Wereld

Overleg landbouwakkoord gaat begin volgende maand verder

Vanmorgen werd duidelijk dat het overleg tussen kabinet en boerenpartijen, waarbij ook premier Mark Rutte aanschoof, geen uitsluitsel had opgeleverd. Die kans werd van tevoren al klein geacht. In de nacht is onder meer gesproken over de vraag of een akkoord wel mogelijk is, melden ingewijden aan persbureau ANP. Daarbij zouden de spanningen hoog zijn opgelopen.

De minister wilde er vanmorgen zelf weinig inhoudelijks over kwijt:

De onderhandelingen duren inmiddels maanden langer dan verwacht, en over een aantal heikele onderwerpen lijken kabinet en boerenorganisaties maar niet nader tot elkaar te kunnen komen.

‘Vertrouwen houden’

Er moet onder meer nog een besluit komen over de manier waarop boeren die door willen, worden beschermd. “Ik blijf vertrouwen houden in dit proces”, schrijft Adema in de Kamerbrief. “Maar we zijn er nog niet.”

Een belangrijke reden dat het overleg nog niet is geklapt, is dat het voor zowel het kabinet als boerenorganisaties ook problematisch is als er geen akkoord komt. “Er is geen alternatief”, zegt een betrokkene.

Afgelopen dinsdag publiceerde RTL Nieuws het conceptakkoord. Hieruit kwam naar voren dat de landbouwsector aan strengere duurzaamheidseisen moet voldoen.

Hogere marge

Wel zouden boeren een hogere marge overhouden, al is nog onduidelijk hoe dat zal worden geregeld.

Ook moeten boeren meer doen aan natuurbeheer, in ruil voor een vergoeding. Hiermee wordt waardevermindering van landbouwgrond deels gecompenseerd.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button