NOS Nieuws•
Goedemorgen! Het is Black Friday, traditioneel de start van het kerstseizoen in de VS maar nu vooral een consumptiefeestdag. En in Peking wordt er vanaf 10.00 uur geschaatst voor de wereldbekerwedstrijden.
Eerst het weer: Hier en daar is het mistig, minima rond het vriespunt. De dag begint grijs, maar later breekt de zon geregeld door. Er staat weinig wind en het wordt 4 tot 7 graden.
Wat kan je vandaag verwachten?
- Het Britse Lagerhuis stemt voor het eerst over de legalisering van euthanasie in Engeland en Wales. De meningen over het controversiële onderwerp zijn sterk verdeeld.
- Het is Black Friday. Ook in Nederland grijpen steeds meer bedrijven de kans om consumenten te verleiden met stunts en aanbiedingen.
- De Franse president Macron bezoekt de Notre Dame nu de herstelwerkzaamheden na de brand van vijf jaar geleden bijna afgerond zijn. Zondag over een week wordt de eerste mis gevierd in de gerenoveerde middeleeuwse kathedraal.
- In Peking starten de schaatsers aan de tweede wereldbeker van het seizoen. Vanaf 10.00 uur is alles te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.
Wat heb je gemist?
Een conceptplan dat de twaalf provincies hebben opgesteld voor de omgang met de wolf is uitgelekt. Doordat een gedeputeerde uit Noord-Brabant het naar de Provinciale Staten stuurde, kwam het beleidsstuk al op de website van de Brabantse Staten te staan. In het plan worden de vereisten aangescherpt voor schadevergoedingen na een aanval, zo moet de boer bewijzen dat er voldoende preventieve maatregelen waren genomen. Daarnaast mag een wolf alleen worden gedood als het dier een probleemgeval is dat binnen één week meermaals vee heeft aangevallen.
Schapenhouders zijn kritisc. Zij vinden de definitie van ‘probleemwolf’ onduidelijk. “Wat is meermaals?”, vraagt een woordvoerder zich af. “Zulke vage omschrijvingen zijn onacceptabel.” Een Vlaamse wolvenexpert snapt dat vanwege de verschillende situaties in provincies er niet preciezer taalgebruik kan worden gebezigd, maar vindt dat er te veel partijen betrokken zijn bij het beleid. Wolvenonderzoeken Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek vindt dat het Rijk meer de regie moet pakken.
Ander nieuws uit de nacht:
En dan nog even dit:
Een Nederlandse waterdrone helpt voorkomen dat er Oekraïense soldaten sneuvelen bij bevoorrading van de troepen. De Nederlandse hulporganisatie ‘Protect Ukraine’ ontwikkelde een op afstand bestuurbare boot die benodigdheden naar het front kan brengen, bijvoorbeeld naar de Oekraïense mariniers die vechten aan de overkant van de Dnipro bij Cherson.
Deze Nederlandse ‘aquadrone’ moet ervoor zorgen dat er minder Oekraïners sneuvelen