Wereld

Amnesty: mensenrechten geschonden bij koper- en kobaltmijnprojecten

De uitbreiding van kobalt- en kopermijnen heeft geleid tot de gedwongen uitzetting van hele gemeenschappen, staat in een rapport van de hulporganisatie.

Agnès Callamard van Amnesty International licht toe dat bedrijven hun koper- en kobaltmijnprojecten op industriële schaal willen uitbreiden, en hierdoor de gedwongen uitzettingen plaatsvinden. “Ze verwoesten levens en moeten nu stoppen”, zegt Callamard.

Elektrische auto

De oplaadbare batterijen, waarvoor het kobalt wordt gewonnen, worden vooral gebruikt in elektrische auto’s. Amnesty International stelt dat oplaadbare batterijen een cruciale rol spelen in de energietransitie.

Maar die transitie moet wel op een ‘rechtvaardige’ manier verlopen. “Het koolstofvrij maken van de wereldeconomie mag niet leiden tot verdere schendingen van de mensenrechten”, stelt de organisatie.

Lithium-ionbatterijen

De groei van de vraag naar accu’s heeft geleid tot een enorme vraag naar bepaalde metalen, waaronder koper en kobalt, die essentieel zijn voor het maken van lithium-ionbatterijen.

Een gemiddelde accu van een elektrische auto heeft ruim 13 kilogram kobalt nodig. Bij een accu van een mobiele telefoon gaat het om ongeveer 7 gram. Naar verwachting stijgt de vraag naar kobalt tegen 2025 tot 222.000 ton. Dat betekent een verdrievoudiging sinds 2010.

De Democratische Republiek Congo heeft de grootste kobaltreserves ter wereld en de zevende grootste voorraad koper.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button