Wereld

Hongerige beren blijven maar terugkomen naar Canadees dorpje

Nu het einde van de zomer in zicht is, bereiden de beren in Jasper, in de Canadese provincie Alberta, zich voor op hun winterslaap door veel te eten. En dat merken de inwoners van het dorpje. Regelmatig komen de dieren akelig dichtbij de huizen van de mensen. Volgens natuurbeheerders hebben de Canadezen dat deels aan zichzelf te danken. 

Lekkernijen 

In sommige buurten zijn appelbomen en bessenstruiken geplant die normaal gesproken niet in het gebied voorkomen. Voor de beren blijken het onweerstaanbare lekkernijen. De natuurbeheerders willen daarom dat het groen zo snel mogelijk wordt verwijderd. 

‘De aanwezigheid van beren in Jasper, vaak in tuinen en op enkele meters van de mensen, levert een onacceptabel veiligheidsrisico op voor bezoekers en inwoners’, schrijft Parks Canada in een verklaring. ‘Als de beren voortdurend zo dicht bij mensen zijn, krijgen ze meer toegang tot eten en afval en neemt de kans op agressie toe.’

Beer op dak

In video’s op social media is te zien hoe de beren zich soms wel erg op hun gemak voelen in het bewoonde deel van Jasper. De afgelopen tijd zouden er zeker tien zijn gezien. In een geval klom een van de dieren op het dak van een woning.   

Natuurbeheerders in het gebied proberen de beren weg te jagen, bijvoorbeeld met paintballgeweren en harde geluiden. Maar het wil niet altijd lukken. ‘Ze zijn zeer terughoudend om te vertrekken’, verklaart Parks Canada. ‘Als we ze verplaatsen naar een plek op een kleine afstand van het dorp, komen ze vrijwel meteen weer terug.’

Struiken verwijderd

Inmiddels zijn er al twintig bomen en struiken verwijderd, tot onvrede van de bewoners. Maar volgens de natuurbeheerders is het noodzakelijk ‘om de publieke veiligheid’ te bewaren.  

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button