Wereld

IJsberg zo groot als provincie Utrecht breekt af: ‘Niet door klimaatverandering’

Het enorme brok ijs dat afgelopen weekend is afgebroken, zat vast aan het Brunt-ijsplateau. Het gaat om een ijsberg van 1550 vierkante kilometer. Ter vergelijking: de provincie Utrecht heeft een oppervlakte van 1560 vierkante kilometer.

‘Gigantisch veel ijs’

Het ijs is 150 meter dik en weegt zo’n 500 miljard ton. “Ja, dit is gigantisch veel ijs. Maar het is verre van de grootste ijsberg die ik ooit heb gezien”, zegt wetenschapper Ted Scambos aan de universiteit van Colorado over het ijs tegen The Washington Post.

Al jaren was duidelijk dat dit stuk ijs af zou breken. Het ijs op de Zuidpool wordt nauwkeurig in de gaten gehouden omdat het Britse onderzoeksstation Halley hier gevestigd is.

De scheur, die de naam Chasm-1 kreeg, werd tien jaar geleden al ontdekt. In 2016 verhuisde het onderzoeksstation naar een andere locatie om geen gevaar te lopen op het moment dat de ijsplaat af zou breken. 

Bekijk hier hoe de ijsberg afbrak: 

In een nieuwsbericht schrijven de onderzoekers dat het volstrekt normaal is dat ijsbergen afbreken.

In 2019 brak een stuk ijs met dezelfde oppervlakte af van Antarctica. Anderhalf jaar geleden brak een nog veel grotere ijsplaat, nog groter dan Noord-Holland, af. Ook toen ging het om een natuurlijk proces, al waarschuwden deskundigen wel dat we ons zorgen moeten maken over het tempo waarin dit soort ijsplaten de laatste tijd afbreken.

Richting Weddellzee

De afgebroken ijsberg zal naar verwachting de Weddellzee in drijven, dat ook voor een groot deel uit ijs bestaat. De ijsberg krijgt later ook een naam. In het verleden zijn enorme ijsbergen wel eens op drift geraakt, waardoor landen in gevaar kwamen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button