Wereld

Militairen Belarus klaar met training kernwapens, zegt legerchef

De legerchef, het plaatsvervangend hoofd van de generale staf van de Belarussische strijdkrachten, benadrukte dat Belarussische specialisten inmiddels ook de noodzakelijke training hebben doorlopen. Er zou met behulp van simulatoren en echte objecten gewerkt zijn.

“We hebben de motivatie, we zijn gereed om als het nodig is ons land te verdedigen met alle middelen die we hebben”, zei hij volgens BELTA.

In juni kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat hij een lading kernwapens naar Belarus had verscheept. Hoewel Amerikaanse inlichtingendiensten daar niet aan twijfelden, zag het er toen niet naar uit dat Belarus klaar was met het upgraden van de noodzakelijke opslagfaciliteiten voor tactische kernwapens.

Volgens de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers heeft Rusland ruim 4477 kernkoppen, waaronder ongeveer 1900 tactische nucleaire wapens. Hoeveel kernwapens Belarus uit dit arsenaal kreeg, is niet duidelijk.

Ook in Nederland

Het is voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat Moskou nucleaire wapens buiten Rusland plaatst. Poetin ziet de beleidswijziging ondanks internationale zorgen niet als een probleem, omdat Rusland niet het enige land zal zijn met kernwapens buiten zijn landsgrenzen. Zo liggen bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens in Nederland en België opgeslagen.

‘Dreigingsbeeld verandert nauwelijks’

Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken. Ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens, maar niet evenveel als strategische kernwapens die in staat zijn steden te vernietigen. 

Paul van Hooft van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) zei na de aankondiging in maart tegen RTL Nieuws dat er feitelijk nauwelijks iets aan het dreigingsbeeld veranderd. “Er zijn allerlei wapens in Rusland die Europa kunnen raken. Er verandert wat dat betreft niet veel. De wapens kunnen hetzelfde vanuit Belarus als vanuit Rusland.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button