Wereld

Franse jongen (14) bedreigde trans meisje met de dood, aangehouden midden in de klas

‘We gaan je keel doorsnijden’, en: ‘Ik haat jouw ras, ga weg, ga dood, pleeg zelfmoord’, zijn twee van de opmerkingen die een 15-jarige scholier in Frankrijk onlangs toegestuurd kreeg via Instagram. Ze werd gepest vanwege het feit dat ze een trans meisje is, schrijven meerdere Franse media zoals de nieuwszender BFMTV.

Maar die pesterijen pikte zij en haar ouders niet, dus stapten ze afgelopen maandag het politiebureau binnen om aangifte te doen tegen de berichten die ze kreeg.

De politie startte gelijk een onderzoek en er kon al snel worden achterhaald wie de persoon was die de haatberichten naar haar stuurde: een 14-jarige jongen uit Alfortville. Een Franse stad waar het meisje ook naar school gaat.

‘Overmand door woede’

Een paar uur later besloot de politie de middelbare school van de jongen binnen te vallen en de pester midden in de klas handboeien om te doen en op te pakken. De jongen werd verhoord en gaf al snel toe dat hij het was die de berichten stuurde. Hij zou een foto van het meisje zijn tegengekomen waarna hij ‘overmand werd door een gevoel van woede die hij niet kon beheersen’.

De jongen zou spijt hebben betuigd. Mede daarom, en omdat hij geen bekende was van de politie, heeft hij een ‘educatieve taakstraf’ gekregen.

Na de ongebruikelijke aanhouding is er in Frankrijk een discussie ontstaan over de aanpak van de politie. ‘Was dat nou wel nodig, die arrestatie midden in de klas?’, vragen meerdere ouders van leerlingen op dezelfde school zich af. Maar de Franse minister van onderwijs en jeugdzaken, Gabriel Attal, reageerde daar gisteren stellig op: “We hebben het over bedreigingen met het doorsnijden van de keel en zelfmoord. Dit zijn zeer ernstige woorden, die je misselijk maken.”

‘Onze kinderen beschermen’

En daar moet een stevig antwoord op komen, benadrukt Attal. “Dit is hoe we zullen omgaan met de plaag van intimidatie, dit is hoe we ook onze kinderen zullen beschermen, door deze zeer krachtige boodschappen te sturen. Het is duidelijk dat dat vragen kan oproepen. We zullen ook onderzoeken wat er hier precies is gebeurd. Maar we moeten heel standvastig zijn.”

De discussie en de aanhouding van de jongen volgen op het nieuws over een andere gepeste Franse tiener. Hij zou begin deze maand zelfmoord hebben gepleegd omdat hij maandenlang werd gepest. Zijn ouders hadden de school meermaals ingelicht over die pesterijen, maar de school antwoordde daar laconiek op. In een brief naar de ouders, die afgelopen weekend werd gepubliceerd door de Franse zender BFMTV, was te lezen dat de ouders zelfs werden gewezen op de risico’s van het maken van valse aantijgingen.

Minister Attal noemde die reactie ‘schaamtevol’, de Franse premier Élisabeth Borne omschreef de toon van de brief als ‘schokkend’. Ook in dit geval is er een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. De dood van de jongen moet volgens de Franse regering een ‘wake-upcall’ zijn voor iedereen in het Franse onderwijs. 

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button