Wereld

Half miljoen voor Russische piloot die gevechtsheli naar Oekraïne vloog

Begin deze week gaf Maksim Koezminov in Kyiv eerst een persconferentie en toen een interview aan verschillende media. Hij legde uit hoe hij tot de beslissing was gekomen om Rusland te verlaten en hoe hij erin was geslaagd om een gevechtshelikopter mee te stelen.

Russen aan boord doodgeschoten

Koezminov was tegen de Russische invasie in Oekraïne en wilde daarom overlopen. De helikopterpiloot zocht contact met de Oekraïense inlichtingendiensten en die hielpen hem om de overtocht naar Oekraïne te plannen. De autoriteiten in Kyiv bodem Koezminov en zijn familie veiligheidsgaranties.

Eind vorige maand landde de piloot met een Mi-8 in Oekraïne. De Rus had ook reserveonderdelen van gevechtsvliegtuigen en communicatieapparatuur in de helikopter geladen.

Er waren ook nog twee andere Russen aan boord, zij waren niet op de hoogte van het plan. Omdat zij weigerden zich over te geven zijn ze direct na de landing doodgeschoten.

Miljoen voor marineschip

In de Oekraïense wet is vastgelegd dat Russen die militair materiaal inleveren een beloning krijgen. Voor een tank wordt bijvoorbeeld 100.000 dollar (zo’n 93.000 euro) uitgekeerd. De hoogste beloning krijgen Russen die een gevechtsvliegtuig of marineschip naar Oekraïne weten te halen. De beloning daarvoor is een miljoen dollar.

Koezminov noemde Oekraïne in de persconferentie een ‘mooi land’, schrijft The Kyiv Independent. “Het klopt dat Russen die met materieel naar Oekraïne komen een beloning krijgen. Het is geen leugen, maar de waarheid”, zei hij.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button