Zakendoen

Drugs blijkt zeer inflatie-bestendig: ‘Coke kost al decennialang 50 euro’

De ene dealer is de andere niet. Zo zijn er de creatieve types die een hele menukaart hebben, inclusief een ‘gezellige’ vormgeving met onder meer Amsterdamse grachtenpanden. “Classic coke lekker in poeder gelijk sleutelen geen hoofdpijn”, belooft deze dealer (zonder interpunctie te gebruiken).

Deze ‘gewone coke’ kost 50 euro per gram. En internationaal onderzoek laat zien: dat is niet alleen nu zo, maar twintig jaar geleden ook. Al zijn er duurdere opties. Voor 60 euro heb je de ‘Boliviana’ (‘niet te scherp in de neus maar krachtig effect tophandel!!’) en voor 70 euro heb je een gram ‘Rolex’ (‘een Columbiaanse onversneden topper voor de echt ervaren gebruikers!!!’).

Dan, de menukaart van een andere dealer: pure coke kost 60 euro, coke met een zuiverheidsgehalte van 0,8: ook weer 50 euro. De grootinkoper van het ‘pure spul’ kan een mooie korting meepakken: 10 gram voor 500 euro.

Versneden?

De prijs voor een kilopot Calvé pindakaas mag dan de pan uit rijzen (bijna 20 procent duurder in krap een jaar tijd), de prijzen van drugs blijken opvallend ongevoelig voor economische golfbewegingen.

Een logische verklaring zou zijn dat een drug als cocaïne simpelweg meer versneden wordt om de kosten te blijven dekken. Maar dat is niet zo, blijkt uit onderzoek van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Adiction (EMCDDA). Volgens hun cijfers schommelt de straatwaarde van een gram coke al minstens twintig jaar rond de 50 euro, met een paar uitschieters naar 45 euro (2010, 2003) en 54 euro (2012). Hoe kunnen die bedragen zo stabiel zijn?

Prijzen ophogen? Niet nodig

“Het is natuurlijk een illegale business, dus de principes van de ‘gewone’ economie gelden niet voor de drugshandel”, zegt Teodora Grashova, hoofdonderzoeker bij het EMCDDA. “Daarbij is het zeer lucratief, er wordt ongelooflijk veel geld verdiend. En de toevoer uit vooral Colombia blijft heel constant. Ze hebben het gewoon niet nodig om de prijzen aan te passen.”

Grashova vermoedt dat digitalisering een belangrijke rol speelt in de business. Daardoor is een andere markt aangeboord, de online markt. Ook kan men dankzij smartphones sneller met elkaar communiceren of nieuwe mensen rekruteren. “Gaten in de productieketen worden zo snel ingevuld.” Zo zijn drugsorganisaties veel effectiever geworden.

Komt nog bij: vroeger waren verschillende groepen verantwoordelijk voor de aanvoer, het transport en de distributie. “Die rolverdeling was strak gescheiden, maar tegenwoordig doen veel groepen dit allemaal, wat ook weer wijst op een effectieve organisatie.”

Reputatie

Dat er tegenwoordig steeds meer dealers zijn die ook 60 of 70 euro vragen voor een gram, vindt Grashova niet gek. “Over het algemeen kun je zeggen dat dealers eerlijk zijn over het product dat ze verkopen. Ze moeten het immers hebben van hun reputatie.”

Het Trimbos-instituut houdt al 23 jaar bij wat de gemiddelde prijs is in de coffeeshops van wiet en hasj, middels de THC-monitor (THC is een van de werkzame stoffen in cannabis). De gemiddelde prijs voor de populairste soort nederwiet (11,70 euro per gram in 2021, 11,17 euro per gram in 2022) veranderde dit jaar nauwelijks, aldus het meest recente rapport.

Toch is nederwiet de afgelopen vijftien jaar wel degelijk duurder geworden: in 2007 was de meest populaire wiet nog 7 euro per gram, in 2022 dus zo’n 11 euro. Een prijsstijging van zo’n 36 procent.

Gevoelige contacten

“De prijzen van geïmporteerde wiet zijn juist al heel lang gelijk, zo tussen de 4 en 6 euro per gram”, vertelt Pieter Oomen, projectleider van de THC-monitor. “Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het enorme verschil in THC-gehalte. In het verleden was het bovendien zo dat in het algemeen gesteld kon worden dat een duurder product meer THC bevatte. Die relatie hebben we in de laatste monitor voor het eerst niet meer gevonden.”

Hebben al die telers van nederwiet dan geen last van de gestegen energiekosten? Het kost immers nogal wat om wietplanten te laten groeien, qua warmtelampen en luchtverversers. Oomen: “De energieprijzen klinken niet per se door in de prijzen van de nederwiet. Het gaat om illegale teelt, waarbij vaak de energie wordt afgetapt. Dat scheelt.”

Oomen zegt niet te weten wat coffeeshops gemiddeld kwijt zijn aan inkoopkosten. “Het gaat om gevoelige contacten, dus daar zijn ze liever niet open over.”

Tikkie

RTL Nieuws belde met verschillende coffeeshops, verspreid over Nederland, om te vragen of zij inmiddels hogere prijzen betalen ‘aan de achterkant’. “Daar werk ik niet aan mee”, “Daar kan ik niks over zeggen”, “Hier iets over zeggen is lastig”, waren veelgehoorde reacties.

Over het algemeen wordt vermoed dat de verkoopprijs drie keer hoger is dan de inkoopprijs, al blijft dat een schatting.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button