Wereld

Japanners gevraagd te evacueren om Noord-Koreaanse raket

Zowel Zuid-Korea als Japan meldden de Noord-Koreaanse rakettest met een ballistische raket. Het regime van Kim Jong-un lanceerde dit jaar een ongekend aantal raketten.

Het treinverkeer in het noorden van Japan werd stilgelegd vanwege de rakettest. De waarschuwing is inmiddels ingetrokken. Bekijk hier hoe Japanners werd gevraagd te evacueren.

Vorige week, toen de Verenigde Staten samen met Japan en Zuid-Korea een militaire oefening begonnen in de regio, voerde Noord-Korea ook al vier rakettesten uit. 

Vloog over Japan

De raket die dinsdagochtend (lokale tijd) werd afgevuurd, vloog over Japan. Dat is uniek. Vaak landen de raketten in de Japanse Zee, tussen Noord-Korea en Japan. De laatste keer dat een Noord-Koreaanse raket over Japan vloog was in 2017. 

Er zijn volgens de Japanse regering geen gewonden gevallen en er is geen schade gemeld.

Japan en Zuid-Korea hebben de lancering sterk veroordeeld. De Japanse premier Fumio Kishida noemde de actie ‘barbaars’. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol liet weten dat Noord-Korea kan rekenen op een stevige reactie van de internationale gemeenschap.

Ook de hoogste Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan veroordeelt de rakettest. Afgelopen nacht sprak hij met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse ambtgenoten over een mogelijk antwoord. Volgens een woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad is in beide gesprekken een ‘passende en krachtige gezamenlijke internationale respons’ op de actie van Noord-Korea besproken. “Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft daarbij benadrukt dat de VS vastbesloten zijn Japan en Zuid-Korea te verdedigen”, aldus de woordvoerster in een statement.

Het Zuid-Koreaanse leger waarschuwt al maanden dat Noord-Korea een nucleaire rakettest voorbereidt.

Kernwapentest

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris bezocht vorige week Zuid-Korea en ontmoette daar Yoon. Beiden veroordeelden toen de ‘provocerende, nucleaire retoriek en testen met ballistische raketten’ van Noord-Korea.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman zei deze zomer, na een overleg met haar Zuid-Koreaanse ambtgenoot, dat een kernwapentest door Noord-Korea een ‘complete overtreding van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zou zijn’.

En: “Niet alleen Zuid-Korea, de VS en Japan zouden sterk en duidelijk reageren, ik geloof dat de hele wereld dat zou doen.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button