Zakendoen

Ombudsman: niet iedereen kan huis verduurzamen, hulp moet beter

Dat concludeert de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen na onderzoek. Volgens hem weten mensen met een huurwoning bijvoorbeeld vaak niet welke hulpmiddelen, zoals subsidies, er in hun gemeente beschikbaar zijn. Ook hebben ze weinig zeggenschap over het energiezuiniger maken van hun woning omdat ze de woning niet bezitten.

Problemen dreigen

Huiseigenaren met een laag inkomen hebben bovendien vaak niet de financiële middelen om in te grijpen. “Verduurzaming is een sociaal vraagstuk geworden”, zegt de Ombudsman. “Een groeiende groep mensen kan langdurig financieel in de problemen komen als zij hun woning niet energiezuiniger kunnen maken.”

De Ombudsman wijst daarbij op cijfers van onderzoeksorganisatie TNO, die inschat dat 750.000 Nederlanders moeite hebben om hun energierekening te betalen.

Het Centraal Planbureau, het onderzoeksinstituut van de overheid, berekende dat tot 1,2 miljoen mensen financieel in de problemen kunnen komen.

Grote verschillen tussen gemeenten

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om hulp bij het verduurzamen van woningen. Volgens Van Zutphen gaat het op sommige plekken goed, maar niet alle gemeenten hebben voldoende inzicht in de energiearmoede in hun gebied en welke huizen er als eerste zouden moeten worden aangepakt.

“Ook zien we dat niet alle informatie vanuit de gemeente burgers bereikt omdat het te ingewikkeld is of te moeilijk te vinden.”

‘Drempels omlaag’

Op dit moment krijgen mensen die hun energierekening niet kunnen betalen een toeslag. Dat werkt, zegt de Ombudsman. Maar biedt voor de langere termijn geen oplossing, vindt hij. “De energieprijzen blijven naar verwachting nog jaren hoog.” 

Daarom moeten de drempels omlaag en gemeenten beter weten wie er tegen problemen aanlopen en hulp bieden. Ook moeten woningcorporaties sneller werk maken van maatregelen.

Die hebben volgens de Ombudsman ook afgesproken om woningen met een slecht energielabel voor 2029 aan te passen. “Met het huidige tempo redden we dit niet.” 

In 2023 stelt het kabinet ook een prijsplafond voor energie in. Zo gaat dat werken:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button