Wereld

BBB wil VVD-prominenten als verkenner in Zuid-Holland en Noord-Holland

De benoeming van de twee VVD’ers wordt vandaag officieel bekendgemaakt. Met het inzetten van deze twee prominente VVD’ers laat BBB-leider Caroline van der Plas zien dat ze leden van andere partijen vertrouwt om leiding te geven aan het formatie proces in deze twee provincies. 

‘Crimefighter’

Fred Teeven was ooit officier van justitie, ‘crimefighter’ en werd daarna lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Voor de VVD was hij jarenlang Kamerlid en vervolgens staatssecretaris in twee kabinetten Rutte. Teeven trad in 2015 terug in de affaire rond de Teevendeal.  

Broekers-Knol was voor de staatssecretaris van Justitie. Daarvoor was ze jarenlang senator en voorzitter van de Eerste Kamer.

In Zuid-Holland is BBB de grootste partij met 9 zetels, gevolgd door de VVD met 8 zetels en GroenLinks met 6 zetels. Teeven stond tijdens de verkiezingen zelf op de kandidatenlijst van de VVD in Zuid-Holland, op plek 12. In Noord-Holland haalt de partij 9 zetels.

Andere provincies

Ook in Noord-Brabant is een verkenner aangesteld die was voorgedragen door de BBB. De burgemeester van Waalwijk Sacha Ausems. Ausems is niet aangesloten bij een politieke partij.

In de provincies Groningen en Utrecht waren al verkenners gevonden die gaan bekijken welke coalities daar mogelijk zijn. In Groningen gaat het om burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en in Utrecht om burgemeester Danny de Vries van Oudewater.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button