Wereld

BBB blijkt in provincies allemansvriend, gaat besturen met rechts én links

De BoerBurgerBeweging – die een monsterzege boekte tijdens de provinciale verkiezingen – gaat de komende jaren sowieso meebesturen in Gelderland, Zeeland, Limburg, Flevoland en Zuid-Holland.

Samen met links tot rechts

Ze doen dat met partijen van links tot rechts. Tot nu toe heeft de BBB de VVD in alle provincies gevonden voor nieuwe besturen. In Gelderland en Zeeland gaat de partij in zee met de christelijke partijen. En in Flevoland gaan ze meebesturen met onder meer de PVV, in Zuid-Holland met GroenLinks.

In de andere provincies zijn de onderhandelingen nog gaande, maar het lijkt erop dat de nieuwkomer in veel colleges komt. Alleen in Utrecht wordt samenwerking met de BBB niet waarschijnlijk geacht en ook in Brabant lijken ze klaar met de partij nadat die op het laatste moment met nog allerlei aanvullende eisen kwam.

In Friesland gebeurde iets opmerkelijks: de formatie was rond, maar na het ploppen van de champagnefles en de groepfoto klapte het alsnog: de PvdA stapte eruit. De onderhandelingen zijn daar weer opgepakt, wel met BBB, maar zonder de PvdA.

Alle partijen in gesprek

Na de monsterzege moet de BBB nu de idealen in praktijk brengen. Hun breekpunten over geen verplichte uitkoop van boeren en dat de stikstofdoelen op 2035 blijven staan, zijn tot nu toe overal veiliggesteld, zegt Van der Plas. “Ik zie er ook wel een beetje op toe dat dat wel overeind blijft. En tot nu toe is dat overal gelukt”, zegt de voorvrouw. “Zelfs in de provincies waar we een linkse samenwerking hebben, zoals Zuid-Holland. Ook daar staan die breekpunten gewoon nog.” 

De BBB ziet de provincies als zelfstandige entiteiten. “Je moet dus ook loslaten. Je hebt niet overal grip op”, zegt Van der Plas. Lachend: “Dat is soms wel moeilijk hoor.”

Of de BBB wel een vernieuwingspartij kan blijven als je ook met andere partijen gaat samenwerken? “Ik denk dat wij wel het verschil maken. Alleen al het feit dat wij overal provincies hebben gewonnen en het feit dat wij op een hele goede manier, met alle partijen, in gesprek zijn, geeft wel aan dat wij een vernieuwingspartij zijn.”

Compromissen

Maar besturen is ook compromissen sluiten. Zo is de BBB in de provincie Flevoland- in tegenstelling tot de landelijke partij  – niet tegen de opening van Lelystad Airport. Opening van dit vliegveld is overigens nog altijd zeer onzeker, maar als het kabinet besluit dat het zover komt, zal de lokale BBB dat niet keihard gaan tegenhouden.

Ook komt er geen grootschalige woningbouw in de Oostvaardersplassen. De landelijke BBB wilde dat wel, maar in de provincie laat de BBB dat nu los. En er komen in Zuid-Holland toch windmolens, iets wat de BBB liever niet ziet. “Die enorme Eiffeltorens in je landschap, dat is natuurlijk vreselijk”, zegt Van der Plas over de windmolens.

Maar BBB in Zuid-Holland heeft dat dus niet helemaal tegen kunnen houden. “Soms kun je inderdaad niet alles krijgen”, zegt Frank Rijkaart. Hij gaat voor de BBB in Zuid-Holland in het provinciebestuur zitten. “Daar staat tegenover dat we wel heel veel andere dingen hebben binnengehaald. Zoals rond stikstof en voor de boeren. Maar ook prachtige andere plannen. We zijn heel trots op wat er is bereikt.”

Rijkaart werd naar eigen zeggen betoverd door de partij toen hij BBB’ers ontmoette en het verkiezingsprogramma las. Hij zat voorheen voor de VVD en een lokale partij in de gemeenteraad van Bodegraven. “De BBB is er echt voor de mensen. Het is niet een partij van een hoop gewauwel, maar van actie en duidelijke woorden.”

Belletjes met Van der Plas?

Of er veel met Caroline van der Plas is gebeld tijdens de onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur in zijn provincie? “Ik heb geen idee, want dat heeft mijn collega gedaan.”

Hij wil als provinciebestuurder ook veel langs mensen en bedrijven, om te zien wat er speelt en leeft. Spannend? “Altijd. En het was best heftig om mijn baan als leraar op te geven, maar ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button