Wereld

Deense koningin viert kerst zonder kinderen en kleinkinderen na titelrel

Het Deense hof heeft bekend gemaakt dat haar zoons, prins Joachim en kroonprins Frederik, samen met hun kinderen naar het buitenland zullen afreizen voor kerst. Frederik zal samen met zijn gezin de feestdagen in Australië doorbrengen. Deze reis naar Australië maken zij elke vijf jaar. De vrouw van de kroonprins, Mary, heeft daar namelijk familie wonen. De reislocatie van prins Joachim en zijn gezin is niet bekend gemaakt. Zij vieren kerst normaal gesproken wel met de koningin.

De koningin zal gelukkig niet helemaal alleen achterblijven, want kerstavond brengt ze samen met haar zus Benedikte door. Daarna zal ze volgens traditie naar Marselisborg Slot in Aarhus reizen. Op de laatste dag van kerst zal Margrethe een toespraak houden vanuit Amalienborg in Kopenhagen. 

Dit jaar neemt de koningin een drastisch besluit wanneer ze de koninklijke titels van haar kleinkinderen afpakt. De vier kinderen van Joachim – Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) en Athena (10) – reageren geschokt op het nieuws. De Deense prins besluit zelf ook te reageren via de landelijke sensatiekrant Ekstra Bladet. “We zijn allemaal erg verdrietig. Het is nooit leuk om je kinderen onrechtvaardig behandeld te zien worden. Zij bevinden zich in een situatie die ze niet begrijpen.” Of ze daarom bewust hun oma alleen achterlaten met kerst is niet duidelijk. Volgens het Deense hof gaat het wel om een ‘lang geplande reis naar het buitenland’.

Joachims kinderen zullen vanaf 1 januari door het leven gaan als graaf en gravin van Monpezat. Een woordvoerder van de Deense royals laat weten dat de drie zoons en dochter zich verstoten voelen en dat het nieuws ‘als donderslag bij heldere hemel’ komt. Ze zouden niet begrijpen waarom hun identiteit wordt afgepakt. De kinderen van prins Frederik houden opvallend genoeg wel hun koninklijke titels.

 

Deze kerst hoeven de meeste families echter niet alleen door te brengen, want – anders dan de afgelopen jaren – kunnen we nu eindelijk ‘normaal’ kerst vieren. Corona zal volgens virologen namelijk geen rol meer spelen dit jaar:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button