Wereld

Het boosterprikken voor het najaar begint weer: vanaf 2 oktober

60-plussers krijgen vanaf 19 september een uitnodigingsbrief voor de coronaprik van het RIVM. Mensen tussen 18 jaar en 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodiging, maar kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij de GGD. Dat kan online via planjeprik.nl of telefonisch via 0800 7070.

Ook alle andere mensen die een vaccinactie willen, bijvoorbeeld omdat ze leven met iemand die kwetsbaar is, kunnen zelf een afspraak plannen vanaf half oktober.

De prik is tot eind december 2023 op te halen. Voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar.

Het RIVM zegt dat een coronaprik niet voor iedereen meer nodig is. Een groot deel van de bevolking heeft bescherming opgebouwd door een eerdere vaccinatie of door een besmetting. De nieuwste varianten van het virus zijn bovendien minder ziekmakend dan de eerste varianten.

Wel wordt geadviseerd bij een besmetting nog steeds veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, voor de eigen gezondheid en voor de gezondheid van kwetsbare mensen. Het instituut raadt mensen die ‘klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus’ hebben aan om thuis te blijven. Ook is het dan verstandig contact met kwetsbare mensen te vermijden, de handen te wassen, en binnenruimten goed te ventileren.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button