Zakendoen

Bijzonder kerstpakket: alle boodschappen betaald door de baas

“Dit jaar hebben al mijn collega’s het kerstcadeau al wat eerder gehad. Iedereen mag namelijk de hele maand december gratis boodschappen doen! Alle boodschappen voor het hele gezin kunnen een maand lang worden gedeclareerd”, schreef Toonders op zijn LinkedInpagina. 

Toonders is de eigenaar van drie bedrijven, Yonego, Xpendy en Bambelo. Hij begon negentien jaar geleden met zijn eerste bedrijf, toen hij 15 was, en inmiddels heeft hij meer dan honderd werknemers in dienst.

Geen maximumbedrag

Deze werknemers krijgen de hele maand december dus ál hun boodschappen gratis. Het maximumbedrag? Dat is er niet. “Sommige collega’s wonen alleen, anderen hebben een gezin. Iedereen doet boodschappen op een andere manier en ik vertrouw mijn collega’s.”

De werknemers kregen het nieuwtje te horen op de dag dat Sinterklaas bij ze op bezoek kwam in het pand. Het gaat overigens niet alleen om boodschappen uit een supermarkt: ook etenswaren van de bakker en slager worden vergoed. De werknemers mogen alle bonnetjes in een gouden envelop stoppen en deze worden vervolgens allemaal gedeclareerd.

December dure maand

Salesmanager Sjoerd van Nieuwenhuijzen werkt al zevenenhalf jaar bij het bedrijf. Hij vertelt dat het nieuws even moest landen voordat het besef kwam. “Normaal gesproken is december al een dure maand. Je geeft dan al veel geld uit aan cadeaus, maar hierdoor houd je juist weer extra veel geld over.” 

Of je nu bier, champagne, sigaretten of duur vlees haalt: het kan allemaal. Doordat er geen regels aan verbonden zijn over hoeveel geld er uitgegeven wordt en wát er gekocht wordt, laat het bedrijf zijn vertrouwen in de werknemers zien. Dat loont, vindt Van Nieuwenhuijzen. “Het geeft toch een extra motivatie in je werk. Het is ook niet dat je nu veel meer gaat halen dan normaal. Maar hierdoor kan je misschien wel een keer een extra product kopen, aangezien het niet uit je eigen portemonnee komt.”

Waar het kerstpakket vorig jaar nog bestond uit een fles champagne, een dinerbon en een eetpakket van een restaurant, heeft het bedrijf dit jaar dus extra uitgepakt.

Maar heeft dat ook te maken met de hoge energieprijzen en de inflatie? “Nee”, zegt eigenaar Toonders. “Het is niet met die gedachte ontstaan. Het gaat goed met het bedrijf en ik ben op de lange termijn gefocust. Ik wil een positieve bedrijfscultuur en het geluk van de werknemers is daar onderdeel van.”

Hoeveel budget er vrijgemaakt is voor deze speciale kerstpakketten valt nog niet te zeggen, zegt Toonders. Doordat er geen maximum is, kan er pas in januari worden bekeken wat het uiteindelijke bedrag is geworden.

Ook andere bedrijven

Het kerstpakket is een jaarlijkse traditie voor veel bedrijven, en zeker door alle personeelstekorten in verschillende branches kunnen bedrijven hiermee extra waardering laten zien voor hun werknemers. KBK bouwgroep geeft bijvoorbeeld extra kerstpakketten aan mensen die ‘een opkikker kunnen gebruiken’. PostNL betaalt als kerstbonus een deel van hun loonbod uit aan de werknemers.

Maar ook koning Charles is volgens de Britse krant The Sun van plan om zijn werknemers die jaarlijks minder dan 30.000 pond verdienen een bonus te geven: zij krijgen een bedrag van 600 pond (omgerekend bijna 700 euro).

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button