Minister praat met financiële specialisten over begroting

Minister Heinen van Financiën is bereid in augustus met alle financiële woordvoerders in de Tweede Kamer die dat willen te gaan praten over de begroting. Dat zegt premier Schoof naar aanleiding van vragen daarover.

Vanochtend stuurde Heinen een brief aan de Kamer over financiële tegenvallers die zich hebben voorgedaan na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. Het gaat daarbij onder meer om de compensatieregeling in de Toeslagenaffaire, de gevolgen van de ‘Box 3’-uitspraak van de Hoge Raad en het niet doorgaan van de verkoop van het Duitse deel van het staatsbedrijf Tennet.

Schoof wil niet te veel vooruitlopen op hoe het kabinet die tegenvallers wil opvangen, maar hij zegt wel dat “derving aan de inkomstenkant gezocht wordt in lastenverzwaring en dat dekking voor tegenvallers bij de uitgaven wordt gezocht”. Hij vult aan dat hij hierover ook contact zal hebben met de opstellers van het hoofdlijnenakkoord en dat ook de koopkracht wordt meegewogen.

De oppositie is bang voor forse extra bezuinigingen. Op vragen van SP-leider Dijk wil de premier niet toezeggen dat er geen nieuwe bezuinigingen komen op de zorg. De precieze maatregelen worden bekend op Prinsjesdag.

Schoof over Kamerlid Lahlah: ‘U bent voor mij gewoon een mens’

D66-leider Jetten verwees vanochtend in het debat naar een recent bericht van minister Faber op sociale media, waarin ze Kamerlid Lahlah neerzet als “PvdA-hoofddoek”.

Kijk hier terug hoe premier Schoof daarop reageerde:

Schoof over hoofddoek Kamerlid Lahlah: ‘Dat maakt voor mij helemaal niets uit’

Lahlah liep daarna de zaal uit, en kwam na enige tijd weer terug.

Omtzigt eens met kritiek Yesilgöz op verloop debat

NSC-voorman Omtzigt sluit zich aan bij kritiek van zijn VVD-collega Yesilgöz op het verloop van het debat. Yesilgöz zei op X dat een deel van de oppositie zich overschreeuwt en dat PVV-leider Wilders zijn rol onverantwoord invult.

Op X maakt duidelijk Omtzigt het daarmee eens te zijn. Hij voegt eraan toe dat hij “klaar is om te werken aan oplossingen voor heel Nederland”, zoals de wooncrisis, bestaanszekerheid en goed bestuur. Hij vindt ook dat het debat niet zou moeten gaan over tweets en uitspraken.

‘U bent nu al gezakt voor de eerste test’

Aan de start van het debat vandaag was de oppositie kritisch op Schoof vanwege de samenstelling van zijn kabinet.

Kijk hier terug hoe Jetten (D66), Van Baarle (Denk) en Timmermans (GL-PvdA) de premier daarop aanspreken:

Oppositie kritisch op Schoof: ‘U bent nu al gezakt voor de eerste test’

Schoof: geen rol voor fractievoorzitters bij regeerprogramma

Bij het schrijven van het regeerprogramma is er “in principe” geen rol voor de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen. “De regering regeert, de Kamer controleert”, zegt premier Schoof, die deze zomer met zijn kabinet het regeerprogramma gaat opstellen. Vorige week rezen er vragen over de betrokkenheid van de fractievoorzitters, omdat BBB-leider Van der Plas er in een interview onduidelijkheid over liet bestaan.

Tijdens de formatie is afgesproken dat de nieuwe kabinetsploeg Schoof zelfstandig de plannen uit het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB kan gaan uitwerken. Dat moet dan leiden tot een document dat ‘regeerprogramma’ is gedoopt. Daarin zijn de hoofdlijnen uitgewerkt tot concrete voorstellen.

Het kabinet is volgens Schoof verantwoordelijk voor het opstellen van het regeerprogramma en de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Maar op een gegeven moment zal er wel met de coalitiepartijen worden gesproken. “Dat er aan het eind van de zomer politiek overleg zal plaatsvinden, dat is van alle tijden”, aldus Schoof. De partijloze minister-president benadrukt ook dat er geen regulier overleg komt met de vier fractieleiders waar “zaken worden voorgekookt”.

