Wereld

China pakt BBC-journalist op bij demonstratie tegen regime

Uit de verklaring van de BBC blijkt dat Lawrence inmiddels weer is vrijgelaten. De omroep zegt dat de aanhouding hardhandig verliep: “Hij werd enkele uren vastgehouden voordat hij werd vrijgelaten. Tijdens zijn arrestatie is hij door de politie geslagen en geschopt. Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist.”

Op beelden die rondgaan op Twitter is te zien hoe Lawrence door een viertal politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen.

Op een andere video loopt hij in handboeien voorbij, begeleid door twee agenten. Te horen is hoe hij in het Engels roept: “Bel onmiddellijk het consulaat!”

In meerdere Chinese steden demonstreren groepen mensen tegen het regime. De protestgolf is uniek voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping. De politie greep in en volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

Tien doden bij brand

Een van de aanleidingen voor de protesten is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen. In het flatgebouw zouden deuren zijn vergrendeld. Daarnaast zouden reddingswerkers het gebouw moeilijk kunnen bereiken door hekken die waren geplaatst.

Sommige slachtoffers zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. In Urumqi mogen bewoners al honderd dagen praktisch de deur niet uit.

Zaterdag waren herdenkingen voor de slachtoffers georganiseerd in steden in het hele land. Onder andere in Shanghai mondde dat uit in protesten. Op video’s die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten ‘weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping’ scandeert.

Gisteren gingen mensen opnieuw de straat op in veel steden, waaronder Shanghai, Beijing, Wuhan, Guangzhou, Xi’an en Chongqing.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button