Wereld

Raffaëla Paton ging ‘half dood’ door drugs na laatste optreden voor afkicken

Door het winnen van Idols weet Raffaëla niet wat haar overkomt. “Ik kwam uit een religieuze achtergrond. Je bent ineens heel erg bekend. Dan kom je echt in een soort van rollercoaster“, legt ze uit. “Ik zat in elk tv-programma dat je maar kan indenken. Ik reed van de ene naar de andere kant van Nederland.” De druk op haar schouders was destijds hoog, vertelt Raffaëla. “Het is gewoon topsport, achteraf gezien.” 

Na een tijdje ontstaan er problemen in het leven van de toen nog piepjonge zangeres. “Ik denk dat het was nadat ik ooit online op een forum had gelezen: ‘Ze wordt wat molliger.’ Toen ontstond bij mij een ziek probleem. Ik ging de hele tijd in de spiegel kijken, naar mijn lichaam.”

Een vriendin liet Raffaëla kennismaken met drugs, speed, omdat ze daar heel erg van af zou vallen. “Dat gebruikte ik en binnen een week was ik acht kilo afgevallen. Dat ging van kwaad tot erger”, legt ze uit. Ook kampte de zangeres met een ernstig eetprobleem. “Op een gegeven moment snoof ik acht gram cocaïne per dag.” Dat betaalde Raffaëla allemaal met optreden. “Ik verdiende heel veel geld met optreden. Als ik had gesnoven had ik het idee dat ik het optreden weer aankon.”

Zo kwam Raffaëla in een vicieuze cirkel terecht, waarin ze moest blijven optreden om haar drugsgebruik te kunnen bekostigen. “Het was bij mij ook nog zo dat ik tv-dingetjes deed. Ik heb The Voice gedaan, Beste Zangers gedaan, voorrondes songfestival gedaan. Ik kon het heel goed maskeren. Dat werd steeds erger, erger en erger tot ik heel mager was.”

Haar laatste optreden voor ze naar een afkickkliniek ging kan Raffaëla zich nog heel goed herinneren. “Ik woog 48 kilo. Ik liep het podium af en ik kreeg gewoon een aanval. Het gordijn was dichtgetrokken en ik lag daar achter gewoon half dood te gaan. Dat was mijn rock bottom. Toen ging ik voor maanden naar Thailand, dat was mijn rehab.”

Inmiddels is Raffaëla tien jaar clean. “Ik denk dat dat een van m’n grote overwinningen is”, zegt ze trots. “Ik ben nu op mijn gelukkigst met mijn man en dochter, die inmiddels lekker aan het puberen is.”

De aflevering van Better Than Ever gemist? Terugkijken kan via Videoland.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button