Wereld

Zelenski haalt op Twitter vol uit naar Musk: steun je Oekraïne of Rusland?

Tesla-oprichter Elon Musk twitterde gisteren over de oorlog in Oekraïne. Hij suggereerde verschillende opties om Oekraïne en Rusland vrede te laten sluiten.

Allereerst moeten er opnieuw referenda plaatsvinden in de vier regio’s die Rusland nu geannexeerd heeft, zegt Musk. De Verenigde Naties waarborgen de betrouwbaarheid van die referenda en ‘Rusland vertrekt als dat de wil van het volk is’, vindt Musk.

‘Ja of nee?’

Daarnaast moet de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde, volgens Musk als Russisch grondgebied worden erkend. Oekraïne als land kan volgens de Amerikaanse miljardair het beste een neutraal land worden. Hij vraagt Twitteraars of ze het met hem eens zijn: ‘ja of nee?’

Oekraïners reageerden volgens buitenlandse media woedend op de peiling van Musk. President Volodimir Zelenski creëerde vervolgens een eigen peiling met de vraag of Twitteraars Musk leuker vinden als hij Oekraïne of juist Rusland steunt.

Presidentieel adviseur van Zelenski, Mychajlo Podoljak, geeft ook zijn mening. Hij suggereert op zijn eigen Twitteraccount om vrede te sluiten door ‘al het grondgebied dat van Oekraïne is terug te geven, inclusief de Krim’. Ook moet Rusland volgens Podoljak al zijn (nucleaire) wapens opgeven en worden oorlogsmisdadigers berecht voor een tribunaal.

Ook Europese kritiek

Ook vanuit Europa kwam kritiek op Musk. De president van Litouwen, Gitanas Nausėda, schreef in een reactie op Twitter dat ‘als iemand de wielen van een Tesla steelt, diegene niet de wettige eigenaar van de auto wordt’.

Eerder dit jaar steunde Musk Oekraïne nog door met zijn bedrijf SpaceX satellietinternet via Starlink in het land beschikbaar te stellen. Zelenski bedankte hem daar deze zomer nog voor. “Het heeft ons veel geholpen”, zei Zelenski toen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button