NOS Nieuws•
Goedemorgen! De herdenking van de 80-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau vindt plaats. Verder wordt het rapport over een Nederlandse luchtaanval in Irak gepresenteerd. Bij dat bombardement door een Nederlandse F-16 vielen veel doden.
Eerst het weer: Af en toe zon en zo nu en dan een bui, lokaal met onweer. Maximumtemperatuur rond 11 graden en daarbij veel wind. Aan zee zijn windstoten tot 85 km/u mogelijk.
Wat kun je vandaag verwachten?
- De herdenking van de 80-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau vindt plaats. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, premier Schoof aanwezig.
- De Commissie van Onderzoek Wapeninzet Hawija presenteert zijn rapport. De voorzitter van de commissie licht tijdens de presentatie toe hoe het kon dat er bij het Nederlandse bombardement burgerslachtoffers zijn gevallen.
- De rechtbank Rotterdam begint aan het strafproces tegen Fouad L., de zogenoemde Erasmusschutter. Hij schoot in 2023 zijn buurvrouw en haar tienerdochter dood en kort daarna in het Erasmus MC een docent.
- De jaarlijkse collecteweek van de Hersenstichting begint. Het thema dit jaar is ‘Geef om je hersenen’. Volgens de Hersenstichting leven meer dan 4 miljoen Nederlanders met een hersenaandoening.
Wat heb je gemist?
Inwoners van de Gazastrook mogen vanaf vandaag terugkeren naar Noord-Gaza, heeft de Israëlische premier Netanyahu bevestigd. Hij kondigde ook aan dat de Israëlische gijzelaar Arbel Yehoud spoedig vrijkomt, evenals twee andere Israëlische gijzelaars.
De afspraak was eigenlijk dat Palestijnen al dit weekend mochten terugkeren naar het noorden van de Gazastrook, maar Israël verhinderde dat, omdat Hamas zich niet aan de afspraken hield. Yehoud zou gisteren eigenlijk al vrijkomen, maar Hamas zei dat dat “om technische redenen” niet was gelukt.
Ander nieuws uit de nacht:
En dan nog even dit:
Gisteren werden de slachtoffers van de Holocaust herdacht in het Wertheimpark in Amsterdam. Daarbij werden kransen gelegd en toespraken gehouden door onder anderen nabestaanden, burgemeester Halsema en de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.
De Joodse Ruth Bloch vluchtte uit nazi-Duitsland naar Amsterdam. Daar werd ze opgepakt en kwam in Auschwitz terecht. Ze moest in een fabriek werken:
Ruth (99) overleefde Auschwitz: ‘Die geur vergeet je nooit’