Wereld

Nedal graaft, op zoek naar zijn zus en haar vier kinderen: ‘Het is hopeloos’

Dat zegt Mounir Al-Mustafa, plaatsvervangend voorzitter van de Syrische Witte Helmen. De hulporganisatie heeft alarm geslagen vanwege de enorme humanitaire crisis in Syrië. Er zijn tekorten aan hulpverleners, graafmachines en brandstof voor de reddingsacties.

Zoeken gaat door

Intussen gaat in de Syrische provincies Aleppo en Idlib, waar veel gebouwen door de aardbeving zijn ingestort, het zoeken naar overlevenden door. Duizenden mensen zitten nog vast onder het puin.

In de stad Jindris probeert Nedal met andere bewoners zijn zus en haar vier kinderen te vinden onder het puin van het gebouw waar ze woonden. Zij woonde met haar vier kinderen Ahmad (17), Ajouad (11), Wajed (9) en Tulien (4) op de begane grond van een gebouw van vier verdiepingen.

Drilboren, hamers en scheppen zijn alles wat ze hebben. Huilend zegt Nedal: “Het is hopeloos. Ik heb de hoop verloren om ze er levend uit te halen. Nu zoeken wij hun lichamen.”

Veel bewoners van de getroffen gebieden doen mee aan de reddingsacties om de tekorten aan hulpverleners aan te vullen. Muhamad (35) woont in Afrin ten noorden van de stad Aleppo. Hij doet sinds de eerste dag van de aardbeving mee aan de reddingsactie. Met andere vrijwilligers haalde hij de nacht door om overlevenden onder het puin vandaan te halen. “We zoeken niet onder elk gebouw naar overlevenden, maar alleen als we geschreeuw horen . Er zijn lang niet genoeg mensen om elk ingestort gebouw na te gaan.”

Eén hamer maakt al verschil

“Vandaag konden we elf mensen onder het puin vinden, de meesten helaas overleden. We waren te laat”, leest Mustafa (40) voor uit een WhatsAppgroep tijdens een telefoongesprek met RTL Nieuws. Hij houdt de groep in de gaten om te weten waar hulp nodig is in zijn dorp Marayan en omgeving, ten zuiden van Idlib. “We hebben enorme tekorten aan reddingsmiddelen. In de appgroep waren vandaag de hele dag oproepen vanuit de omgeving voor wie kan helpen. Ze zeiden dat zelfs een enkele hamer al een verschil maakt. Het is beter dan niks.”

In het gebied dat al zwaar gebombardeerd was in de oorlog verblijven ruim 2 miljoen vluchtelingen in kampen. De infrastructuur was al grotendeels verloren, aan ambulances en ziekenhuizen bestond al een tekort.

Strijdende partijen

De reddingsacties zijn bijna onmogelijk door de enorme omvang van het rampgebied van en de grote aantallen dorpen en kleine steden die getroffen zijn in het noordwesten van Syrië. In de provincie Idlib zijn er, naast de kleine en grote steden, liefst 473 dorpen en in Aleppo 1346. 

Bovendien vallen deze gebieden onder het gezag van verschillende strijdende partijen: de Syrische overheid, rebellengroeperingen, Turkije en Koerdische groeperingen. Er is dus geen coördinatie tussen de reddingsteams van deze groeperingen. In deze video leggen we uit waarom de hulpverlening zo langzaam op gang komt:
 

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button