Wereld

Kou en regen: legt de herfst het Oekraïense offensief stil?

Met een nieuw Amerikaans wapenpakket op zak keert de Oekraïense president Zelensky weer terug naar huis na een bezoek aan de VS. Als we Joe Biden mogen geloven staan ook de beloofde Abrams tanks volgende week bij Oekraïne op de stoep: een belangrijke aanwinst voor het front. Volgens oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif is het onzin dat de tanks vast komen te zitten. “Die zijn er voor gemaakt om over dit soort terrein te gaan, ook door de modder.”

Voorbereiding

Toch zijn er wel zorgen over het herfstweer in combinatie met oorlogsvoering. De Amerikaanse generaal Mark Miley waarschuwde twee weken geleden al: “Er zijn nog zo’n 30 tot 45 dagen met geschikt vechtweer voordat de regen en de modder komen.” Volgens defensiespecialist Peter Wijninga is het niet van belang wanneer het gaat regenen, maar is het de vraag hoe goed de Oekraïners daarop voorbereid zijn.

Die voorbereiding kan op verschillende manieren. “Allereerst is het belangrijk dat soldaten goed gekleed zijn, vooral wanneer na de herfst de winter volgt”, legt Wijninga uit. Daarnaast moet Oekraïne een selectie maken van voertuigen die het sompige slagveld aankunnen. “En het leger kan ervoor kiezen om operaties uit te voeren op de plekken waar de grond van nature hard is.”

Koude en natte loopgraven

Niet alleen het Oekraïense leger zal door de herfst en de winter belemmerd worden. Volgens Peter Wijninga geldt dat voor de Russen net zo goed: “Stilstaan in de loopgraven is een stuk kouder en als die volloopt met water is dat ook geen pretje.” Rusland heeft zo’n 900 kilometer aan loopgraven te bezetten, legt Mart de Kruif uit. “Vanwege die afstand kunnen zij minder makkelijk rouleren en zitten ze voor lange tijd in die koude en natte geulen.”

Wanneer de strenge winter intrede maakt en het echt koud wordt, zal er aan het front ook een logistiek probleem ontstaan denkt De Kruif. “Met name wielvoertuigen hebben moeite zich door de sneeuw te bewegen. Bevoorraden wordt dan een stuk lastiger.” Wijninga beaamt dat: “Door de kou kan de diesel in voertuigen gaan vlokken, dat geldt ook voor militaire voertuigen.” Toch kan er met de vorst ook een voordeel ontstaan: een bevroren grond kan juist zwaarder materieel dragen.

President Zelensky maakt zich in elk geval weinig zorgen over het koude weer. Tegen Amerikaanse media zei hij deze week dat Oekraïne er alles aan doet om door te vechten tijdens de winter. “Onze troepen hebben vorig jaar ervaring opgedaan met de weersomstandigheden.”

Volgens Peter Wijninga is het vooral belangrijk dat Oekraïne doorgaat met het bestoken van de Russen. Met name de verkeerspunten tussen de Krim en de Donbas zijn van groot belang voor het Russiche leger. Die punten zijn cruciaal voor de bevoorrading van het Russische leger. Als die onder vuur liggen, worden ze logistiek afgesloten. “Het Oekraïense leger heeft al laten zien dat ze tot aan de Krim kunnen aanvallen. Als ze dat volhouden zou dat echt winst zijn.”

Naar verwacht zal de regen en de sneeuw wel van invloed zijn op het Oekraïnse tegenoffensief. Wijninga: “De herfst is nat en de winter koud. Het ligt niet voor de hand om in die periodes grote manoeuvres te doen.” Volgens de defensie-expert zal het tempo van de oorlog de komende manden waarschijnlijk afnemen. “Maar het komt zeker niet stil te liggen.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button