Schoof zegt verder in het debat dat hij zijn kabinetsleden heeft aangeraden om deze zomer “een tot twee weken met vakantie te gaan”.

Wilders: Schoof had boos moeten worden over uitspraak Ouwehand

PVV-voorman Wilders verwijst naar de uitspraak van PvdD-leider Ouwehand in het debat dat er twee racisten in het kabinet zitten. Het valt hem tegen dat Schoof daarop niet gezegd heeft: “Er zitten geen racisten in mijn kabinet.”

Schoof herhaalt daarop dat hij vertrouwen heeft in alle leden van het kabinet. “Als ik de mening zou zijn toegedaan dat ik racisten in mijn kabinet zou hebben, zou ik die woorden nooit hebben gebruikt. Dus nee, er zitten geen racisten in dit kabinet.”

Wilders vindt het goed dat Schoof dat zegt, maar hij had liever gezien dat de premier meteen boos was geworden. “Normeren werkt twee kanten op.” Volgens Wilders was het “slappe hap” en de PVV-leider zette dat fragment uit het debat later op X.

Harde kritiek Wilders op reactie Schoof: ‘Dat is slappe hap’

Van Baarle (Denk) heeft vraagtekens bij het verleden van Schoof

Denk-leider Van Baarle spreekt de kersverse premier aan op het “sturen van spionnen naar moskeeën” in diens tijd als NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Volgens Van Baarle zijn daarmee bevolkingsgroepen weggezet.

Schoof zegt dat het een tijd was van aanslagen in Europa en een groot gevoel van onveiligheid. “Een van de eerst dingen die ik deed als NCTV was het verhogen van het dreigingsniveau”, schetst de premier. Volgens hem heeft hij in die tijd “binnen de wet” gezocht naar individuen “en niet naar groepen”.

“Ik concludeer dat deze minister-president dit blijft verdedigen en dat zegt wat over het wereldbeeld van deze premier”, aldus Van Baarle.

Schoof: een wat merkwaardig debat

Verschillende leden van de oppositie vragen Schoof uitspraken van bewindslieden, bijvoorbeeld over hoofddoekjes of over Zwarte Piet, meer te “normeren”. Schoof benadrukt dat hij normeert door te zeggen waar het kabinet voor staat en dat hij ook staat voor vrouwen met hoofddoekjes. Volt-leider Dassen noemt de houding van de premier “onacceptabel” en PvdD-fractievoorzitter Ouwehand gebruikt het woord “kwalijk”.

Schoof vindt het “een wat merkwaardig debat”. Naar eigen zeggen doet hij steeds uitspraken waarin het normeren zit. Volgens hem is het een kabinet “van een inclusieve samenleving”. Hij vult aan: “Normerender kan het toch bijna niet zijn in mijn eerste debat met de Kamer.”

Onder anderen D66’er Jetten wijst op een eerdere tweet van PVV’er Faber die GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lahlah “PvdA-hoofddoek” noemde. Kamerleden vinden dat Schoof daar afstand van moet nemen. Schoof antwoordt: “Ik waardeer haar als Kamerlid en ik weet wat ze heeft gedaan in Brabant. Dat u een hoofddoek om heeft, maakt voor mij helemaal niets uit. U bent voor mij gewoon een mens.”

Lahlah zelf zegt in het debat dat ze net als veel andere vrouwen een hoofddoek draagt en dat dat een persoonlijke, bewuste en vrije keuze is: “Voor alle meiden die een hoofddoek dragen en zich geraakt voelen door wat hier gebeurt, laat je niks wijsmaken. Het is jouw keuze, en je kunt alles bereiken wat je wilt.” Lahlah liep daarna de zaal uit, en kwam na enige tijd weer terug.

