Wereld

‘Honderdduizenden kinderen ontheemd door gevechten Soedan’

Volgens de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties zouden er alleen al in de eerste tien dagen van het gevecht zo’n 190 kinderen om het leven zijn gekomen en 1700 kinderen gewond zijn geraakt. “Voor het conflict waren er al zeker 7 miljoen kinderen die niet naar school konden gaan. Nu zien we door het hele land dat scholen sluiten en dat kinderen volop in stressvolle situaties zitten”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

Vorige maand braken de gevechten uit in de hoofdstad van Soedan, Khartoem. Sindsdien zijn er geregeld bombardementen in het land. Meerdere landen, waaronder Nederland, evacueerden hun burgers tijdens fragiele wapenstilstanden tussen de beide partijen.

Om de situatie in het land te verbeteren is er zeker 2,8 miljard euro nodig voor noodhulp, zo lieten de Verenigde Naties gisteren al weten. Volgens de organisatie hebben op dit moment zo’n 25 miljoen mensen humanitaire hulp en bescherming nodig.

De gevechten in het land gaan ondertussen door. Vooral hoofdstad Khartoem ligt zwaar onder vuur, maar ook in andere regio’s wordt nog steeds gevochten tussen het leger en de paramilitaire eenheid RSF.

Staakt-het-vuren

Het leger en de RSF voeren sinds zo’n twee weken gesprekken in de Saoedische stad Jeddah over een mogelijk staakt-het-vuren en het opzetten van humanitaire hulp. De partijen zijn het erover eens dat ze moeten voorzien in hulpmiddelen en bescherming van burgers, maar van een wapenstilstand is nog geen sprake.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button