Wereld

Duitsland stuurt dan toch Leopard-tanks naar Oekraïne

Bondskanselier Olaf Scholz zegt dat snel veertien Duitse Leopard 2A6-tanks naar ‘het Oekraïense front rollen’. Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten twee tankeenheden gevormd. Het zou dan in totaal om bijna dertig Leopards gaan.

De Leopard 2A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is één van de modernste versies van de Leopards. De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers verplichten zich eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden.

In deze video vertellen we waarom moderne westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne.

Scholz heeft lang geaarzeld en wilde aanvankelijk geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. Hij legt om 13.00 uur in de Bondsdag zijn beleid uit.

Duitse media meldden eerder al dat de regering toch maar meewerkt aan het sturen van tanks, nadat andere Europese landen zoals Finland en Polen hadden beklemtoond dat ze de Leopards hoe dan ook willen sturen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen. Zelenski denkt dat het moderne aanvalswapen het relatief vastgelopen front kan doorbreken. Maar mogelijk maakt de tank alleen een verschil aan het front als er heel erg veel van worden geleverd, aldus militaire deskundigen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button