Lahlah wordt buiten de zaal opgevangen door collega-Kamerleden:

Schoof krijgt meteen vragen over PVV-ministers Faber en Klever

Direct na zijn inleiding krijgt premier vragen van de oppositie over PVV-ministers Faber en Klever, die beiden in verband zijn gebracht met de omvolkingstheorie. “Er zijn twee kabinetsleden die racistische complottheorieën uitdragen”, zegt D66-leider Jetten.

Schoof zegt daarop dat hij alle vertrouwen heeft in de leden van het kabinet en dat iedereen de rechtstaatverklaring en het coalitieakkoord heeft ondertekend. “Ik weet zeker dat alle leden van het kabinet niet racistisch zijn en geen omvolkingstheorieën gebruiken.”

Denk-leider Van Baarle noemt dat “slappe hap” en vraagt de premier om te normeren. “Racisme, complottheorieën en discriminatie zullen in dit kabinet niet de maat zijn”, is het antwoord van Schoof.

Gisteren uitten bijna alle oppositiepartijen hun zorgen over de rechtsstatelijkheid van de nieuwe ploeg. Vooral Faber en Klever van de PVV moesten het ontgelden, vanwege hun omstreden uitspraken over ‘omvolking’ en migratie in het verleden. Faber nam afstand van de term, Klever sloot zich daar uiteindelijk bij aan.

Schoof: premier van alle Nederlanders

Premier Schoof begint aan het beantwoorden van vragen die gisteren werden gesteld op de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring. Het is voor Schoof de eerste keer dat hij echt in debat gaat met de Kamer: gisteren las hij alleen zijn verklaring voor.

Bij het begin zegt Schoof dat hij is “van de publieke zaak, de rechtsstaat en de veiligheid” en dat hij een premier wil zijn van alle Nederlanders: “Dat is mijn mensbeeld en daar ga ik niet eindeloos over praten.” Hij voegt eraan toe dat er onderwerpen zijn die om een doorbraak vragen. De premier noemt als voorbeelden: grip op migratie, wonen, goed bestuur en stikstof.

Schoof heeft even moeten nadenken of hij premier wilde worden, maar hij wist zeker dat hij de juiste beslissing had genomen toen een familielid zei dat zijn (overleden) ouders trots op hem zouden zijn geweest.

Schoof opent eerste Kamerdebat: ‘Ik wil premier zijn van en voor iedereen’

Nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd

Voorafgaand aan het debat zijn in de Tweede Kamer veertien nieuwe Kamerleden beëdigd. Zij vullen de vacatures die zijn ontstaan omdat veertien Kamerleden het kabinet in zijn gegaan: vier van de PVV, vier van de VVD, vier van NSC en twee van de BBB. Twee van de nieuwelingen zaten eerder al in de Tweede Kamer: Jacqueline van den Hil (VVD) en Harry Bevers (VVD).

Een andere opvallende naam is die van Nico Uppelschoten. De PVV’er is met zijn 80 jaar het oudste Tweede Kamerlid bij aantreden. De Luxemburger Jean d’Olimart was ruim 100 jaar de recordhouder, weet Parlement.com. Hij was 75 jaar toen hij in 1815 in de Kamer kwam.

Uppelschoten is niet het oudste Tweede Kamerlid ooit. Dat is volgens Parlement.com namelijk C.A. baron de Bieberstein. Hij was tot zijn overlijden in 1880 Kamerlid en was toen 84 jaar en 6 maanden.

Nu echte vuurdoop voor Schoof

Vandaag is de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring. Premier Schoof las die verklaring gisteren voor en de Kamer stelde er vervolgens vragen over. Die gaat hij vandaag beantwoorden. Het is de eerste keer dat de nieuwe premier echt met de Kamer in debat gaat en vandaag wordt dan ook gezien als zijn echte vuurdoop.

Schoof zei gisteren dat de overheid het vertrouwen van de mensen moet terugwinnen. Kamerleden van oppositiepartijen stelden veel vragen over de rechtsstatelijkheid van het nieuwe kabinet. Vooral de ministers Faber en Klever moesten het ontgelden.

Share.
Exit mobile version