Wereld

Amsterdam Dance Event ‘laat zien dat nachtcultuur volwassen is’

Tijdens de 28e editie van ADE is het mogelijk om onder begeleiding van speciaal hiervoor geproduceerde muziek door de tentoonstelling Museum Boijmans Van Beuningen at Rijksmuseum te lopen. “We hebben gezocht naar waar onze culturen kruisen”, legt Jan-Willem uit. “Met inhoudelijk iets dat echt waarde toevoegt aan wat we doen.”

En het zijn vooral dit soort initiatieven en samenwerkingen die nog kansen bieden om te ontwikkelen als organisatie, laat hij weten. “ADE kan niet zo heel veel meer groeien op het gebied van aantallen en dat is ook totaal niet onze doelstelling. Wat we wel willen is een grote en actieve rol spelen in crossculturele, kwalitatieve activiteiten. Dat heeft altijd al in ons DNA gezeten, maar we hebben ervoor gekozen om daar nu op door te ontwikkelen.”

Dat maakt ADE ook meer dan een verzameling feestjes, benadrukken de directeuren. “Ik denk dat het een combinatie is van het netwerkgedeelte van de industrie die daar massaal aanwezig is, én de toevoeging van al die evenementen, én het crossculturele waar Jan-Willem het over had, én het educatieve”, zegt Meindert, die de dance-industrie als een ecosysteem omschrijft. “En onze taak is om ervoor te zorgen dat dat ecosysteem niet alleen blijft leven, maar ook een duwtje in de rug krijgt.”

“En wat zo mooi is”, stelt Jan-Willem. “Is dat er voor ieder persoon een ander soort ADE is die even geweldig is. Het is dus niet één route waardoor je alles ziet, nee het feit dat er zo veel verschillende routes te bedenken zijn door die hele week heen, dat maakt het zo uniek. We mogen er als Nederlanders best wel trots op zijn dat we zo’n wereldwijd momentum in Amsterdam hebben.”

“We hebben vaak dat mensen denken ‘ADE is één groot commercieel festijn’, maar dat is niet zo”, zegt Jan-Willem. “We zijn een stichting die met allemaal verschillende petten op probeert een hele industrie omhoog te liften. Dat hebben we 27 jaar succesvol gedaan en dat blijven we doen. En terugkomend op dit jaar: ik denk echt dat het de beste editie tot nu toe is. Het heeft alle ingrediënten om jezelf weer een week lang te kunnen verwonderen.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button