Wereld

Wagner Groep wil 30.000 nieuwe huurlingen rekruteren voor half mei

In de afgelopen week zou Wagner in 42 Russische steden rekruteringscentra hebben geopend, waar volgens Prigozjin gemiddeld 500 tot 800 mensen per dag worden geworven. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

De Wagner Groep heeft zware verliezen geleden in de oorlog in Oekraïne. Vooral bij de maandenlange slag om de stad Bachmoet, die nog bezig is. In januari kwam de VS met schattingen dat 50.000 huurlingen voor Wagner actief waren in Oekraïne, van wie er 40.000 uit Russische gevangenissen zijn gerekruteerd.

Oekraïense functionarissen beweren dat zo’n 30.000 huurlingen zijn gedeserteerd, gedood of verwond. Ook deze cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Boos op legertop

Prigozjin voert al maanden een actieve pr-campagne om de rol van de Wagner Groep in het Russische offensief onder de aandacht te brengen, waarbij hij geregeld heeft geklaagd dat de militaire top zijn huurlingenleger niet voldoende steunt. Ook heeft hij geklaagd over het gebrek aan munitie dat hij ontvangt van het Russische leger.

In deze video leggen we uit wie de huurlingen van Wagner zijn: 

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button