Wereld

Vrouw met twee baarmoeders is in allebei tegelijkertijd zwanger

De Amerikaanse Kelsey Hatcher doet haar verhaal bij buitenlandse media. Ze kreeg al drie kinderen en kwam er pas dit voorjaar achter dat ze een zeldzame baarmoederafwijking heeft.

Man geloofde het niet

Op een echo was te zien dat Hatcher twee baarmoeders heeft – en in allebei zwanger is. Haar man Caleb geloofde het bijna niet toen ze het vertelde. “Je liegt, zei hij”, vertelde ze over dat moment aan NBC News. “Nee, het is echt waar”, reageerde ze.

De specifieke baarmoederafwijking die Hatcher heeft, komt maar bij drie van de duizend vrouwen voor. Dat iemand in beide baarmoeders tegelijkertijd zwanger is, noemt arts Hayley Miller ‘behoorlijk verbazingwekkend’.

Kan dagen tussen zitten

“De twee zwangerschappen tegelijkertijd zijn alleen mogelijk als beide eierstokken op (bijna) hetzelfde moment ovuleren, legt Miller uit.

De bijzondere zwangerschap brengen een risico met zich mee. Artsen houden rekening met een pittige bevalling. Het kan ook zo zijn dat de twee baby’s uren of zelfs dagen na elkaar geboren worden, omdat de weeën niet tegelijkertijd op gang hoeven te komen.

Volgens lokale media is Hatcher op kerstdag uitgerekend. De vraag is nog wat de twee meisjes van elkaar zijn als ze geboren worden. Een tweeling of ‘gewone’ zusjes? Volgens behandelend arts Shweta Patel is de situatie zo zeldzaam dat er medisch gezien geen woord voor is. “Laten we het daarom maar een tweeling noemen.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button