Wereld

Europese Unie keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

De EU maakt ‘in de komende dagen’ bijna 127 miljoen euro over naar de autoriteiten in Tunis, laat de Europese Commissie weten. Daarvan is 67 miljoen bedoeld voor het tegengaan van illegale migratie naar Europa, zegt een woordvoerder.

Van dat bedrag was 25 miljoen al eerder beloofd. Dat geldt ook voor de resterende 60 miljoen, die Tunesië moeten helpen de wankele overheidsbegroting overeind te houden. Het land verkeert in een diepe economische crisis.

Op het akkoord met Tunesië, dat werd gesloten door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, demissionair premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni, klonk van meet af aan veel kritiek. Tegenstanders wezen op het Tunesische regime, dat weinig op zou hebben met de democratie en al evenmin met migranten.

Ook het optreden van een geïmproviseerd trio namens de hele EU wekte verbazing. Het enthousiasme van voorstanders begon te tanen toen de uitvoering van de deal maar niet opschoot.

Tunesië kan volgens het akkoord rekenen op 105 miljoen euro om de illegale overtocht van migranten over de Middellandse Zee tegen te gaan.

900 miljoen

De EU legt daar direct 150 miljoen euro aan begrotingssteun bovenop. Op de lange duur, als Tunesië en het Internationaal Monetair Fonds het eens worden over internationale financiële hulp, kan daar nog 900 miljoen bijkomen.

Van het migratiehulpgeld worden onder meer het uitrusten van reddingsschepen en ander materieel voor de Tunesische kustwacht en marine betaald. Ook is het bedoeld voor de opvang en het terugsturen van migranten.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button