Wereld

Het echte verhaal achter verrader Katinka en haar gedode kat

Al tijdens de eerste aflevering van De Verraders vellen sommige kijkers hun oordeel over Katinka. ‘Als je je eigen huisdier, kat, kunt doden om er een handtas van te maken, heb je geen ziel’, klinkt het op Twitter. ‘Echt te bizar voor woorden dat zo iemand voor dit programma is gevraagd’, vindt een ander. 

Inderdaad: Katinka Simonse vermoordt in 2002 haar eigen kat en maakt een handtas van het poezenbont. In 2004 wordt haar kunstwerk, My Dearest Cat Pinkeltje, wereldnieuws. “Mijn liefste kat Pinkeltje kon niet alleen thuis gelaten worden. Maar ik moest vaak de deur uit, wat haar depressief maakte. Ik deed wat ik kon om te helpen en wurgde haar”, pent Tinkebell op haar website over haar destijds ongeneeslijk zieke kat. “Ik maakte een prachtige tas van haar huid. Nu kan ze altijd bij me zijn.”

In een video, die je hieronder kunt zien, legt Katinka uit dat ze het beter vond om zelf een einde aan haar kattenleven te maken in plaats van het beestje bij de dierenarts te laten euthanaseren. “Ook omdat ze bang was voor de dierenarts en het voelde meer eervol, eerlijker, om het zelf te doen. Dus ik brak haar nek. Het gebeurde heel snel, ze was meteen dood.” 

Met de controversiële handtas wil Katinka mensen ook aan het denken zetten over de volgens haar hypocriete manier waarop we met dieren omgaan. Waarom wordt het doden van andere dieren voor consumptie, zoals koeien en varkens, wel geaccepteerd?

Katinka’s lugubere kunstproject valt op z’n zachtst gezegd niet in de smaak. Ze ontvangt tot op de dag van vandaag haatmail en (doods)bedreigingen vanuit binnen- en buitenland en wordt voor een ander kunstproject met hamsters voor de rechter gesleept. Op 7 januari 2011 eist het OM een geldboete van 475 euro tegen Tinkebell, maar de rechter acht het niet bewezen dat de gezondheid van de hamsters geschaad is. 

Andersom doet Katinka meerdere keren aangifte tegen mensen die haar ernstig bedreigen. In 2021 worden haar wachtwoorden gehackt en wordt haar woonadres achterhaald. Hackersgroep Anonymous roept zelfs ‘Operation Kill Tink’ in het leven. De meest recente persoon die Katinka aanklaagt, is begin dit jaar vrijgesproken.  

Anno 2023 focust Tinkebell zich in haar kunstprojecten niet meer op dieren(welzijn), maar onder meer milieuvervuiling en vluchtelingenopvang. Maar My Dearest Cat Pinkeltje blijft haar achtervolgen. Ze blijft op haar hoede, mijdt drukke plekken en is in nauw contact met de politie. Maar deelname aan De Verraders? Dat aanbod slaat ze niet af.

Dit intense achtergrondverhaal van Katinka staat op gespannen voet met de tragedie van getrouwe Jessie Maya. Ook haar kat is gedood, maar dan wel per ongeluk, tot immens verdriet van de YouTuber. Loki, zoals haar kitten heette, was ongezien in de droger geklommen, waarna Jessies schoonmaakster die aanzette.

De Verraders is elke vrijdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4 en elke zaterdag bij Videoland. RTL Boulevard sprak met Katinka en haar mede-verraders: 

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button