Zakendoen

‘Energierekening straks veel hoger door belastingen’

“Huishoudens moeten dan weer de volledige energieprijs gaan betalen en worden tegelijkertijd hard geraakt door de verhoging van de energiebelasting”, stelt VEH in een persbericht. 

Belasting terug naar normaal

Dit jaar is de btw op energie verlaagd van 21 procent naar 9 procent om huishoudens tegemoet te komen in de energiecrisis. Maar volgend jaar gaat dit terug naar de normale situatie, en daar bovenop worden andere belastingen op energie ook nog flink verhoogd. 

“Daar merken we alleen nog weinig van, omdat het prijsplafond inclusief belastingen en btw is”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen RTL Z. “Maar vanaf 2024 gaan mensen dat volledig betalen.”

Wanneer de hogere leveringskosten voor energie tegen die tijd niet wijzigen, gaat een gemiddeld huishouden zo’n 2500 euro extra betalen, rekent hij voor. 

Redelijk normaal

Dat is zeker voor energieprijzen erg ver in de toekomst kijken, maar Vereniging Eigen Huis maakt wel een realistische inschatting, zegt Jilles van den Beukel, energie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

“Al hangt het af van hoe de energieprijzen zich verder gaan ontwikkelen. Kijkend naar de gas-kant, het belangrijkste nu, zal het nog anderhalf jaar erg duur zijn; een winter, een zomer en weer een winter.” Pas daarna gaan de prijzen geleidelijk dalen, voorspelt hij. 

Dat is in ieder geval de verwachting op de markt; geen absolute zekerheid. “Uiteindelijk zal de gasprijs na vijf jaar weer redelijk op een normaal niveau zitten”, zegt Van den Beukel. “Niet zo goedkoop als in 2020, maar ook niet tien keer zo duur. Eerder twee keer zo duur. Dan heb ik het wel over de groothandelsprijs, consumenten betalen veel meer dan dat.”

Klap

Vereniging Eigen Huis hoopt vooral dat het kabinet naar de energiebelasting wil kijken om de rekening ook op de langere termijn betaalbaar te houden.  “Zonder het energieplafond wordt dat voor veel mensen een enorme klap in 2024.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button