Wereld

Door op deze manier te plukken gaat je basilicumplant langer mee

Verzorging in huis

De plant kan niet tegen vorst, maar het fijne aan deze plant is dat hij ontzettend makkelijk in huis is te kweken. De blaadjes en stengels kunnen dan het hele jaar door geplukt worden met de juiste verzorging en de juiste manier van plukken.

Zet het plantje bijvoorbeeld in de vensterbank op een zonnige plek en geef hem wanneer nodig water, maar let er wel op dat je de plant niet verdrinkt. Daarnaast kun je ‘m het beste vanaf de onderkant water geven. Zet ‘m daarom het liefst in een schoteltje waar je water in giet, zodat de plant dit vanaf de onderkant kan opnemen. 

De juiste manier van plukken: met stengel en al! 

In plaats van alleen de blaadjes te plukken, is het beter om de blaadjes samen met de steel af te knippen. Dit kun je het beste net boven het punt doen waar twee blaadjes aan de stengel vast zitten. Hierdoor bevordert de bladgroei waardoor er in no time weer nieuwe basilicumblaadjes aan groeien. Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. 

De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus. De losse blaadjes zijn ideaal voor bij koude en warme recepten en als garnering. Bijvoorbeeld over een pasta of een salade caprese.

Basilicum invriezen

Heb je een overschot aan verse basilicum? Dan kun je het ook bewaren in de vriezer. Was de stelen en/of blaadjes en dep alles droog met keukenpapier. Vervolgens kan je het bewaren in een diepvrieszakje of bakje. De smaak blijft het lekkerst als je de basilicum kort in kokend water doet. Als je de kruiden enkel gebruikt voor sauzen en soepen kan het makkelijk zijn om het in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Dit kan je doen door de basilicum met een beetje water in de blender te mixen en het vervolgens in de vorm te gieten.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button