NOS Nieuws

Goedemorgen! De Tweede Kamer ondervraagt vanmiddag kandidaat-minister Faber, eerder ook door de PVV naar voren geschoven als vicepremier. Op het EK voetbal nemen Kroatië en Italië het tegen elkaar op.

Eerst het weer: vandaag schijnt de zon volop, al ontstaan in het zuiden ook enkele stapelwolken. Bij weinig wind uit het noordoosten wordt het maximaal 22 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuiden van het land.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de derde dag van hoorzittingen met kandidaat-bewindslieden. Onder anderen beoogd klimaatminister Sophie Hermans (11.30 uur) en Marjolein Faber van Asiel en Migratie (17.00 uur) worden bevraagd door leden van de Tweede Kamer. De hoorzittingen zijn vanaf 09.30 uur rechtstreeks te volgen via deze livestream.
  • De emir van Qatar is in Nederland voor een staatsbezoek. Doel is om de onderlinge banden te versterken.
  • Op het EK voetbal nemen Spanje en Albanië het tegen elkaar op, en Italië en Kroatië. Beide wedstrijden beginnen om 21.00 uur en zijn live te volgen via de NOS en livestreams op onze site en app.

Dit is er vannacht gebeurd:

Tussen november 2022 en december 2023 zijn er bij 59 wetenschappers en stafleden van universiteiten beveiligingsmaatregelen genomen. Die maatregelen varieerden van het weghalen van contactgegevens op websites tot het fysiek verplaatsen van mensen, staat in de Monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers.

Eind 2022 kwamen drie wetenschappelijke organisaties met het meldpunt WetenschapVeilig, vergelijkbaar met het initiatief Persveilig voor journalisten. Het informatiepunt houdt meldingen bij en onderhoudt contact met het Openbaar Ministerie en de politie. De cijfers over beveiligingsmaatregelen zijn de eerste resultaten van het meldpunt.

De wetenschapsorganisaties signaleren een groei in activisme en normvervaging in de samenleving en stellen dat als gevolg hiervan sommige wetenschappers terughoudender zijn om publiekelijk over hun werk te communiceren, uit angst voor negatieve reacties. Dat gebeurt vooral bij wetenschappers en universiteitsmedewerkers die zich bezighouden met onderwerpen als de oorlog tussen Israël en Hamas, klimaatverandering of migratie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Duizenden mensen hebben gisteren aan de kust als klimaatprotest kettingen gevormd. De organisatoren bedachten de actie voor mensen die wel willen laten zien dat ze zich zorgen maken om klimaatverandering, maar niet “met een bord in hun handen in Amsterdam willen staan of een snelweg blokkeren”.

Menselijk lint om aandacht te vragen voor klimaatverandering

Share.
Exit mobile version