbui mogelijk.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen geeft premier Schoof antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Een van de belangrijkste onderwerpen is de aangekondigde noodwetgeving om allerlei asielmaatregelen te nemen. Het debat begint om 11.00 uur en is live te volgen op NOS.nl, de NOS-app en NPO 1.
  • Hezbollah-leider Nasrallah houdt een toespraak naar aanleiding van de ontploffingen in Libanon en Syrië. Hezbollah houdt Israël daarvoor verantwoordelijk en heeft vergelding aangekondigd.
  • Twee mannen en een vrouw staan voor de rechter, omdat ze ervan verdacht worden dat ze in juni een Iraanse dissident wilden liquideren in Haarlem.
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken moet in het Huis van Afgevaardigden getuigen over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan in 2021. Hij werd gedagvaard door het Huis, waar de Republikeinen een meerderheid hebben.
  • Feyenoord speelt zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Ze spelen om 18.45 uur in De Kuip tegen Bayer Leverkusen.

Wat heb je gemist?

Tussen 2002 en 2023 zijn er wereldwijd zo’n 61 procent minder mensen overleden aan de ziektes malaria, tuberculose en hiv. Dat meldt de Zwitserse organisatie Global Fund, die projecten financiert om die ziektes te bestrijden.

“Er zit veel goed nieuws in het rapport”, vertelt Marijke Wijnroks, tropenarts en manager bij Global Fund. “Ruim twintig jaar geleden was een ziekte als hiv nog een doodsvonnis in ontwikkelingslanden. Dat is nu enorm omgedraaid.” Wijnroks benadrukt wel dat er nog geld nodig is om de ziektes verder te bestrijden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De aanwas van nieuwe geschikte stamceldonoren stokt. Om het stamcelbestand in stand te houden of licht te laten groeien wil Stichting Matchis jaarlijks 20.000 tot 30.000 nieuwe donoren werven. Dit jaar hebben zich nog geen 10.000 nieuwe donoren gemeld.

Voor Lisanne (28) vond Matchis een passende match, waardoor zij ‘een nieuw leven kreeg’:

Lisanne (28) kreeg een stamceltransplantatie: ‘Iemand geeft je kans op een nieuw leven’

Share.
Exit mobile version