Wereld

Honderden arrestaties na Franse rellen om pensioenplannen

In Frankrijk gingen mensen gisteren massaal de straat op om hun onvrede te uiten. In Parijs wierpen demonstranten barricades op en staken die in brand.

In Parijs vuurde de politie rubberen kogels af en zette traangas en waterkanonnen in op Place de la Concorde, waar duizenden betogers bij elkaar waren gekomen. Uiteindelijk werden 217 mensen opgepakt, na middernacht keerde de rust terug.

Bekijk hier de massale demonstraties in Parijs:

Gisterochtend stemde de Franse Senaat (Eerste Kamer) vóór het voorstel om de pensioenleeftijd van 62 naar 64 te verhogen. Later op de dag zou ook het parlement over de maatregel stemmen. Maar vlak voordat de bijeenkomst in het parlement zou beginnen, hield de ministerraad een vergadering en besloot de Franse premier Elisabeth Borne om de stemming over te slaan.

Dat gebeurde door een artikel uit de grondwet in te zetten waarmee het parlement buitenspel wordt gezet. Het zorgde voor een opmerkelijk tafereel. Linkse parlementariërs protesteerden en begonnen te zingen, zoals je op deze video kunt zien:

Een belangrijk onderdeel van de plannen van president Macron is de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk van 62 naar 64 jaar. Daartegen is fel verzet vanuit de vakbonden. De afgelopen maanden werd er geregeld gestaakt.

Critici vinden het desbetreffende grondwetsartikel ondemocratisch. Maar in Frankrijk is het niet bepaald de eerste keer dat het artikel wordt ingezet: dat gebeurde in de Franse geschiedenis al honderd keer.

Lyon, Marseille en Toulouse

Niet alleen in Parijs, maar ook in de Franse steden Lyon, Marseille, Toulouse Dijon, Lille en Nantes was het gisteravond onrustig. In Lille belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis. In Rennes moesten bushokjes en een makelaarskantoor het ontgelden. 

Sinds begin dit jaar worden in Frankrijk demonstraties gehouden tegen de pensioenplannen. De landelijke actiedagen, met onder meer stakingen in het openbaar vervoer, trokken miljoenen mensen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button