Wereld

Deense koningin: ‘noodzakelijk’ dat kleinkinderen titels kwijtraken

De 82-jarige koningin Margrethe II, Europa’s enige overgebleven koningin en ‘s werelds langst regerende monarch, kreeg de afgelopen dagen flinke kritiek te verduren.

Vorige week maakte ze bekend haar vier kleinkinderen, de kinderen van de Deense prins Joachim, hun titels af te nemen. Zij gaan vanaf nu door het leven als graaf of gravin, niet langer als prins of prinses. 

‘Moeilijke beslissing’

“Het raakt me duidelijk”, zegt Margrethe II over alle kritiek.

“Mijn besluit heeft lang op zich laten wachten. Mijn 50-jarig jubileum op de troon is een natuurlijk moment om zowel terug als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich blijft aanpassen aan de tijd.”

Dit dwingt haar soms tot ‘moeilijke beslissingen’, zegt ze. “Het voeren van een koninklijke titel brengt een aantal verplichtingen en plichten met zich mee, die in de toekomst door minder leden van de koninklijke familie zullen worden gedragen”, meldt de koningin.

‘Impact onderschat’

“Deze aanpassing zie ik als een noodzakelijke waarborg voor de toekomst van de monarchie. Ik heb mijn beslissing genomen als koningin, moeder en grootmoeder. Maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoeveel mijn jongste zoon en zijn familie zich geraakt voelen.”

Zij spreekt de hoop uit dat haar familie de rust krijgt en vindt om haar besluit een plekje te geven. Prins Joachim liet eerder weten ‘in de war, bedroefd en in shock’ te zijn vanwege de beslissing van Margrethe II.  

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button