Wereld

Kim Jong-un aangekomen in Rusland voor onderhandelingen

Het plan van de Noord-Koreaanse dictator om de Russische president te ontmoeten, werd vorige week al aangekondigd.

Het Witte Huis vermoedde al dat Kim zou afreizen om te onderhandelen over het ruilen van wapens tegen technologie. Het is de eerste keer in vier jaar tijd dat Kim een buitenlandse reis maakt.

Oorlog Oekraïne

Het bezoek wordt internationaal goed in de gaten gehouden, en het Westen vreest ervoor dat Noord-Korea besluit om Rusland van wapens te voorzien die het land kan gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne.  

Volgens Amerikaanse functionarissen wil Poetin wapens kopen van Noord-Korea en wil Kim in ruil Russische satelliettechnologie, nucleair aangedreven onderzeeërs en voedselhulp voor zijn verarmde bevolking.

Pyongyang en Moskou ontkennen dat Noord-Korea bereid is wapens te leveren aan Rusland, dat voor de oorlog in Oekraïne de nodige wapenvoorraden heeft moeten aanspreken.

Defensiesamenwerking

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bestaat de Noord-Koreaanse delegatie uit vooraanstaande functionarissen van de regerende Arbeiderspartij, de regering en de strijdkrachten. Onder hen bevinden zich ook partijleden die zich bezighouden met de defensie-industrie en militaire zaken. Dat suggereert dat defensiesamenwerking in ieder geval op de agenda staat.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button