Wereld

Tweede Kamer noemt Rusland ‘staatssponsor van terreur’

De leden van het Europees Parlement stemden, in navolging van Polen en de Baltische Staten, deze week al over een voorstel waarin Rusland wordt verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Dat houdt in dat de Russische regering en het leger zich schuldig maken aan terroristische praktijken.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is het onontkoombaar dat het Nederlandse parlement, samen met de EU, ook dit harde oordeel velt. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt zijn motie.

‘Barbaarse aanvallen’

“De barbaarse raketaanvallen van Rusland op tal van burgerdoelen in Oekraïne is de meest recente escalatie in de aanhoudende reeks oorlogsmisdaden die Poetins troepen plegen”, zegt Van der Lee.

“Tel daarbij op de gruwelijkheden van de Wagner-huurlingen (huurlingen die door de Russen worden ingezet, red.) en je ontkomt niet aan de conclusie dat de Russische staat terrorisme promoot en zelf bedrijft. Daarom is het onontkoombaar dat het Nederlandse parlement, samen met dat van de EU, dit harde oordeel velt.”

D66’er Sjoerd Sjoerdsma beaamt dat: “Rusland terroriseert de burgerbevolking met raketten, omdat ze op de grond militair verliezen van het Oekraïense leger. Hoog tijd dat benoemen wat dit is: terreur.”

Het is nu de vraag wat het kabinet gaat doen. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) heeft aangeven aan dat hij de gevolgen eerst wil uitzoeken. 

Terreursponsor

Politiek verslaggever Fons Lambie: “Steeds meer Europese landen en het Europees Parlement benoemen Rusland nu als terreursponsor. Het laat zien hoe de relatie tussen Moskou en het Westen steeds verder verslechtert. Pas als het kabinet dit overneemt, kan dit bijvoorbeeld in Europees verband leiden tot extra sancties.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button