Wereld

Radicale, extreemrechtse Javier Milei nieuwe president Argentinië

Milei is van plan om met radicale ideeën de hevige Argentijnse economische problemen op te lossen. Het land gaat gebukt onder torenhoge inflatie, een dreigende recessie en toenemende armoede.

Verlies Massa

Gisteren gaf rivaal Sergio Massa zijn verlies toe. “De resultaten zijn duidelijk niet wat we hadden gehoopt”, zei Massa, de minister van Economische Zaken in de vertrekkende regering.

“Ik heb Javier Milei gesproken om hem te feliciteren en hem het beste te wensen. Want hij is de president die de meerderheid van de Argentijnen heeft gekozen voor de komende vier jaar.”

‘Vrijheid’

Na het nieuws van zijn overwinning verzamelden zich duizenden aanhangers bij zijn campagnekantoor. Zij zwaaiden daar met vlaggen en scandeerden ‘vrijheid’, terwijl zij feestvierden.

Een van de belangrijkste plannen van Milei om de inflatie op te lossen is om de noodlijdende Argentijnse munt, de peso, in te ruilen voor de Amerikaanse dollar en de centrale bank van het land op te heffen. Ook heeft hij gedreigd de banden met belangrijke handelspartners China en buurland Brazilië te verbreken en beledigde hij de uit Argentinië afkomstige paus Franciscus.

De 53-jarige Milei is een jurist uit de hoofdstad Buenos Aires. Hij is een nieuwkomer in de Argentijnse politiek en viel tijdens de campagne op door onder meer op bijeenkomsten te verschijnen met een kettingzaag om zijn plannen voor bezuinigingen op de staatsbegroting kracht bij te zetten.

Milei zei tijdens zijn campagne dat hij een aantal publieke diensten wil afschaffen, net als de ministeries van Gezondheid, Onderwijs en Milieu. Hij is tegen abortus en wil het kopen van vuurwapens gemakkelijker maken. Hij is niet getrouwd en bezit vier mastiffs, grote honden, die heeft hij vernoemd naar liberale economen.

Trump van Argentinië

Zijn populistische aanpak werd door sommige analisten vergeleken met die van de Amerikaanse ex-president Donald Trump. Trump reageerde verheugd op het nieuws dat Milei de verkiezingen heeft gewonnen.  “De hele wereld keek toe! Ik ben erg trots op je. Je zult je land veranderen en Argentinië weer echt geweldig maken”, schreef Trump op zijn platform Truth Social.

De linkse president Luiz Inácio Lula da Silva van buurland Brazilië reageerde terughoudend op de verkiezing van Milei. Hij wenste de nieuw gekozen regering van Argentinië weliswaar veel geluk en succes, maar noemde Milei daarbij niet bij naam. 

De eveneens linkse president van Colombia, Gustavo Petro, reageerde zelfs ronduit negatief op de uitslag. “Extreemrechts heeft gewonnen in Argentinië. Het is de keuze van dat land. Triest voor Latijns-Amerika, we zullen zien…”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button