Wereld

Criminelen VS betalen borgsom met vals verkregen coronasteun

De vermeende fraudeurs maakten gebruik van een overheidsprogramma, het zogeheten Paycheck Protection Program (PPP), waarmee bedrijven door middel van leningen tijdens de coronapandemie in leven konden blijven. Vijftien van de verdachten zijn eerder deze week opgepakt. 

Vanuit gevangenis

Uit het onderzoek van lokale autoriteiten bleek dat bepaalde verdachten in de gevangenis zaten toen ze de overheidssteun aanvroegen. Dat deden ze telefonisch. “Sommige verdachten betaalden hun borgsom een paar dagen nadat ze hun frauduleus verkregen lening binnen hadden”, zegt een politiebaas uit de plaats Joliet.  

Het ging om leningen van tussen de 19.000 en 20.000 dollar. De meeste verdachten zaten al vast vanwege andere soorten van fraude die ze gepleegd hadden. Anderen waren in de gevangenis beland vanwege diefstal. In totaal zou een bedrag van meer dan een half miljoen zijn gemoeid met de fraudezaken in Illinois. 

Fraudegevoelig

Het PPP-programma van de overheid bleek in de Verenigde Staten zeer fraudegevoelig te zijn. In augustus maakte de Amerikaanse geheime dienst bekend dat het voor 286 miljoen dollars aan onterecht verkregen leningen had teruggevorderd.

VS: 45,6 miljard dollar aan werkloosheidsfraude tijdens pandemie

Fraudeurs hebben volgens een Amerikaanse federale toezichthouder tijdens de pandemie zo’n 45,6 miljard dollar gestolen aan werkloosheidsuitkeringen, meldt The Washington Post. Ze gebruikten onder meer burgerservicenummers van dode mensen om de Amerikaanse overheid te bedriegen. Ook dienden oplichters werkloosheidsclaims in meerdere staten tegelijk in. Andere criminelen verkregen voordelen met behulp van de identiteit van gevangenen die niet in aanmerking kwamen voor hulp.

Volgens het ministerie van Arbeid zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 190.000 onderzoekszaken geopend in verband met mogelijke fraude met werkloosheidsverzekeringen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button